Overnachten bij hotel Bishop’s Gate in Derry

Harmke reed van Belfast naar Derry en overnachtte bij boetiekhotel Bishop’s Gate in het ommuurde historische centrum van deze Noord-Ierse stad. Vanaf 2019 hoort dit prachtige logeeradres tot de Blue Book Hotels: bijzondere herenhuizen, landgoederen en kastelen op unieke locaties in heel Ierland.

Derry Peace Bridge

Derry Peace Bridge

Route van Belfast naar Derry

Route van Belfast naar Derry

Kasteel van Dungiven

Kasteel van Dungiven

De route

Bij Enterprise Rent-a-Car in Belfast haal ik mijn huurauto op. Het vriendelijke tweetal achter de balie vertelt me dat er een Mercedes E-klasse voor me klaarstaat. Wow! Om de gloednieuwe zilvergrijze bolide te starten heb ik niet eens een sleutel nodig, er zit een simpele startknop op. Alleen ontbreekt de software met navigatie nog. Geen punt, zo onvindbaar is Derry niet! Ik volg de scenic route via de M2 en A6 die door groen heuvelland voert. Een tussenstop maak ik in het dorpje Dungiven waar een kasteel is en dan vervolg ik mijn weg naar Londonderry, of liever gezegd Derry, want de toevoeging London wordt niet door elke Ier gewaardeerd. Daarover later meer.

Bishop’s Gate in Derry, een Blue Book Hotel

Bishop’s Gate in Derry, een Blue Book Hotel

De ontvangst

Het kleine historische centrum van Derry wordt door een stadsmuur omringd. Een van de bijnamen is dan ook The Walled City. Ik rijd een van de stadspoorten door, passeer de grote shopping mall Richmond en parkeer op goed geluk in de buurt van St. Columb’s Cathedral. Dan pas kijk ik op het straatnaambordje en ik ben precies op de goede locatie: Bishop Street op de kruising met London Street, praktisch voor de deur van Bishop’s Gate Hotel. Wat een toeval! De conciërge biedt me Valet Parking aan. Erg gemakkelijk. Ook bij de balie is de ontvangst prettig. Mijn kamer is nog niet gereed, naar op aanbeveling van het hotel ga ik lunchen bij Soda & Starch.

 

Lunchadres Soda & Starch

Lunchadres Soda & Starch

De lunch

Soda & Starch bevindt zich voorbij het plein met een oorlogsmonument voor WOI en zit verstopt in The Craft Village, een labyrint van straatjes met gerenoveerde panden uit de achttiende- en negentiende-eeuw waarin artistieke winkels en bars zijn gevestigd. Soda & Starch gaat prat op zijn seizoenskeuken vol hoogwaardige ingrediënten afkomstig van lokale leveranciers. De Ierse culinaire traditie hebben ze er hoog in het vaandel: ‘Think traditional Irish comfort foods.” Ja, dat klinkt goed, al is het me niet helemaal duidelijk wat dan het verband is met de Marokkaanse slow roasted lamb op flatbread die ik bestel, maar ach, lekker is mijn lunch zeker! Sodaandstarch.com en Derrycraftvillage.com

 

Lees ook dit artikel: Proef de keuken van Noord-Ierland

 

Frambozencocktails in de Wig-bar

Frambozencocktails in de Wig-bar

 

De bar

Terug bij Bishop’s Gate drink ik pepermuntthee in champagnebar Wig. Er heerst een huiselijke gezelligheid, maar wel met allure. Een ober schuift voorbij met aanlokkelijke frambozencocktails. Vanaf mijn barkruk lees ik op de muur: “I drink it when I’m happy and when I’m sad. Sometimes I drink it when I’m alone. When I have company I consider it obligatory. I trifle with it if I’m not hungry and drink it when I am. Otherwise I never touch it – unless I’m thirsty…” Was getekend Madame Bollinger van het gelijknamige Champagnehuis. Het was haar geestige antwoord op de vraag van een journalist van de krant London Daily: “When do you drink champagne?”

Kamer 401 in hotel Bishop’s Gate

Kamer 401 in hotel Bishop’s Gate

De suite

Bishop’s Gate is gevestigd in een voormalige herensociëteit die zich in 1901 in het pand vestigde. Beroemdheden als Winston Churchill en William Butler Yeats hebben voet over de drempel gezet. Het hotel bestaat in feite uit twee met elkaar verbonden panden. Alle kamers zijn anders. Die van mij – nummer 401– is stijlvol met veel paars en kijkt op de kathedraal. Het comfortabele bed heeft een leren headboard. In de badkamer staan producten van Rituals, toch leuk, want een Nederlands merk! Bishop’s Gate telt in totaal 31 kamers en is tijdens mijn verblijf fully booked. Niet verwonderlijk, want de kamers, de sfeer en de service zijn uitmuntend. Ook van buiten oogt het pand prachtig.

 

St. Columb’s Cathedral in Derry

St. Columb’s Cathedral in Derry

De kathedraal

De gotische kathedraal waar mijn kamer op uitkijkt, is vernoemd naar St. Columb. Deze monnik stichtte in de zesde eeuw een nederzetting in Derry en introduceerde er het christendom. Zowel voor katholieken als protestanten geldt hij tot op de dag van vandaag als de beschermheilige van de stad. De St. Columb’s Cathedral werd voltooid in 1633 en was een initiatief van de Britse protestanten die zich in Noord-Ierland hadden gevestigd. Tijdens de belegering van Derry (zie Geschiedenis) werd de toren gebruikt als uitkijkpost. In 1768 trad Frederick Hervey aan als bisschop van Derry. Hij liet een langere torenspits bouwen, die uiteindelijk werd vervangen door de huidige spits. Earlbishopstrail.com

 

De stadswal rond historisch Derry

De stadswal rond historisch Derry

De geschiedenis

Ook de stadsmuur uit 1613-1618 werd gebouwd door de protestanten, oftewel de Schotse en Engelse kolonisten die zich afzetten tegen de katholieke Ieren. Vanaf 1689 regeerde ‘onze’ koning Willem III Engeland, Schotland en Ierland. Hij had James II van de Engelse troon gestoten, die vervolgens de vorst werd van het katholieke Zuid-Ierland. Het kwam tot een clash: de Siege of Derry (1688-1689). James belegerde het ommuurde Londonderry en Willem versloeg hem bij de Slag van Boyne. Zijn zege wordt nog jaarlijks op 12 juli gevierd door de Oranjeorde in Noord-Ierland. En ja, is het nu Derry of Londonderry? In 2013 was de stad Europese Culturele Hoofdstad en heette toen: Legenderry!

 

Stadsgids Sharon bij een van de kanonnen

Stadsgids Sharon bij een van de kanonnen


Muurschilderingen in de arbeiderswijk waar zich The Troubles afspeelden

Muurschilderingen in de arbeiderswijk waar zich The Troubles afspeelden

De stadstour

De hotelreceptie raadt me de city tour over de muur aan. “De stadsmuur omgeeft Derry als een ‘halsketting’. De muur is extreem breed, want dateert uit de tijd dat het buskruit was uitgevonden en er kanonnen werden opgesteld,” vertelt gids Sharon. Als kind maakte ze The Troubles mee, de rellen tussen katholieken en protestanten, met als dieptepunt Bloody Sunday. Vanaf de stadswal kijken we op de arbeiderswijk waar de rellen zich afspeelden. Muurschilderingen vormen, net als in Belfast, een eerbetoon aan de slachtoffers. De Peace Bridge uit 2011 die de Foyle-rivier overspant, symboliseert de vrede. De wandeling eindigt met koffie bij Java Café. Derrycitytours.com

 

 

Supreme of chicken in restaurant Gown

Supreme of chicken in restaurant Gown

Het diner

Het restaurant van Bishop’s Gate heet Gown. Daar dineer ik deze avond, maar ik start met zo’n onweerstaanbare frambozencocktail in de Wig-bar. Pas daarna installeer ik me in het restaurant. Vanaf mijn zitbank kan ik het hele restaurant overzien. Op het menu tref ik onder meer kip uit County Down, het graafschap waar ik voorafgaand aan mijn verblijf in Derry ben geweest (zie mijn eerdere blog over Noord-Ierland) en dat bekendstaat om zijn goede en pure eten. Supreme of chicken heet dit kipgerecht. Een van de serveersters spreekt zowaar een woordje Nederlands! Ze heeft elf jaar in Amsterdam gewoond en weet zich nog aardig uit te drukken.

 

Ontbijttafel bij hotel Bishop’s Gate

Ontbijttafel bij hotel Bishop’s Gate

Het ontbijt

Ook het ontbijt is bij restaurant Gown, à la carte of buffet. Ik zie Eggs Benedict op de kaart staan en ben meteen om. Op veel plekken in de wereld heb ik dit ontbijtgerecht geproefd, maar deze is erg goed met lekker veel spek. Na het ontbijt geeft conciërge Michael me een tour door het hotel. Hij laat me de balzaal met kroonluchters zien en Hervey’s Library, vernoemd naar de bisschop van Derry. Hervey (1730-1803) had interesse in architectuur. De Mussenden Temple – een ronde bibliotheek op de kliffen langs de kustroute Coastal Causeway – is van zijn hand. Na het uitchecken zet conciërge Michael de Mercedes weer voor me klaar en zoef ik terug naar Belfast. Bishopsgatehotelderry.com

 

Kroonluchter in hotel Bishop’s Gate

Kroonluchter in hotel Bishop’s Gate

Ireland’s Blue Book Hotels

Bishop’s Gate in Derry, Noord-Ierland, mag zich vanaf 2019 een Blue Book Hotel noemen! Ireland’s Blue Book Hotels zijn bijzondere herenhuizen, landgoederen en kastelen op unieke locaties in Ierland. Irelands-blue-book.ie

Meer informatie: discovernorthernireland.com

Mijn huurauto: Mercedes E-klasse

Mijn huurauto: Mercedes E-klasse

 

 

Elke maand de fijne tips van Harmke ontvangen?

Wil jij gratis elke maand deze en andere plekken ontvangen die Harmke heeft bezocht? Laat je e-mailadres achter en krijg elke maand als eerste de insider tips in je mailbox. En Harmke stuurt geen spam!

Naam

 

Comments are closed.