Als je dan in Eindhoven bent is het de moeite waard om ook het dorp Nuenen te bezoeken. Harmke fietste langs de plekken die een rol speelden in het leven van Vincent van Gogh.

De wasruimte waar Vincent werkte en sliep
Museum Vincentre
Nuenen ademt Van Gogh. Je treedt er letterlijk in Vincents voetsporen. Hier woonde hij vanaf 1883 met zijn ouders aan Berg 26. Hij schilderde boeren, molens en populieren in de omgeving. Dé plek waar je meer over hem te weten komt, is Museum Vincentre in het voormalige gemeentehuis van Nuenen. Je krijgt een haarscherp beeld van Vincents leven in Nuenen en andere Brabantse plaatsen. Ook hangt er werk van leerlingen van hem.
vangoghbrabant.com/nl/home/nuenen


Timmermanswerkplaats
Kees Rovers woont tegenover Museum Vincentre. Deze kunstliefhebber verzamelt oude attributen zoals die te zien zijn op tekeningen en schilderijen van Vincent van Gogh. Brabants bierpullen bijvoorbeeld! Hij en zijn vrouw Ingrid hebben regelmatig kunstenaars over de vloer in hun atelier, zoals de graffiti-artiest Belin uit Spanje. Ooit was dit atelier de timmermanswerkplaats waar Vincent de lijsten voor zijn schilderijen liet maken. Best bijzonder dus!


Van Gogh Fietsroutes
Kilometers aan wandel- en fietspaden voeren langs plekken die een rol hebben gespeeld in het leven Van Gogh, niet alleen in Nuenen maar ook bijvoorbeeld in zijn geboorteplaats Zundert en in de stad Eindhoven waar hij vrienden had wonen. Ik huurde een fiets bij De Concurrent en fietste onder meer langs het kerkje dat hij voor zijn moeder schilderde, de plek waar hij inspiratie opdeed voor ‘De Aardappeleters’ en het huis van zijn buurmeisje.
deconcurrentnuenen.nl


Van Goghkerkje
Vincent kreeg in Den Haag schilderles van zijn neef Anton Mauve. Tekenen deed hij ook. Hij had veel respect voor mensen die met hun handen werken. Hij tekende wevers en legde het boerenleven vast. Zijn vader preekte in het kerkje in Nuenen, dat nu Van Goghkerkje heet. Toen zijn moeder haar been brak en niet naar de kerk kon, besloot Van Gogh het kerkje voor haar te gaan schilderen (1884). Het is een van de eerste landmarks op mijn fietsroute!
vangoghkerkje.nl


Het Aardappeletershuisje
Een volgend highlight op de route is de plek waar de boerenfamilie De Groot woonde. Het oorspronkelijke huis bestaat niet meer, maar het blijft een mooi idee dat Vincent hier door het raam tuurde naar de familie aan tafel rond een schaal aardappelen. Het inspireerde hem tot zijn wereldberoemde schilderij ‘De Aardappeleters’. Zoals uit de brieven aan zijn broer Theo blijkt, was ook ‘Boerengezin aan tafel’ uit 1882 van Josef Israëls een inspiratiebron.


De windmolen
Aan de Gerwenseweg van Nuenen naar Gerwen staat Molen De Roosdonck. Ook deze werd door Vincent geschilderd, zelfs meer dan eens. Het is een oer-Nederlandse combi: die windmolen en het fiestpad. Het nodigt uit tot foto’s maken: van veraf, van dichtbij en van verschillende kanten. “Wacht, nog één foto”, roep ik tegen de mannen die met me meefietsen, onder wie Frank van den Eijnden, de directeur van Van Gogh Brabant.
roosdonck.nl



Het buurmeisje
Nune Ville heet het herenhuis naast het pand waar de Van Goghs woonden. Het negentiende-eeuwse interieur ademt historie. Uren kan bewoonster Jacqueline Bekkers vertellen over deze villa die zij en haar man bewonen en waar Vincent over de vloer kwam. Op het bankje in de salon werd hij betrapt met zijn buurmeisje Margot. Nog een saillant detail: op zolder zat in WOII de Joodse Jaap van Cleef ondergedoken. Nune Ville is op afspraak te bezoeken. salonnuneville.nl


Het washok
Via de tuin steken we door naar het ouderlijk huis van Vincent van Gogh, waar hij van 1883-1885 bij zijn ouders woonde. En dan sta ik zomaar in het vertrek waar Vincent werkte en sliep. Het was de mangelkamer van zijn moeder, het washok dus. Dichter bij Van Gogh dan hier kun je niet komen! Hij signeerde zijn werk met Vincent, omdat zijn achternaam in het buitenland niet uit te spreken was en omdat hij weinig ophad met zijn godsdienstige familie. Ook Rembrandt signeerde met zijn voornaam, dat kan een 3e reden zijn. Slechts één keer per maand is het atelier achter de pastorie in Nuenen te bezoeken. Meer info via Nune Ville.


Opwettense watermolen
Langs de Dommel-rivier op de grens met Eindhoven staat de Opwettense watermolen die door Van Gogh werd geschilderd, nu een restaurant. De molen is omgeven door een beeklandschap met populieren. Van het hout werden klompen en lucifers gemaakt. Dat Eindhoven lichtstad heet, zou komen door de lucifers van populierenhout en niet door de gloeilamp. Van Gogh schilderde veelvuldig populieren. Hij hield als kind al van de natuur. dewatermolenvanopwetten.nl


Genneper watermolen
Eindhoven beschikt over een groen gebied: Genneper Parken. Ook hier is het fijn fietsen. We koersen af op de Genneper Watermolen aan de Kleine Dommel, een van de molens die Vincent meermaals schilderde. Toen hij eenmaal in Frankrijk woonde, stuurde hij het meeste werk naar zijn broer Theo, die hem onderhield. Het enige schilderij dat hij bij leven verkocht is ‘De rode wijngaard’. Hij maakte het in Arles in 1888 en het is te bewonderen in het Poesjkinmuseum in Moskou. genneperwatermolen.eu


Meer informatie: hiermoetjezijninbrabant.nl

Elke maand de fijne tips van Harmke ontvangen?
Wil jij gratis elke maand deze en andere plekken ontvangen die Harmke heeft bezocht? Laat je e-mailadres achter en krijg elke maand als eerste de insider tips in je mailbox. En Harmke stuurt geen spam!