In het spoor van Vincent van Gogh

Als je dan in Eindhoven bent is het de moeite waard om ook het dorp Nuenen te bezoeken. Harmke fietste langs de plekken die een rol speelden in het leven van Vincent van Gogh.

Het huis van de Van Goghs in Nuenen

De wasruimte waar Vincent werkte en sliep

Museum Vincentre

Nuenen ademt Van Gogh. Je treedt er letterlijk in Vincents voetsporen. Hier woonde hij vanaf 1883 met zijn ouders aan Berg 26. Hij schilderde boeren, molens en populieren in de omgeving. Dé plek waar je meer over hem te weten komt, is Museum Vincentre in het voormalige gemeentehuis van Nuenen. Je krijgt een haarscherp beeld van Vincents leven in Nuenen en andere Brabantse plaatsen. Ook hangt er werk van leerlingen van hem.
vangoghbrabant.com/nl/home/nuenen

Museum Vincentre in Nuenen

Museum Vincentre in Nuenen

Vincent van Gogh in het Vincentre

Vincent van Gogh in het Vincentre

Timmermanswerkplaats

Kees Rovers woont tegenover Museum Vincentre. Deze kunstliefhebber verzamelt oude attributen zoals die te zien zijn op tekeningen en schilderijen van Vincent van Gogh. Brabants bierpullen bijvoorbeeld! Hij en zijn vrouw Ingrid hebben regelmatig kunstenaars over de vloer in hun atelier, zoals de graffiti-artiest Belin uit Spanje. Ooit was dit atelier de timmermanswerkplaats waar Vincent de lijsten voor zijn schilderijen liet maken. Best bijzonder dus!

Het gastatelier van Kees Rovers

Het gastatelier van Kees Rovers

Portret door Jan de Natris

Portret door Jan de Natris

Van Gogh Fietsroutes

Kilometers aan wandel- en fietspaden voeren langs plekken die een rol hebben gespeeld in het leven Van Gogh, niet alleen in Nuenen maar ook bijvoorbeeld in zijn geboorteplaats Zundert en in de stad Eindhoven waar hij vrienden had wonen. Ik huurde een fiets bij De Concurrent en fietste onder meer langs het kerkje dat hij voor zijn moeder schilderde, de plek waar hij inspiratie opdeed voor ‘De Aardappeleters’ en het huis van zijn buurmeisje.
deconcurrentnuenen.nl

Harmke fietst in Nuenen

Harmke fietst in Nuenen

 

 

Wegwijzers naar Van Gogh-locaties

Wegwijzers naar Van Gogh-locaties

Van Goghkerkje

Vincent kreeg in Den Haag schilderles van zijn neef Anton Mauve. Tekenen deed hij ook. Hij had veel respect voor mensen die met hun handen werken. Hij tekende wevers en legde het boerenleven vast. Zijn vader preekte in het kerkje in Nuenen, dat nu Van Goghkerkje heet. Toen zijn moeder haar been brak en niet naar de kerk kon, besloot Van Gogh het kerkje voor haar te gaan schilderen (1884). Het is een van de eerste landmarks op mijn fietsroute!
vangoghkerkje.nl

Zuilen markeren de route

Zuilen markeren de route

Het kerkje dat Vincent voor zijn moeder schilderde

Het kerkje dat Vincent voor zijn moeder schilderde

Het Aardappeletershuisje

Een volgend highlight op de route is de plek waar de boerenfamilie De Groot woonde. Het oorspronkelijke huis bestaat niet meer, maar het blijft een mooi idee dat Vincent hier door het raam tuurde naar de familie aan tafel rond een schaal aardappelen. Het inspireerde hem tot zijn wereldberoemde schilderij ‘De Aardappeleters’. Zoals uit de brieven aan zijn broer Theo blijkt, was ook ‘Boerengezin aan tafel’ uit 1882 van Josef Israëls een inspiratiebron.

Informatie over de route

Informatie over de route

Op deze plek woonden de aardappeleters

Op deze plek woonden de aardappeleters

De windmolen

Aan de Gerwenseweg van Nuenen naar Gerwen staat Molen De Roosdonck. Ook deze werd door Vincent geschilderd, zelfs meer dan eens. Het is een oer-Nederlandse combi: die windmolen en het fiestpad. Het nodigt uit tot foto’s maken: van veraf, van dichtbij en van verschillende kanten. “Wacht, nog één foto”, roep ik tegen de mannen die met me meefietsen, onder wie Frank van den Eijnden, de directeur van Van Gogh Brabant.
roosdonck.nl

Van Gogh Fietsroute

Van Gogh Fietsroute

Brabants landschap

Brabants landschap

Molen De Roosdonck

Molen De Roosdonck

 

 

Het buurmeisje

Nune Ville heet het herenhuis naast het pand waar de Van Goghs woonden. Het negentiende-eeuwse interieur ademt historie. Uren kan bewoonster Jacqueline Bekkers vertellen over deze villa die zij en haar man bewonen en waar Vincent over de vloer kwam. Op het bankje in de salon werd hij betrapt met zijn buurmeisje Margot. Nog een saillant detail: op zolder zat in WOII de Joodse Jaap van Cleef ondergedoken. Nune Ville is op afspraak te bezoeken. salonnuneville.nl

Nune Ville

Nune Ville

Jacqueline woont naast het atelier van Vincent

Jacqueline woont naast het atelier van Vincent

Het washok

Via de tuin steken we door naar het ouderlijk huis van Vincent van Gogh, waar hij van 1883-1885 bij zijn ouders woonde. En dan sta ik zomaar in het vertrek waar Vincent werkte en sliep. Het was de mangelkamer van zijn moeder, het washok dus. Dichter bij Van Gogh dan hier kun je niet komen! Hij signeerde zijn werk met Vincent, omdat zijn achternaam in het buitenland niet uit te spreken was en omdat hij weinig ophad met zijn godsdienstige familie. Ook Rembrandt signeerde met zijn voornaam, dat kan een 3e reden zijn. Slechts één keer per maand is het atelier achter de pastorie in Nuenen te bezoeken. Meer info via Nune Ville.

De achtertuin van de Van Goghs

De achtertuin van de Van Goghs

Hier woonde Vincent

Hier woonde Vincent

Opwettense watermolen

Langs de Dommel-rivier op de grens met Eindhoven staat de Opwettense watermolen die door Van Gogh werd geschilderd, nu een restaurant. De molen is omgeven door een beeklandschap met populieren. Van het hout werden klompen en lucifers gemaakt. Dat Eindhoven lichtstad heet, zou komen door de lucifers van populierenhout en niet door de gloeilamp. Van Gogh schilderde veelvuldig populieren. Hij hield als kind al van de natuur. dewatermolenvanopwetten.nl

Watermolen die Vincent schilderde

Watermolen die Vincent schilderde

Bomenrijk landschap

Bomenrijk landschap

Genneper watermolen

Eindhoven beschikt over een groen gebied: Genneper Parken. Ook hier is het fijn fietsen. We koersen af op de Genneper Watermolen aan de Kleine Dommel, een van de molens die Vincent meermaals schilderde. Toen hij eenmaal in Frankrijk woonde, stuurde hij het meeste werk naar zijn broer Theo, die hem onderhield. Het enige schilderij dat hij bij leven verkocht is ‘De rode wijngaard’. Hij maakte het in Arles in 1888 en het is te bewonderen in het Poesjkinmuseum in Moskou. genneperwatermolen.eu

Beeld van Van Gogh

Beeld van Van Gogh

Molen in Eindhoven

Meer informatie: hiermoetjezijninbrabant.nl

De wasruimte waar Vincent werkte en sliep

Het huis van de Van Goghs in Nuenen

 

 

Elke maand de fijne tips van Harmke ontvangen?

Wil jij gratis elke maand deze en andere plekken ontvangen die Harmke heeft bezocht? Laat je e-mailadres achter en krijg elke maand als eerste de insider tips in je mailbox. En Harmke stuurt geen spam!

Naam

 

Comments are closed.