Voor op je bucketlist: de hondenslee!

De rode draad van Harmke’s reisavonturen is toch wel de tocht met de hondenslee. Niets geeft zo’n gevoel van vrijheid als achter een span husky’s door een ongerept winterland suizen. Het kan bijvoorbeeld in Noorwegen, Zweden en Finland. Voor op de bucketlist!

Tocht met de hondenslee in Noorwegen

Trysil in Noorwegen

Bij de sledehondenkennel van Mountain King in Noorwegen ben je voor een hondensledetocht op de goede plek. Je mag als je wilt zelf een slee besturen of als passagier plaatsnemen. Ik had mijn eigen slee en dat is toch echt het leukst! Wie wil, mag hier alles zelf doen, ook de honden in een tuigje hijsen en voor de slee spannen. Ervaren gidsen gaan mee. De honden staan te trappelen van ongeduld. Het zijn prachtige Alaskan husky’s, sommige met ijsblauwe ogen. Mijn slee met span van vijf honden schiet weg. Een kickstart! Het is fantastisch om door de ongerepte sneeuw te denderen hier midden in Noorwegen. Deep into the wild! Er zijn korte en lange tochten mogelijk. Deze kennel ligt iets ten zuiden van wintersportgebied Trysil. mountainking.no

Harmke met Alaskan husky

Het sneeuwlandschap van Trysil

Skammestein in Noorwegen

In Skammestein in Noorwegen Beito Husky Tours. Mede-oprichter Niklas Ulfstedt selecteerde zijn Alaskan husky’s op hun renvermogen. Ik maak een tocht op een tandemslee met één zitplaats en twee staanplaatsen. Als we de honden uit hun hok laten, blaffen en huilen ze van opwinding. Elke slee wordt voorzien van een span van zeven of acht husky’s. De tocht begint met een steile afdaling door het bos. We slingeren langs de naaldbomen. Dan denderen we met grote snelheid over een bevroren meer. De honden zijn niet meer te houden. Ze rennen met hun tong uit de bek alsof hun leven er van afhangt. Het is extreem koud, ruim 20 graden onder nul. Gelukkig kunnen we ons na afloop warmen bij het houtvuur in een tipi en is er dampend hete soep. beitohuskytours.com

Huskykennel in hartje Noorwegen

Off we go!

Een van de tandemsleeën

Røros in Noorwegen

Røros is een schilderachtige Noorse plaats vlak bij de Zweedse grens. De historische houten huizen zijn UNESCO Werelderfgoed. Naar verluidt is de Disney-film Frozen geïnspireerd op Røros en omgeving. Niet ver van deze plaats is de kennel van Husky Point. Er zijn zo’n 80 husky’s op het terrein. Het landschap is betoverend in de winter. Voor wie dat wil, zijn er ook meerdaagse tochten mogelijk waarbij je overnacht in een cabin. Op een tweepersoonsslee suis ik door ongerepte berkenbossen en over bevroren meren. Het is werkelijk steenkoud vandaag, maar ik draag een warm pak en het is een genot om door het koude maar zonovergoten glooiende sneeuwlandschap te glijden. Als beloning is er warme chocomelk na afloop. huskypoint.no

Røros is UNESCO Werelderfgoed

Huskyhonden in Røros

Tocht op een tandemslee in de buurt van Røros

Na afloop is er warme choco in een tipi

 

Lees ook dit artikel: TEXT

 

Åre in Zweden

Åre is het grootste skigebied van Zweden en vanzelfsprekend kun je er ook een tocht met de hondenslee maken. In Åre zelf is een groot meer dat in de winter bevroren is. Het plaatsje wordt omringd door bergen en naaldbossen. Ik bezoek Hundspann in het plaatsje Åre Björnen niet ver van het skigebied. Het voelt niettemin alsof ik midden in de wildernis was beland, zo stil en ongerept is deze plek. Voor een sledetocht ben ik er in goede handen. De gidsen zijn ervaren en de honden zijn vriendelijk en sociaal. Tijdens de tocht met de huskyslee doemt de berg Åreskutan op. Van korte tot meerdaagse tochten, alles kan hier. Sommige tochten eindigen bij een kamp met knappend houtvuur, andere tochten sluiten af met sauna en bubbelbad. hundspann.z.se

Op de slee in Åre Björnen in Zweden

De Zweedse Cia – van hair salon Carlsson Culture in Amsterdam – met husky-puppy

Winterwonderland Zweden

Vuokatti in Finland

Bij Vuokatti Husky in Oost-Finland verblijven bijna 90 sledehonden, zowel Alaskan als Siberische husky’s. De kortharige Alaskan husky’s zijn de sprinters. De honden worden geselecteerd op kracht en karakter. Er worden ook leader dogs aangewezen, zij bepalen de koers. De honden dragen namen als Marilyn, Maradona en Messi. Het hele jaar zijn er korte of langere tochten te maken met de husky’s. In de winter rijd je op een slee door het sprookjesachtige sneeuwlandschap en in de zomer trekt het hondenspan je voort in een wagentje op wielen. Ik ben hier in de zomer. Helaas is het deze dag te warm voor de honden om eropuit te gaan. De sledetocht gaat niet door, maar ik mag de uitgelaten springende dieren brokjes voeren. vuokattisafaris.com

Husky’s bij Vuokatti Husky Centre

Sledetochten in zomer en winter

Hoteltips

Tijdens mijn verblijf logeerde ik in schitterende accommodaties. Lees de tips en boek je hotel.

Herangtunet Boutique Hotel in Noorwegen

Dit prachtige boetiekhotel wordt gerund door het Nederlandse koppel Marie José en Marco. Ze toverden oude traditionele houten gebouwtjes om tot een boetiekhotel met alle luxe en comfort, met behoud van de authentieke sfeer. Het restaurant serveert de Noorse keuken met moderne twist en vintage wijn. herangtunet.com

Boetiekhotel Herangtunet

 

 

Hotel Fjällnäs in Zweden

Fjällnäs is Zwedens oudste berghotel vlak bij het stadje Røros over de Noorse grens. Dit spahotel ligt midden in de natuur aan een meer. De lucht is zuiver. De eerste gasten kwamen 130 jaar al af op deze pure ongerepte plek. De streek hier kent liefst acht seizoenen, van IJzige Winter tot Eeuwige Zon. fjallnas.se

Spahotel Fjällnäs

Diner bij spahotel Fjällnäs

Copperhill Mountain Lodge in Zweden

Een fantastisch hotel blijft Copperhill Mountain Lodge in de buurt van Åre met helikopterplatform en een spa die al eens werd uitgeroepen tot de beste van Europa. Dit unieke designhotel ligt op de top van een berg. De suites zijn comfortabel en het restaurant met koperen lampen serveert de lokale keuken. copperhill.se

Holiday Club Katinkulta in Finland

Dit vakantieresort ligt in Vuokattti in noordoost-Finland. Het bestaat uit een hotel en appartementen verspreid over het terrein. De natuur is om de hoek. In een paviljoen aan het meer is een Finse sauna met zwemsteiger en een eetruimte. Voor Finnen is de combi van sauna en eten heel normaal. holidayclubresorts.com

Hotel St. George in Finland

Dit chique maar vriendelijk hotel opende een paar jaar geleden de deuren en is bij mij favoriet. Hotel St. George ligt centraal in hoofdstad Helsinki. Het hotel heeft gezellige ruimtes als de Garden Bar, een goede plek voor een glas wijn. De muren zijn met kunstig behang bedekt. Het hotel heeft zijn eigen bakkerij. stgeorgehelsinki.com

Garden Bar van St. George Hotel, Helsinki

Bakkerij van St. George Hotel, Helsinki

Halfbevroren meer bij Åre

Spahotel Fjällnäs by night

 

 

Elke maand de fijne tips van Harmke ontvangen?

Wil jij gratis elke maand deze en andere plekken ontvangen die Harmke heeft bezocht? Laat je e-mailadres achter en krijg elke maand als eerste de insider tips in je mailbox. En Harmke stuurt geen spam!
Naam

 

Comments are closed.