Ontdek de vibes van Eindhoven

Eindhoven saai? Verre van, ontdekte Harmke. In deze internationale hub gaan technologie & design hand in hand en viert innovatie hoogtij. En dat alles in combinatie met de Brabantse gezelligheid. Een drieluik.

I. Techniek & Eindhoven

Eindhoven staat bekend als stad van de techniek.

Eindhoven: stad van innovatie

“In de jaren negentig balanceerde Eindhoven op de rand van de afgrond nadat Philips was vertrokken naar Amsterdam. De mentaliteit redde de stad: niet klagen maar een plan maken en doorgaan,” vertelt Erik van Gerwen van Eindhoven Marketing. Inmiddels wordt Eindhoven in één adem genoemd met Silicon Valley en mag het zich zo’n beetje de meest innovatieve stad ter wereld noemen. In deze internationale hub gaan technologie en design hand in hand.

Collega-reporter Marcel van den Eng

Collega-reporter Marcel van den Eng

Het station oogt als een transistorradio

Het station oogt als een transistorradio

Gloeilampenfabriek

Hoe je het ook wendt of keert, de faam van Eindhoven begon met de gloeilampenfabriek, in 1891 opgericht door Gerard Philips (1858-1942). Jongere broer Anton was mededirecteur. In 1914 kwam het Natuurkundig Laboratorium (‘Nat Lab’) erbij; Gerard besefte dat research essentieel was voor innovatie en voor de continuering van het bedrijf. Behalve op gloeilampen begon Philips zich nu ook op elektronica te storten. Met succes.

Het begon allemaal met de gloeilampenproductie

Het begon allemaal met de gloeilampenproductie

Villa De Laak van Anton Philips

Villa De Laak van Anton Philips

Philipsdorp

De vader van Gerard en Anton was een volle neef van Karl Marx. Niet zo gek dus dat ze ondernemers waren met een sociale inborst. Ze zorgden onder meer voor huisvesting voor hun werknemers. Het ‘Philipsdorp’ bestaat nog steeds. Het PSV-stadion bevindt zich midden tussen de huizen. Dit stadion verrees dan ook op de plek waar het sportveldje voor werknemers was. Het breidde zich uit en anno 2021 rijst het als een ruimteschip tussen de huizen op.

Het PSV-stadion door Preneet Soi (Van Abbemuseum)

Het PSV-stadion door Preneet Soi (Van Abbemuseum)

Als een ruimteschip tussen de huizen

Als een ruimteschip tussen de huizen

Philips Museum

Erfgoedmuseum, zo noemt het Philips Museum aan de Emmasingel in de voormalige gloeilampenfabriek zichzelf. Het museum toont op ludieke wijze huishoudelijke en medische apparaten die Philips produceerde en/of zelf uitvond door de jaren heen. In 1963 bedacht Philips het cassettebandje, in 1980 bracht het de cd op de markt. De glitterhandschoen van Michael Jackson is er te zien en je kunt zelfs een gesprekje voeren met robot Philly.

Michael Jackson in het Philips Museum

Michael Jackson in het Philips Museum

Erik van Gerwen met gettoblaster

Erik van Gerwen met gettoblaster

 

 

II. Kunst & Design in Eindhoven

Ook kunst en design is in alle vormen en maten te vinden in Eindhoven.

Kunst bij Kazerne

In Eindhoven logeer ik bij Kazerne/Home of Design. Een historische kazerne die werd omgetoverd tot kunstcafé, exporuimte, hotel en restaurant. Annemoon Geurts bedacht het interieur. Harrie van Helmond is de architect. Annemoon: “Designers een podium geven is ons ultieme doel.” Trendwatcher Lidewij Edelkoort is hun ‘muze’. Van haar is bij Kazerne veel werk te zien. Kazerne telt acht designsuites. Ik slaap in de Hay Loft, een prachtige hoge (hooi)zolderruimte met ruwhouten balken. Een groot raam kijkt uit op de binnenplaats.

Werk van Lidewij Edelkoort bij Kazerne

Werk van Lidewij Edelkoort bij Kazerne

De entree van Kazerne met hartjes van Studio Vollaerszwart

De entree van Kazerne met hartjes van Studio Vollaerszwart

Harmke sliep in de Hay Loft

Harmke sliep in de Hay Loft

Street art

Overal in de stad zijn er grappige ‘murals’. Aan de Nieuwe Emmasingel heb je Eternal Love van Studio Giftig. De omarming met een skelet verbeeldt de eeuwige liefde. Nog een eyecatcher is de Silly Walk-tunnel met gekke poses van John Cleese. Ook volksbuurt Woensel West is ‘opgeleukt’ met straatkunst. Het beeldmerk van Eindhoven heet Vibes. Het bestaat uit drie golflijntjes en iedereen mag het gebruiken. Het is onder meer in graffitihotel The Match te zien.

Mural van Studio Giftig

Mural van Studio Giftig

Silly Walk-tunnel

Silly Walk-tunnel

Woensel West werd ‘opgeleukt’

Woensel West werd ‘opgeleukt’

Hotel The Match met beeldmerk Vibes op de bril

Hotel The Match met beeldmerk Vibes op de bril

Strijp-S

Amsterdam heeft Schiphol Airport, Rotterdam zijn Seaport en Eindhoven noemt zich Brainport. “Technologie, Design en Kennis gaan bij ons samen. Op het snijvlak van deze disciplines ontstaat innovatie,” aldus Erik van Gerwen. Een creatieve hotspot is Strijp-S. Op dit voormalige bedrijventerrein vind je designshops, de ludieke ijsbar Intelligentia en het artistieke Blue Collar Hotel. Ook verrees hier de Trudo Toren met balkons vol bomen zodat op den duur een verticaal bos ontstaat.

Het station van Strijp-S

Het station van Strijp-S

Blue Collar Hotel in Strijp-S

Blue Collar Hotel in Strijp-S

Innovatieve architectuur: Trudo Toren

Innovatieve architectuur: Trudo Toren

Piet Hein Eek

Op Strijp-R, nog zo’n creatieve broedplaats, staat het atelier van Piet Hein Eek: metaalwerkplaats, houtbewerkingsatelier en studio ineen. Op de hoogste verdieping opent in oktober 2021 het Piet Hein Eek Hotel. Een kast van sloophout, daar is Eek wereldberoemd mee geworden. Het was zijn afstudeerproject. Dertig jaar later is die kast nog steeds gewild. Zero waste is Eeks adagium. Overgebleven blokjes hout gebruikt hij om stoelen van te maken.

Studio Piet Hein Eek

Studio Piet Hein Eek

PHE Hotel

PHE Hotel

Stoel van afvalhout

Stoel van afvalhout

Van Abbemuseum

Van Abbemuseum is bijna letterlijk een museum met twee gezichten. De ene kant van het gebouw oogt als een klassieke villa met tuin, aan de andere zijde staat een moderne kubus. Naast de vaste collectie, die Appels, Mondriaans en Picasso’s omvat, zijn er tijdelijke exposities. Zelfs de lift is een kunstwerk. Misschien is het leuker als het een verrassing blijft, maar toch een tip van de sluier: a-capellazang begeleidt de bezoeker naar boven en beneden.

Voorkant van Van Abbemuseum

Voorkant van Van Abbemuseum

Achterkant van Van Abbemuseum

 

 

Werk van Thomas van der Linden in Van Abbemuseum

Werk van Thomas van der Linden in Van Abbemuseum

III. Food & Drinks in Eindhoven

Van worstenbroodje tot stadstranden met bijzonder ijs, je vindt het in Eindhoven.

Brabants worstenbrood

Natuurlijk ga ik langs bij Houben om de worstenbroodjes te proeven. Dit familiebedrijf bestaat al 130 jaar. Ze maken worstenbroodjes in allerlei spannende varianten. Het bereiden gebeurt echter nog altijd op de onvolprezen traditionele wijze. En ze zijn echt lekker. Niet klef, maar precies goed. Ik probeer naast de ‘gewone’ ook varianten met truffel en lamsvlees. Het aspergebroodje is vandaag helaas al uitverkocht, net als het sportworstenbroodje van volkorendeeg met extra eiwit.

Familiebedrijf Houben

Familiebedrijf Houben

Echt Brabants worstenbrood

Echt Brabants worstenbrood

IJsbar Intelligentia

Intelligentia, waar anders dan in Eindhoven heeft een ijssalon zo’n naam? Ze zijn neergestreken op Strijp-S. Het team dat de salon bedacht en runt, is jong. Allemaal bijzondere smaken kun je er proberen. Zo stond er al eens sigarenijs op de kaart en rodewijnijs. De Haute couture-lijn deed het ook goed: Dior-ijs, Vuitton-ijs. Barbie-ijs hebben ze ook in deze felroze salon en binnenkort kun je er zelfs terecht voor een Harry Potter High Tea!

Medewerkster van Intelligentia

Medewerkster van Intelligentia

Proeverij van ijs

Proeverij van ijs

Phood Kitchen

Het Campinaterrein verandert elke zomer in een stadsstrand. Eten kun je in deze Stadsoase bij aquaponic farm-restaurant Phood Kitchen van Tim en Sabine. Plant to plate! Tim Elfring deed Nijenrode maar zag het licht toen hij Tai Chi studeerde in Engeland. Nu kweekt hij groenten, die hij laat bemesten door koikarpers. De planten zuiveren op hun beurt de vissenvijver en zo is de cirkel rond. Ik geniet er van Phood Kha Kai-soep, een verrukkelijke variant op Thaise Tom Kha Kai.

Tim van Phood Kitchen

Tim van Phood Kitchen

Verrukkelijke kokossoep

Verrukkelijke kokossoep

Sky Bar VANE

Boven in het NH Hotel zit sky bar VANE, dé plek voor een sunset cocktail. De stad ontvouwt zich beneden je: van het TU-terrein tot de groenstrook Genneper Parken, waar de Dommel-rivier doorheen stroomt. De cocktails vertegenwoordigen alle windstreken: frisse smaken uit het noorden, kruidige tonen uit het oosten, bloemige ingrediënten uit het zuiden en sterke smaken uit het westen. De cocktails hebben originele namen. De mooiste wat mij betreft: Are you a poet or a banker?

Uitzicht vanaf sky bar VANE

Uitzicht vanaf sky bar VANE

Fantastische cocktails

Fantastische cocktails

Down Town Gourmet Market

Wat een gezelligheid in deze foodhal, wat een fantastisch eten en wat een keus! Feit is dat de menukaarten van de stands elkaar niet te veel mogen overlappen. Via een QR-code kun je bestellen en afrekenen, slim bedacht door de whizz kids van Butlaroo. We starten met oesters en cava. Proeven boterzachte sashimi van zalm en tonijn en geweldige aardappelen van Pim’s Potatoes. En dan verrukkelijk slow cooked buikspek van Mr. Meat!

Tafelen bij Down Town

Tafelen bij Down Town

Blije mensen in Eindhoven

Blije mensen in Eindhoven

Mr. Meat serveert

Mr. Meat serveert

Dinner in Motion

Dinner In Motion is een restaurant en theater ineen. Je eet aan lange tafels terwijl op de muren en op tafel van alles gebeurt. Projecties, grappige filmpjes, spannende effecten. Inventief en origineel. Het eten is goed en de bijpassende wijnen bijzonder lekker. De ene verrassing volgt de andere op. Serveersters komen langs met een boek en ook daar blijkt een gerecht in verstopt te zitten. Of neem de kralenketting op een houdertje die eetbaar is.

Dinner in Motion als laatste avondmaal

Dinner in Motion als laatste avondmaal

Dineren in een Teletubbiesweide

Dineren in een Teletubbiesweide

Meer informatie: eindhoven365.nl en meer informatie op deze site.

 

 

Elke maand de fijne tips van Harmke ontvangen?

Wil jij gratis elke maand deze en andere plekken ontvangen die Harmke heeft bezocht? Laat je e-mailadres achter en krijg elke maand als eerste de insider tips in je mailbox. En Harmke stuurt geen spam!

Naam

 

Comments are closed.