Utrecht weer in top ‘meest gastvrije stad’

Utrecht weer in top ‘meest gastvrije stad’

‘s-Hertogenbosch heeft zijn stempel als meest gastvrije stad van Nederland geprolongeerd. VVV Nederland maakte dit bekend op woensdag 10 oktober jl. In een onafhankelijk consumentenonderzoek behaalde Utrecht als enige van de 4 grote steden met een zesde plaats net als in 2011 een topklassering. De bekendmaking valt tegelijk met publicatie van de toeristische halfjaarcijfers van NBTC Nipo, waarin de Domstad ook goed scoort.

De Dom in Utrecht

De Domstad voor het eerst in top 3 meeste binnenlandse bezoekers


In het onderzoek van Van Spronsen & Partners is bezoekers aan de 21 grootste steden van Nederland de afgelopen maanden gevraagd om de mate van gastvrijheid te beoordelen op maar liefst 27 verschillende aspecten. Gemeten is in de categorieën ‘Vriendelijkheid & Veiligheid’, ‘Bereikbaarheid & Informatie’, ‘Stad & Architectuur’ en ‘Horeca & Vrije tijd’. Om een objectieve mening te krijgen zijn in totaal ruim 8.000 bezoekers ondervraagd, gemiddeld bijna 400 per stad.

Utrecht beter bereikbaar

Ten opzichte van vorig jaar scoort Utrecht in het algemeen hoger. Vooral op ‘Horeca & Vrije Tijd’ doet de stad het goed, specifiek werden vooral bereikbaarheid (+18%), parkeren (+20%), en openbaar vervoer naar en in de stad beter gewaardeerd. Bemoedigend, vindt Michiel van der Schaaf van Utrecht Marketing.

Want met de grootscheepse herontwikkeling rond het stationsgebied moeten we in Utrecht dagelijks alle zeilen bijzetten om de stad bereikbaar te houden. Voor iedereen die zich daarvoor inspant is het een geweldige stimulans dat het publiek de inspanningen ziet en waardeert.

Winkelen in Utrecht

Mensen van buiten de stad komen vaak winkelen in het gezellige Utrecht

Beeldmateriaal

Qua uitstraling en hygiëne van de binnenstad heeft Utrecht nog wat te doen, zo blijkt uit het onderzoek. Van der Schaaf erkent:

Vorig jaar is vanuit een breed platform in de stad al gesignaleerd dat de openbare ruimte op sommige plekken moet worden aangepakt. De politiek heeft dat goed opgepakt en budget vrijgemaakt om de komende jaren een flinke slag te maken in de nodige verbetering van de beeldkwaliteit. Wat daarbij opvalt is dat we elkaar in Utrecht steeds beter vinden, waardoor gezamenlijke belangen ook veel duidelijker worden. Van die alsmaar breder worden samenwerking gaan we de komende jaren beslist de vruchten plukken.

Drie miljoen bezoekers

De hoge score van Utrecht is opmerkelijk. Net als vorig jaar is Utrecht de enige van de vier grote steden in de top van de rangschikking. Den Haag (plaats 12), Amsterdam (15) en Rotterdam (20) volgen op afstand. Opvallend is ook dat Utrecht na de forse groei van het aantal binnenlandse bezoekers in 2011 (+ 14%) het goed blijft doen in de halfjaarcijfers die het NBTC Nipo onlangs publiceerde. Weliswaar heeft de Domstad net als alle andere steden ook te maken met een terugval in vooral winkel- en horecabezoek, maar mensen van buiten de stad bezoeken Utrecht gemiddeld vaker waardoor met bijna 3 miljoen bezoekers Utrecht het veel grotere Den Haag voor het eerst voorbij is gestreefd. Utrecht bezet na Amsterdam (5,5 miljoen bezoekers) en Rotterdam (3,7 miljoen) nu de derde plaats.

Meer informatie bij de Verkeersbureaus en VVV van Nederland

 

Reviews lezen over Utrecht

Meer informatie over Utrecht vindt u op Zoover.nl. Op Zoover laten reizigers een review achter en geven zij aanbevelingen over reizen naar Utrecht. Bekijk de reviews op Zoover.nl.

Kaart van Utrecht

[google-maps width=674 height=400]

Comments are closed.