Vier de zomer in Tilburg

Tilburg is hard op weg zichzelf opnieuw uit te vinden. Zo krijgt de binnenstad een fikse make-over. Voorheen had de Brabantse stad een ietwat saai imago, maar dat blijkt volkomen onterecht. Tilburg bruist!, constateert Harmke.

Mural in de Tjeuke Timmermansstraat

9 districten

Tilburg is ontstaan uit een verzameling ‘herdgangen’, nederzettingen waar herders met hun kuddes liepen. Anno 2022 is de stad overzichtelijk opgedeeld in negen districten: Winkelhart, Spoorzone, Dwaalgebied, Museumkwartier, Culturele As, Piushaven, Horecastraten, Veemarkt en Korvel/Besterd. Elk district kreeg een eigen kleur, zoals te zien op naambordjes her en der in de stad. “Het sociale DNA is typerend voor deze Brabantse stad,” vertelt marketingman Ben Smit. Als voorbeeld noemt hij hoe de Tilburgse horecapandjesbaas Rien van Linschoten als een van de eersten opriep geen huur te innen tijdens de lockdowns. Zelf gaf Rien direct het goede voorbeeld.

Station Tilburg

Stadshart in transitie

Het Spoorpark

Textielstad

In het Museumkwartier zijn De Pont en het TextielMuseum de grote trekpleisters. Bij Museum De Pont begon de wereldfaam van de Britse beeldhouwer Annish Kapoor. Het TextielMuseum zit in een oude textielfabriek en daar waren er nogal wat van in textielstad Tilburg. Het woord Kruikenzeikers, zoals de Tilburgers tijdens carnaval heten, herinnert eraan. De arbeiders leegden hun blaas in kruiken. Met de urine werd het textiel gewassen. Het TextielMuseum heeft een Lab waar modedesigners en kunstenaars nieuwe ontwerpen het licht laten zien. Ook bezoekers kunnen er hun creativiteit botvieren. Je kunt er sokken of een shawl ontwerpen. Het resultaat krijg je mee naar huis.

Het TextielMuseum

Het creatieve Lab

De museumwinkel

 

Lees ook dit artikel: Op naar de Franse stad Dijon

 

Conceptstores

Shoppen in Tilburg wordt steeds aanlokkelijker. Wat voorheen één lange winkelstraat was, wordt nu omgetoverd tot een winkelhart met hippe boetieks. Aan het Stadhuisplein zit BoMont, een winkel voor interieur en mode. Een ander leuk adresje is Tien in de Heuvelstraat: een vrolijke conceptstore met zeepjes, kaarsen, kussens, servies en ga zo maar door. Nog een conceptstore in de Heuvelstraat is Vandemaker waar werk van verschillende ontwerpers te koop is, van grappige kaarten en leren tasjes tot kleurige vaasjes en allerhande cadeauartikelen voor elk budget. Het winkelhart zit vol eye-catchers. Zo loop ik in de Emmapassage onder een videopresentatie door met zwemmende haai.

Conceptstore Tien

Vandemaker

Nog meer leuks bij Vandemaker

Rooftopbar

Voor heerlijke hapjes en cocktails is rooftopbar Doloris the place to be. Deze zit op het dak van het voormalige PTT-gebouw op 20 meter hoogte, ideaal om van de skyline of zonsondergang te genieten. Grote parasols zorgen voor schaduw. Je eet er Aziatisch streetfood. Zelfs spreekt Doloris liever van ‘een wereldkeuken met Tilburgse twist’. Proef de baopao, gyozu, oesters en mosselen. De gerechtjes zien er oogstrelend uit en zijn versierd met eetbare bloemetjes. Een verdieping lager vind je Doloris Meta Maze, een kunstwerk annex doolhof-met-obstakels, waar je doorheen dwaalt op zoek naar de uitgang. Voor de één misschien een nachtmerrie, een ander kan er geen genoeg van krijgen.

Rooftopbar Doloris

Lunchen op het dak

Toetje van Doloris

Chocolade

Tilburg is ook de stad van chocolademaker Dries Michels. Hij opende hier in 2015 zijn shop Friandries. Zijn atelier zat aanvankelijk bij de winkel, maar de bonbons werden zo’n succes dat hij met zijn atelier verkaste naar een fabriek. De winkel zelf zit nog wel in de Willem II-straat, hartje stad. Dries was chef en haalde de finale van ‘Beste Bonbon van Nederland’. Vanaf toen is hij zich volledig op chocola gaan richten. Hij wilde de markt opschudden en dat is hem gelukt, dankzij een heel scala aan kunstige en kleurige bonbons! Op basis van zoet, zout, zuur, bitter of umami maakt hij de spannendste smaakvarianten, zoals mascarpone-met-hibiscus, koffie-met-lapsang en mandarijn-met-tijm.

Chocola van Dries

Proeverij bij Friandries

De bonbons worden mooi verpakt

 

 

Stadspark

Spoorpark heet het park waar de Tilburgse Spoorzone een paar jaar geleden mee werd verrijkt. Burgers hadden inspraak. De een bedacht een vijver met fonteintjes, een ander een toren. Deze 37 meter hoge Kempentoren heeft een lange trap naar een panorama-platform. Verder heeft het park een grasveld dat zich leent voor festivals als Circulo (een soort Cirque du Soleil) en Kaapstad (waarbij de stad wordt ‘gekaapt’ door kunstenaars). Een camping maakt ook deel uit van het park, net als paviljoen T-Huis met terras aan het water. Ook de LocHal ligt in de Spoorzone. Een eeuw geleden was de hal nog de plek waar arbeiders sleutelden aan locomotieven, nu doet deze immense ruimte dienst als bibliotheek.

Spoorpark Tilburg met de Kempentoren

Genieten op het terras van het T-Huis

Eyecatcher in de Spoorzone: LocHal

Gourmet Market

In Tilburg is de oudste bioscoop van Nederland te vinden en wel in de Willem II-straat. Deze Cine Citta (anno 1916) is nu een filmhuis met een café en een naar verluidt uitstekend restaurant. Zelf eet ik bij de Gourmet Market Central Station. Er is keus uit allerlei internationale keukens die met hun kraam of foodcart een plekje hebben in deze hal. De sfeer van een favela is wat deze foodhal wil uitstralen: gezellig en vooral niet te opgeprikt. De kunst werd afgekeken bij de Gourmet Market in Eindhoven: via een QR-code kun je namelijk ook hier bij elk kraampje van je keuze wat bestellen, terwijl je aan tafel zit. En je kunt er echt heerlijk eten, sushi bijvoorbeeld.

Gourmet Market Central Station

Smullen van een mini-burger

Voor de zoetekauw

Boottochtje

Aan het eind van de dag fiets ik met de leenfiets van hotel Mercure nog naar de Piushaven met zijn gezellige terrasjes. Iets voorbij de Prinsenhoeven-brug ligt Villa Pastorie. Sinds kort is deze villa in handen van Jaap Kin, die in Amsterdam restaurant Nomads onder zijn hoede heeft. Op deze mooie zomerdag heerst er een uitgelaten vakantiestemming. Villa Pastorie is zowel logeeradres als een fijne plek voor ontbijt, lunch of diner aan het water. Jaap Kin neemt zijn gasten desgewenst mee op een vaartochtje. Ook ik stap aan boord voor een sunset cruise. Jaap schenkt zijn gasten een goed glas wijn in, terwijl hij relaxt vertelt over zijn stad Tilburg.

Klaar voor de sunset cruise

Jaap Kin van Villa Pastorie

Villa Pastorie

Meer informatie: tickettotilburg.nl

Het kengetal van Tilburg

 

 

Elke maand de fijne tips van Harmke ontvangen?

Wil jij gratis elke maand deze en andere plekken ontvangen die Harmke heeft bezocht? Laat je e-mailadres achter en krijg elke maand als eerste de insider tips in je mailbox. En Harmke stuurt geen spam!

Naam

 

Comments are closed.