Cruise in de Perzische Golf

Een cruise in de Perzische Golf betekent een kennismaking met zowel hypermoderne architectuur als kleurrijke tradities. Harmke voer van Dubai naar Bahrein en Abu Dhabi. De reis begint in Doha, hoofdstad van Qatar. Een architectonisch highlight hier is het Museum of islamic Art van Ming Pei (1917-2019).

Museum of Islamic Art in Doha

Museum of Islamic Art in Doha

Doha

1. Museum of Islamic Art

Van Amsterdam vlieg ik met Qatar Airways naar Dubai. Ik heb een stop-over in Doha. Een icoon in Qatars hoofdstad is het Museum of Islamic Art van de Chinees-Amerikaanse architect Ming Pei. Het oogstrelende blokvormige gebouw is gemaakt van honingkleurige kalksteen uit Frankrijk en past naadloos in de Arabische traditie. Het contrasteert mooi met de ultramoderne wolkenkrabbers. Een pad met palmbomen leidt naar de entree. De kunstcollectie met onder meer keramiek, glaswerk en sieraden wordt fraai geëtaleerd.

Het Museum of Islamic Art is van honingkleurige kalksteen

Het Museum of Islamic Art is van honingkleurige kalksteen

2. Corniche

Vanaf het Museum of Islamic Art begint de Corniche. Deze boulevard van zeven kilometer lang strekt zich uit tot aan het zakendistrict. Dat is een aaneenschakeling van wolkenkrabbers, de ene nog markanter van vorm dan de andere. De Corniche is dé plek waar het leven zich afspeelt in Doha. Mensen joggen langs het water, picknicken met de hele familie in het gras of laten vliegers op. Het is ook de locatie waar nationale feestdagen worden gevierd en het vertrekpunt van zeiltochten.

3. Soek Waqif

Via een van de poorten betreed ik Souq Waqif in het oude gedeelte van de stad. De soek bestaat al eeuwen, maar was aan een vernieuwing toe. De oude soek werd deze eeuw vernieuwd met behoud van het authentieke karakter. In de deels overdekte straten heerst een gemoedelijke sfeer. Een vrouw is manden aan het vlechten, twee mannen spelen schaak, een meisje laat zich tatoeëren met henna. Politieagenten te paard rijden rond in traditionele kleding. In de hoofdstraat zijn gezellige bars en koffiehuizen.

Dubai

Port Rashid

Dubai ligt in de Perzische Golf en is een van de zeven Arabische Emiraten. Een taxi brengt me van de luchthaven van Dubai naar cruisehaven Port Rashid, waar ik aan boord stap van de Costa NeoRiviera voor een cruise naar Bahrein en Abu Dhabi. De Costa NeoRiviera is een comfortabel en relatief klein schip dat plaats biedt aan maximaal 1200 passagiers.

 

Lees ook dit artikel van Harmke: Doen in Dubai!

 

Loungen op het strand Dubai

Loungen op het strand

Bahrein

1. Koffie en dadels

Van Dubai varen we de volgende dag naar Bahrein. Dit koninkrijk telt 33 eilanden. Manama is de hoofdstad. Volgens goede Arabisch traditie worden we gastvrij verwelkomd met koffie, dadels en doedelzakmuziek! Want niet alleen in Schotland, ook in Bahrein is de doedelzak een traditie. Bahrein is bekend van de Formule 1, maar heeft meer in huis. Het wordt wel Land of Million Dates genoemd. De dadelpalmen leverden hout voor de dhows, zeilscheepjes waarmee op parels werd gevist. De parelvisserij was ooit de belangrijkste bron van inkomsten.

Doedelzakspeler in Bahrein

Doedelzakspeler in Bahrein

 

 

Ontvangst met koffie en dadels in de haven van Bahrein

Ontvangst met koffie en dadels in de haven van Bahrein

Spuitende fontein in Manama

Spuitende fontein in Manama

2. Kruidenmarkt

Lopend over de soek Bab Al Bahrain word ik overal met een vrolijke lach begroet. Bahrein heeft dan ook nóg een bijnaam: Island of Golden Smiles. De oude soek in de hoofdstad Manama biedt een mix aan koopwaar, van lokale parfums tot noten en kruiden. Ik loop over de markt waar manden met pijpkaneel en andere specerijen de heerlijkste geuren verspreiden. De verkopers laten me rustig kijken en proeven. De sfeer is gemoedelijk en nog puur en onbedorven. Ik sluit het soekbezoek af in een modern koffiehuis met gemberthee en cake.

Toegangspoort tot de soek

Toegangspoort tot de soek

Caféterras in Manama

Caféterras in Manama

Koopwaar in de soek

Koopwaar in de soek

3. Portugese fort

De King Fayad Causeway leidt naar het Portugese fort dat uitkijkt op Bahreins moderne skyline. Het fort dateert uit 1521 en is gebouwd van ‘zeesteen’; in de muren zijn nog schelpen zichtbaar. Ook bezoek ik het interessante Nationaal Museum en neem ik een kijkje in de Al Fateh-moskee die in 1984 werd voltooid. Het teakhout van de moskee komt uit India, het glas uit Iran en de lampen uit Frankrijk. De moskee is niet ver van Al Seef, een chic district in Manama waar mensen ’s avonds de mall bezoeken voor de bios en de food courts. moc.gov.bh

Het Portugese fort in Bahrein

Het Portugese fort in Bahrein

Schoolkinderen in het National Museum van Bahrein

Schoolkinderen in het National Museum van Bahrein

National Museum in Bahrein

National Museum in Bahrein

Abu Dhabi

1. Shopping malls

We varen in de nacht van Bahrein naar Abu Dhabi. Dit emiraat bestaat grotendeels uit woestijn en oases. Bij aankomst in de haven Port Zayed is nog weinig van de hoogbouw te zien, maar zodra ik een taxi naar de stad neem, kom ik langs gouden zandstranden met op de achtergrond niets dan wolkenkrabbers. De skyline doet zelfs denken aan die van Vegas of New York. Zowel in Abu Dhabi-stad als op de nieuw opgespoten eilanden eromheen zijn er exclusieve shopping malls, zoals The Galleria op Al-Maryah Island.

Strand in Abu Dhabi

Strand in Abu Dhabi

2. Etihad Towers

Voor een high tea ga ik naar de Etihad Towers. De thee wordt geserveerd op de 74ste verdieping op 300 meter boven de grond. Vanaf dit Observation Deck kijk je op de stad en de eilanden met nieuwe culturele aanwinsten als het Louvre (van architect Jean Nouvel) en het Guggenheim (van architect Frank Gehry). Een plateau vol lekkers komt op tafel: frambozentaartjes, baklava. De chef vertelt dat hij de komkommers speciaal uit Nederland haalt, de beste ter wereld volgens hem!

Etihad Towers

Etihad Towers

3. Grote moskee

Voordat de zon ondergaat, bezoek ik de moskee van Abu Dhabi, die onvoorstelbaar mooi is. Sheikh Zayed Grand Mosque heeft vloeren en muren van Carrara-marmer, het wit staat voor puurheid. De zuilen zijn gedecoreerd met goud en bloemmotieven. Enorme kroonluchters zorgen voor nog meer grandeur. Als de zon achter de horizon zakt, klinkt de oproep tot het gebed. De stem van de muezzin klinkt zangerig en sereen. Je hoeft geen moslim te zijn om de schoonheid ervan te ervaren.

Grote Moskee in Abu Dhabi

Grote Moskee in Abu Dhabi

Costa NeoRiviera

De Costa NeoRiviera is het schip waarop ik deze cruise maakte. Een grote pre is de spa aan boord met een stoomcabine die geurt naar jasmijn, een Turks bad, een Finse sauna, een herbarium met lavendelgeur en een relaxruimte met verwarmde stenen banken. De spa biedt keuze uit vele behandelingen, waaronder een hotstone-massage en algen-wrap. De beauty-behandelingen worden uitgevoerd met het merk Elemis. Er zijn drie restaurants aan boord en in de pianobar is elke dag live-muziek!

Cruiseschip Costa NeoRiviera

Cruiseschip Costa NeoRiviera

Hoe kom je er?

Met Qatar Airways vloog ik via Doha naar Dubai. Qatar Airways is deelnemer van Oneworld Alliantie en is vele malen bekroond om zijn Business Class. qatarairways.com

Mezze in de Business Class van Qatar Airways

Mezze in de Business Class van Qatar Airways

Detail van de moskee in Bahrein

Detail van de moskee in Bahrein

World Trade Center in Bahrein

World Trade Center in Bahrein

I Love Bahrein

I Love Bahrein

 

 

Elke maand de fijne tips van Harmke ontvangen?

Wil jij gratis elke maand deze en andere plekken ontvangen die Harmke heeft bezocht? Laat je e-mailadres achter en krijg elke maand als eerste de insider tips in je mailbox. En Harmke stuurt geen spam!

Naam

 

Comments are closed.