Hippe kunstwedstrijd in Umeå

Umeå, de grootste stad van Noord-Zweden, is culturele hoofdstad van Europa 2014. Het feest is al begonnen, want van april tot en met juni kan iedereen – ook in Nederland – meedoen aan de internationale creatieve kunstwedstrijd Artists Caught by [Umeå]. Eind september zijn de kunstwerken in Amsterdam te zien; tentoongesteld in een metersgroot ijsblok. Een culturele hoofdstad maak je namelijk samen, vindt Umeå.

caught-by-umeå-base-camp-zweden

Umeå (spreek uit: Uumeejoh) nodigt de hele wereld uit bij te dragen aan het programma van Umeå 2014. Dat pakt de hippe stad grondig aan met een van de grootste, niet-commerciële kunstwedstrijden voor foto, film en design van Europa. Artists Caught by [Umeå] zoals de kunstwedstrijd heet past zo perfect bij Umeå’s visie dat progressieve cultuur de sleutel is tot sociaal-economische groei. Zo zegt Marie-Louise Rönnmark, gemeenteraadswoordvoerder voor Cultuur in Umeå:

Superspannend om te weten hoe de rest van Europa Umeå en Scandinavië ziet. Hoe de omgeving ons ziet, bepaalt hoe wij onszelf zien. Daaruit halen we inspiratie voor de verdere ontwikkeling van ons deel van de wereld.

Inspireren

Creatievelingen kunnen een kunstwerk in de categorieën film, foto of design insturen. Ieder kunstwerk moet zijn geïnspireerd door het leven en de cultuur van Umeå en de omringende regio in Noord-Zweden. Hier bestaan een schitterende natuur, de prominente en levendige Universiteit van Umeå, frisse lucht, een sterke cultuur van muziek en lifestyle, ruimtevaartonderzoek, de Sámi, het enige inheemse volk in de EU, naast elkaar. Net als de deelnemers is ook de jury van de kunstwedstrijd internationaal. Zij beoordelen in eerste instantie de bijdragen, vervolgens zal een publieksjury z’n stem uitbrengen. De kunstwerken die door de beroepsjury zijn uitgekozen gaan op tournee langs acht Europese steden, met een bezoek aan Amsterdam gepland op 26 en 27 september. In een ijsblok met de afmetingen 12x12x7,5 m worden de bijdragen tentoongesteld. Vervolgens is de expositie in digitale vorm onderdeel van het hoofdprogramma van Umeå 2014.

PR-manager van VisitSweden Pauline van den Brandhof:

Caught by [Umeå] is een geweldige kans voor creatieve mensen om zich internationaal in de kijker te spelen. Dat Umeå zich openstelt voor deelname van ook Nederlanders laat duidelijk zien hoe belangrijk Noord-Zweden het vindt dat creativiteit voortkomt uit het inspireren van elkaar.

Rijkdom

Met het benoemen van een culturele hoofdstad wordt ieder jaar het gemeenschappelijke Europese culturele erfgoed belicht. De benoeming wekt tevens interesse voor de culturele rijkdom van de landen van de Europese Unie.

Oerbevolking

De stad Umeå ligt geografisch weliswaar aan de noordzijde van Europa, maar in het ontwikkelen van creativiteit en nieuwe denkwijzen bevindt Umeå zich in het hart van het continent. Umeå en de rest van Noord-Zweden kennen namelijk de invloed van de Sami. Dit is de enige overgebleven oerbevolking van de EU. De Sami leefden al in Europa lang voordat er staten waren. De acht Samische jaargetijden en de Samische cultuur zijn een centraal element van de regionale tradities in de wijde omtrek van Umeå. Die historische wortels maken ook deel uit van Umeå 2014 én van de wedstrijd Artists Caught by [Umeå]. Dankzij cultuur wist en weet Umeå op sociaal en economisch vlak te groeien, in tegenstelling tot veel andere steden in het noorden van Europa.

Feiten over Artists Caught by [Umeå]

  • De wedstrijd vindt online plaats via www.caughtbyumea.com.
  • De wedstrijd is open tot 30 juni. Iedereen van 18 jaar of ouder mag zijn of haar bijdragen sturen in de categorieën Foto, Film en Design.
  • Een jury van experts selecteert wie meedoet aan de halve finale. De bijdragen van de halve finalisten gaan op tournee langs de acht Europese steden Kopenhagen, Warschau, Londen, Amsterdam, Parijs, Milaan, Barcelona en Hamburg.
  • Iedereen die dat wil, kan vanaf half juli online een stem uitbrengen op zijn of haar favoriet. De winnaar in elke categorie doet mee aan de eindfinale in Umeå in januari 2014.

Tourneedata

Social media

Meer informatie bij de Verkeersbureaus en VVV van Zweden

 

Reviews lezen over Zweden

Meer informatie over Zweden vind je op Zoover.nl. Op Zoover laten reizigers een review achter en geven zij aanbevelingen over reizen naar Zweden. Bekijk de reviews op Zoover.nl.

Vind voordelige vluchten naar Zweden met Skyscanner

Kaart van Zweden

[google-maps width=674 height=400]

Comments are closed.