Zweeds Värmland maakt ecovriendelijk reizen leuk

Genieten van de Zweedse natuur gaat op zijn best als je ook rekening houdt met flora en fauna. Ecovriendelijk reizen is niet alleen slim, het is heel leuk. Dat bewijst het Klarälvenriviergebied in de Zweedse regio Värmland.

Ecovriendelijke kamperen in Zweden

Een van de grootste pleitbezorgers voor ecovriendelijk reizen, of ecovriendelijk leven, is Frank Feuker van Camping 45 (www.camping45.com) in Torsby. Vraag Frank naar zijn bedrijfsfilosofie en als bezoeker of campinggast wil je daarna nooit anders meer dan ecovriendelijk zijn.
Bij alles dat Frank en partner Dorothee doen, denken ze aan de gevolgen voor het milieu. Dat is slim, leuk en bovendien heel goed te doen. Haal bijvoorbeeld je neus op in de eigen sauna van Camping 45, dit seizoen nieuw op de bestemming. Het interieur is van onbewerkt hout: ecovriendelijk en binnen ruikt het heerlijk fris.
verkeersbureau Varmland ecovriendelijk kamperen op camping45

Balans vinden in Zweden

Camping 45 is net als bijna 440 andere toeristische bedrijven aangesloten bij de Zweedse Ekoturism Föreningen, een vereniging die alleen open is voor hen die de balans tussen mens en omgeving een centrale rol in het dagelijks leven geven. De Ekoturism Föreningen bestaat sinds 1996 en is het Zweedse antwoord op een initiatief van het Wereld Natuur Fonds voor meer milieuvriendelijk toerisme.

‘Wildernispakketten’

De Zweedse vereniging voor ecotoerisme werkt nauw samen met Naturens Bästa / Nature’s Best: een kwaliteitskeurmerk voor de toeristische bestemmingen die ecovriendelijk zijn én de toerist op een geweldige locatie middenin de natuur brengen.
Vildmark i Värmland (www.vildmark.se) is een van de organisaties die met zijn ‘wildernispakketten’ op en rond de Klarälvenrivier in Värmland tot Naturens Bästa behoort. Het is spectaculair je op een vlot van boomstammen te laten meevoeren over de rivier, maar Vildmark i Värmland heeft meer natuurbewuste activiteiten.

Fietsen in Varmland

Wie liever met beide benen op vaste wal blijft, kan het gebied rond de Klarälven (‘de heldere rivier’) ook per fiets ontdekken – een manier van reizen zonder schadelijke uitlaatstoffen. Een voormalige spoorbaan op de oevers is omgetoverd in een 210 kilometer lang fietspad (Klarälvsbanan/-leden), van Sysslebäck in het noorden tot het schiereiland Hammarö in het zuiden. Daarvan is 90 kilometer verhard en geheel autovrij, het andere deel bestaat uit rustige, gemakkelijk te berijden landwegen waar slechts af en toe een voertuig passeert.

 

 

Het schiereiland Hammarö ligt in Zwedens grootste meer Vänern, zodat je na een tocht rustig verder kunt genieten aan of op het water.Fietsen kun je op verschillende plekken huren, zodat je je eigen stalen ros in Nederland laat en zo al tijdens de reis naar het Klarälvengebied brandstof bespaart en het milieu ontziet. Overnachten doe je op campings of in pensions, hotels en houten huisjes. Bijna alle faciliteiten in Värmland zijn berekend op bezoekers van alle leeftijden.

Levensmiddelen

Wie onderweg zijn eigen boontjes dopt: let op de logo’s Krav en Svenkst Sigill op productverpakkingen in supermarkt of levensmiddelenwinkel en je weet dat ze met aandacht voor mens, dier en natuur zijn gemaakt.

Vrije natuur

Kampeerders die in een tent verblijven en volop van Scandinavië willen genieten, kunnen in Zweden onder bepaalde voorwaarden ook in de vrije natuur overnachten. Dit heet het allemansrecht (allemansrätt). Uitgangspunt is dat kampeerders de plek helemaal schoon achterlaten en de natuur geen schade toebrengen. Simpel voorbeeld: wassen met zeep in een beek of het afbreken van takken voor een kampvuur zijn niet toegestaan. Hout sprokkelen mag wel. Een reiswijze die ervaren kampeerders natuurlijk al langer hanteren.

 

 

Meer informatie bij het Verkeersbureaus en VVV van Zweden

Comments are closed.