Ga mee naar de wildernis van Zuid-Afrika

Het tweede deel van reis met &Beyond en Swarovski Optik speelt zich af in Phinda Private Game Reserve in het noordoosten van Zuid-Afrika. Harmke ging op safari en logeerde in de super-de-luxe lodges van &Beyond.

Ontmoeting met een luipaard

Zebra op de landingsbaan

Van Kaapstad naar Phinda

Van Kaapstad vliegen we met een klein toestel van Airlink in een uur of twee naar Kruger Mpumalanga International Airport in Nelspruit. Daar stappen we over op een nog veel kleiner vliegtuigje, een Cesna! We vliegen ermee van Kruger naar &Beyond Phinda Private Game Reserve. Twee vrouwelijke piloten besturen dit kleine vliegtuig. Het zal toeval zijn, maar het sluit mooi aan bij de diversiteit waar &Beyond naar streeft. Beneden ons ontvouwt zich het landschap van Zuid-Afrika, Swaziland en het aangrenzende Mozambique. Vanuit de lucht kun je al wild spotten. In elk geval zien we op de landingsbaan zebra’s en wildebeesten lopen. Ze stuiven net op tijd weg.

De piloten van de Cesna

Natuurgids Daryl Dell

Phinda Forest Lodge

We zijn in Phinda Private Game Reserve. Het contrast met Kaapstad kan niet groter zijn. Onze gids Daryl bestuurt een Toyota Land Cruiser zonder dak. Het wordt een bumpy ride van de airstrip naar de lodge dwars door de wildernis, een ‘free massage’. We zijn nu dicht bij de Indische Oceaan. In Kaapstad waren we aan de Atlantische kust. De rit is al een soort game drive. We zien antilopen, het zijn nyala’s (ezelsbrug New York And Los Angeles). Opvallend is de Sausage tree die z’n bijnaam dankt aan de worstachtige vruchten. Bij Phinda Forest Lodge slaap ik in een super-de-luxe suite met veel glas, midden in het bos. Forest Lodge is het oudste Phinda-resort en nog heel up-to-date.

Ontvangst bij Phinda Forest Lodge

High Tea bij Phinda Forest Lodge

Harmke’s suite bij Phinda Forest Lodge

Witte neushoorn

Die middag maken we een echte game drive. Daryl zit achter het stuur, Mr T is onze tracker. Hij zit op een klapstoeltje op de motorkap. Er huppelen impala’s, met de M op hun derrière, en nyala’s. Door onze Swarovski Optik-kijkers zien we bijeneters, mooie vogeltjes. Voor ons uit loopt een kolossale witte neushoorn. We volgen hem naar een waterplaats, de pub voor de dieren. Maar onze neushoorn treuzelt… Wij niet! We parkeren de auto – Daryl heeft zijn geweer paraat – en Mr. T tovert Gin-Tonic uit de achterbak. Op de terugweg zien we een oehoe roerloos op een tak. De lodge is sfeervol verlicht en we zijn dik tevreden met de kookkunsten van de chef.

Tracker Mister T. speurt naar wild door zijn Swarovski Optik-kijker

Neushoorn recht vooruit

Tijd voor een Gin-Tonic

Luipaard met jonkies

Vroeg op is het devies voor de beste game drives. Een staflid haalt ons om 5 AM op bij de cabins. We kunnen in het donker beter niet op eigen houtje rondlopen, we zijn in de wildernis. De dag begint goed met zebra’s, impala’s en nyala’s. Dé voltreffer zijn de luipaarden! Twee jonge luipaardjes dartelen rond hun moeder, die uitrust van de jacht. De cubs eten van de prooi – een impala – terwijl mamma zich schoonlikt. Wow! We stuiten ook nog op nijlpaarden in een waterplas. Eentje klautert net het water uit. En we spotten hoe een bijeneter een vlinder uit de lucht plukt. Zo gebeurt er continu wat voor wie er oog voor heeft én zijn Swarovski Optik-kijker paraat heeft.

Luipaard-moeder rust uit van de jacht

Luipaard likt zich na de jacht

Nijlpaard klimt aan wal

 

 

Paddenstoelen plukken

Daryl heeft een lumineus idee. We gaan aan het einde van de game drive op paddenstoelenjacht! We rijden naar de landingsbaan, aangezien hij weet dat ze daar onder de bomen groeien. Het zijn bolvormige witte paddenstoelen met lange wortel (Termitomyces umkowaani). “Je trekt ze zo uit de grond en ze zijn delicious,” zegt Daryl. We plukken ze voor bij het ontbijt. Nadat we paddenstoelen hebben verzameld, spotten we nog een schildpad. Hij steekt de landingsbaan over en Daryl brengt hem in veiligheid. Terug bij Phinda Forest Lodge schuiven we aan voor het ontbijt. De chef tovert in een mum van tijd heerlijke poached eggs met tomaat én de vers geoogste paddenstoelen op tafel!

Daryl oogst een paddenstoel

Verse paddenstoelen for breakfast

De shop van Phnda Forest Lodge

Leeuwin met welpen

In de middag volgt een nieuwe game drive. Het verveelt nooit! Ditmaal komen we giraffen op het spoor. Drie giraffen en een jong steken de weg over voor onze Land Cruiser langs. De rangers houden elkaar voortdurend op de hoogte; er komt bericht binnen over een leeuwin met cubs. En passant observeren we door de Swarovski Optik-kijkers nog een zangvogel, een smalstaartparadijswida. En dan… Tussen de struiken ligt de leeuwin met haar vier welpjes. Ze spelen met mama’s staart. De brutaalste komt nieuwsgierig naar voren en kijkt ons aan. Om bij ze te komen moesten we ons met de auto eerst een weg banen door Acacia-struikgewas met vervaarlijke doorns.

Overstekende giraf

Brutaal welpje

Strand van Cape Vidal

We zijn in de provincie KwaZulu Natal en rijden via het kustplaatsje St. Lucia naar iSimangaliso Wetland Park. Hier ligt ook Lake St Lucia, waar je boottochten kunt maken tussen nijlpaarden en krokodillen, en het strand van Cape Vidal. Vanuit een uitzichttoren hebben we 360 graden zicht op het gebied. In het bos aan het ongerepte strand slingeren aapjes aan boomtakken. Het zijn Samango’s (witkeelmeerkatten). Het is zonnig weer en we zwemmen in zee. Je kunt bij Cape Vidal ook snorkelen in het prachtige rif vlak voor de kust. We rijden naar een picknickplek onder de bomen. Tijd om de lunchboxen te openen! Salades, kipspiesjes en wraps vullen de tafel.

Het ongerepte strand van Cape Vidal

Harmke neemt een duik

Cape Vidal ligt in iSimangaliso Wetland Park

Phinda Mountain Lodge

Phinda Mountain Lodge is ons volgende logeeradres in Phinda Private Game Reserve. Deze lodge met spa werd niet lang geleden prachtig gerestyeld. Behalve een badkamer met ligbad heeft mijn cabin een heerlijke buitendouche, warm water en uitzicht op de bergen! En niemand die je ziet hier in je blootje, hooguit een olifant of een verdwaalde vogelaar met Swarovski-kijker. Vanaf de loungebedden op het terras met plunge pool kijk ik uit op de boomtoppen en vogels. Net als bij de Forest Lodge is er ook bij de Mountain Lodge een buitenbar met brandende fakkels. Het eten is fantastisch en kinderen krijgen marshmallows om te roosteren op een kampvuur.

Plunge pool bij Phinda Mountain Lodge

Warme buitendouche bij de suite

 

 

Diner bij Phinda Mountain Lodge

Me-too-zebra

Hier in het zuiden van Phinda Private Game Reserve is het landschap anders dan in het noorden: heuvelachtiger en met dichter struikgewas. De lodge zelf ligt ook wat hoger met weids uitzicht. Onze nieuwe tracker heet Sizwe. Hij is specialist in het spotten van neushoorns. Om de bedreigde neushoorns te redden werden ze over verschillende wildparken verspreid, waaronder deze van &Beyond. We volgen een olifant op weg naar zijn modderbad en stuiten op een kudde zebra’s. Eentje snuffelt aan de geslachtsdelen van een ander. Deze me-too-zebra is duidelijk niet gediend van dit grensoverschrijdende gedrag en deelt een flinke trap uit!

Zebra’s op de weg

De Zebra huppelt weg

Olifant op weg naar zijn modderbad

Kudde olifanten

Bij elke game drive is het bingo. We zien 3 cheeta’s (jachtluipaarden) in het gras loerend naar een prooi. Ze zijn te herkennen aan de tranenstreep onder hun ogen en hun dichte vlekken. Luipaarden hebben roosvormige vlekken. Boven op een berg houden we een koffiestop vlak bij een Transvaal Kandelaar-boom. Deze wonderlijke boom oogt als een cactus maar is het niet. In de diepte loopt een kudde olifanten en iets verder een eenzame mannetjesolifant. Met de kijker van Swarovski Optik en een statief kunnen we de olifanten van heel ver gedetailleerd bestuderen. Eenmaal op de terugweg stuiten we nog op twee prachtige leeuwen luierend onder een boom.

Drie jachtluipaarden in het gras

Tracker Sizwe verzorgt een picknick op de berg

Leeuwen vlakbij!

.

Complete Big Five

Na al die geweldige game drives komt er een eind aan deze trip vol natuur, wildlfe én de ultieme luxe van de &Beyond-lodges. We hebben de complete Big Five gezien. De term Big Five komt voort uit de jacht, het waren de vijf gevaarlijkste dieren om op te jagen: leeuw, luipaard, zwarte neushoorn, olifant en buffel, horen we van Daryl. Naast de Big Five hebben we ook jachtluipaarden gezien en heel veel ander wild. De Cesna vliegt ons terug naar Kruger International Airport. Vanuit de lucht spot ik nog wat zebra’s tussen het groen. “Terug naar de echte wereld…” zei een medewerkster van Phinda. De echte wereld? De natuur hier en het wildlife, dat is pas de echte wereld!

Ontbijt bij Phinda Mountain Lodge

Overstekende olifant

&Beyond en Swarovski Optik

&Beyond is een exclusieve reisorganisatie. Dit jaar bestaan ze precies 30 jaar. Natuur is de focus. ‘Care of the Land, Care of the Wildlife, Care of the People’ is het missie-statement. Lokale mensen worden overal bij betrokken en diversiteit wordt gekoesterd. Zowel voor vogelaars als niet-vogelaars stelt &Beyond droomreizen samen, afgestemd op de persoonlijke wensen. &Beyond werkt samen met Swarovski Optik, dat verrekijkers produceert van topkwaliteit. De verrekijkers zijn haarscherp af te stellen. De lenzen zijn ongeëvenaard, net als de stabiliteit van het mechanisme.
andbeyond.com en swarovskioptik.com

 

 

Tracker aan het werk

Kudde kudu’s

Safari in &Beyond Phinda Private Game Reserve

Luipaard-cubs

Brutale aap

 

 

Elke maand de fijne tips van Harmke ontvangen?

Wil jij gratis elke maand deze en andere plekken ontvangen die Harmke heeft bezocht? Laat je e-mailadres achter en krijg elke maand als eerste de insider tips in je mailbox. En Harmke stuurt geen spam!

Naam

 

Comments are closed.