Proef de keuken van Noord-Ierland

Noord-Ierland blijkt een ware food destination. Er wordt gekookt met pure ingrediënten rechtstreeks afkomstig van lokale farms. Harmke leerde sodabrood bakken bij Tracey, at geitenbacon bij Charlie, tapte bier met Kieran, proefde whiskey bij Ray en ging op visvangst voor dag en dauw.

Giant’s Causeway

Giant’s Causeway

SIGHTSEEING IN NOORD-IERLAND

Voor ik overga op het culinaire gehalte van de reis, hierbij enkele bezienswaardigheden die een tripje naar Noord-Ierland hoe dan ook de moeite waard maken.

Causeway Coastal Route

Causeway Coastal Route

Causeway Coastal Road

De Causeway Coastal Road is een kustroute langs groene heuvels en witte dorpjes aan de Irish Sea. We passeren de golfbaan van Cairndhu Golf Club met spectaculaire ligging en rijden langs het Londonderry Arms Hotel, ooit eigendom van Winston Churchill voor hij de politiek in ging.

 

Harmke bij Giant’s Causeway

Harmke bij Giant’s Causeway

Rotsformaties van Giant’s Causeway

Rotsformaties van Giant’s Causeway

Giant’s Causeway

Giant’s Causeway bestaat uit pilaren die uit zee oprijzen en uit door mensenhanden gestapelde stenen lijken te bestaan, maar alles is puur natuur. Niet voor niets zijn deze rotsformaties een Unesco-monument. Er zijn donkere en lichtere steenformaties overdekt met mos en ruige kliffen.

 

Dunluce Castle gezien vanaf de vissersboot

Dunluce Castle gezien vanaf de vissersboot

Dunluce Castle

We varen bij zonsopgang naar de Dunluce Cliffs en zien vanaf het water de kasteelruïne van Dunluce Castle. Het kasteel staat hoog op een klif in County Antrim en was eigendom van de MacDonnells. Een deel van de keuken stortte ooit in zee toen het kasteel nog bewoond was.

 

Titanic Museum in Belfast

Titanic Museum in Belfast

Titanic Museum

Het Titanic Museum in Belfast opende in 2013 zijn deuren. Het staat aan de haven waar het legendarische rampschip werd gebouwd. De Titanic was een zusterschip van de SS Nomadic en voer voor de White Star Line. Het glinsterende gebouw refereert aan de boeg van een schip.

 

 

CULINAIR NOORD-IERLAND

Noord-Ierland is een culinair land bij uitstek. Er wordt gekookt met pure ingrediënten rechtstreeks afkomstig van lokale farms. De Ierse culinaire traditie gaat ver terug.

Broodbakken met Tracey

Broodbakken met Tracey

Workshop broodbakken

County Down heet het graafschap waar ik aan een workshop broodbakken deelneem. Het is de Garden van Noord-Ierland, zo genoemd wegens het microklimaat met veel zon – er groeien zelfs palmbomen! – maar ook regen, goed voor de landbouw. De vrolijke en spraakzame Tracey Jeffrey bewoont met haar man en twee zoons een gerestaureerde boerderij uit 1792. “Mijn mannen zijn niet in mijn bakkunsten geïnteresseerd,” vertelt ze openhartig, “brood halen ze liever bij de bakker.” Wij deelnemers krijgen een schort om en helpen mee. Tracey doet voor hoe je in 10 minuten soda bread maakt op een grillplaat. Het brood rijst dankzij de toevoeging van karnemelk (buttermilk) aan het meel. Daarna maken we potato bread, dat zwaarder van substantie is en warm het lekkerst. We smullen van onze eigen Ierse broden. De boter die we erop smeren, is van farm Abernethy en werd ook geserveerd op Harry & Meghan’s bruiloft. Royal butter dus! Nifoodtours.com

 

The Old Bushmills Distillery

The Old Bushmills Distillery

Whiskey van Bushmills

The Old Bushmills Distillery produceert al sinds 1608 whiskey en is daarmee vermoedelijk de oudste distilleerderij ter wereld. In dat jaar verleende King James I aan Sir Thomas Phillips, de gouverneur van County Antrim, officieel toestemming om te distilleren. Ierse whiskey schrijf je met een e, en o wee als je die vergeet. Het verschil met de Schotse whisky is dat de Ierse whiskey drie keer wordt gedistilleerd en de Schotse twee keer. Drie keer distilleren is uniek in de wereld en maakt de whiskey zachter. De tour door de fabriek Old Bushmills eindigt met een proeverij. Lees ook het verslag van reisgenote Jody.

 

Café van Broughgammon Farm

Café van Broughgammon Farm

Knapperige geitenbacon

We gaan langs bij geitenboerderij Broughgammon van Charlie Cole. Charlie en zijn familie bezitten meer dan 220 geiten. Naast melk produceren Charlie & co ook geitenvlees. ‘From farm to fork’ is hun principe. Ze hebben mannetjes- en vrouwtjesgeiten, Billy’s en Nanny’s zoals ze in Ierland heten. De mannetjes worden gecastreerd om testosteron in het vlees te voorkomen. In het bijbehorende café, waar de schoondochter bedient, proeven we knapperige geitenbacon. Broughgammon Farm levert zijn producten onder andere aan de St. George’s Market in Belfast.

 

Onze vissersboot in de haven van Portrush

Onze vissersboot in de haven van Portrush


Catch of the day: haring

Catch of the day: haring

Vis vangen bij Portrush

In de oude haven van Portrush ligt een vissersbootje klaar. Voor dag en dauw gaan we met Richard, Charlie en Wendy van Causeway Coast Foodie Tours ons eigen ontbijt vangen! Weer of geen weer, we varen uit. De hengels hangen klaar in houders langs de reling. We komen bij een visrijke plek bij kalkrotsen. Richard legt uit hoe ik de hengel moet hanteren. Ze willen niet bijten, tot er opeens toch een kabeljauw aan de lijn bungelt, klein en schattig. Te klein voor het ontbijt, dus gooien we de vis terug. De totale oogst: 4 haringen en 1 makreel. Daar kan chef Lee Gibson wel wat mee die ons opwacht in zijn huis in een van de straatjes in Portrush. Hij heet ons welkom met warme gemberwijn, al dan niet met een scheut whiskey aangelengd. Om de eerste honger te stillen staan er scones klaar met luchtige Irish Cream. Yum! Lee bereidt soda bread met poached eggs en gegrilde makreel. Ook de haring komt gegrild op tafel. Versere vis is niet denkbaar!

 

 

St. George’s Market in Belfast

St. George’s Market in Belfast

St. George’s Market

In Belfast staat een bezoek aan St. George’s Market op het programma. Deze overdekte markt bevindt zich in een gebouw uit eind negentiende eeuw. Het aanbod is zeer divers, van vis tot vers gebrande koffie. Ik drink koffie aan een tafeltje dat ik deel met drie jongens die elk een broodje burger verorberen. Ze zijn op weg naar Dublin om de rugbymatch tegen Argentinië bij te wonen. Een van hen zegt dat Kraak een goede naam is in Ierland, Craic betekent ‘good fun’. Maar de hamvraag: waar komen hun heerlijke burgers vandaan? Van Sizzle & Roll, wijzen ze. Visitbelfast.com

Bier, whiskey & cocktails

Rebecca van Taste & Tour neemt ons mee op ‘kroegentocht’ in een op dat moment regenachtig Belfast. We gaan her en der sterke drank proeven. Daarvan worden we vanzelf weer warm.

Guinness tappen met Kieran

Guinness tappen met Kieran

Kelly’s Cellars – De avond start bij Kelly’s Cellars, Belfasts oudste traditionele Ierse pub. Het geldt als het beste adres voor Guinness-bier, het label uit Dublin, en ook de Irish stew gooit er hoge ogen. Barman Kieran leert ons hoe we het donkere bier moeten tappen met zeer bescheiden schuimkraag. Slainte! Ofwel proost op z’n Iers. Ik moet na het tappen bekennen dat ik zelf geen bier drink, hooguit cider. Gelukkig staat er ook wijn op de kaart. De grap is: Kieran zelf blijkt compleet gestopt te zijn met drinken, alleen voor zijn klanten tapt hij er nog lustig op los.

Whiskeywinkel The Friend at Hand

Whiskeywinkel The Friend at Hand

Ray met ‘whiskeyboek’ Writer’s Tears

Ray met ‘whiskeyboek’ Writer’s Tears

The Friend at Hand – Het volgende adres is The Friend at Hand, waar Ray whiskeys verkoopt van een verzamelaar, waaronder een Midleton van 15.000 Pound. Mij intrigeert het label Writer’s Tears, een eerbetoon aan alle Ierse schrijvers, onder wie Joyce en Yeats. De flessen zijn er ook in ‘boekvorm’. Ray lacht: “Geef dit aan een whiskeyliefhebber en zeg erbij: Jij houdt toch van whiskey? Ik heb een mooi cadeau voor je, een boek met alles over whiskey. Als je teleurgestelde vriend het boek vervolgens openmaakt, blijkt het drie flessen te bevatten. Hurray!”

 

Pink Lady-cocktails bij The Bullitt

Pink Lady-cocktails bij The Bullitt

The Bullitt – We eindigen de tour in het hippe Bullitt Hotel. De moderne lobbybar hier is altijd drukbezocht en oergezellig. Er worden cocktails geschonken. We drinken een frisse, schuimige roze cocktail van appellikeur, citroensap en geklopt eiwit. Deze Pink Lady drinkt als limonade. Andere cocktails op de kaart zijn Camilla’s Collins van vodka, vlierbessenlikeur, citroensap, perenmoes en sodawater. Of probeer de Chocolate Cherry Flip met rum, eigeel, room, chocolade- en kersenlikeur. Nieuw is de cocktail van Jawbox-gin, een classic dry gin.

Restauranttips

Quinoa-salade bij Ursa Minor Bakehouse

Quinoa-salade bij Ursa Minor Bakehouse

Ursa Minor Bakehouse – In de plaats Ballycastle vind je Ursa Minor Bakehouse. In het atelier beneden kun je brood leren bakken, maar wij komen er alleen voor de lunch. Ik eet bij deze bakkerij een prima salade van quinoa en pompoen. De bediening neemt alle tijd, maar misschien past dat wel bij het concept dat ze uitdragen: slow food.

Beachbar Harry’s Shack in Portstewart

Beachbar Harry’s Shack in Portstewart

Harry’s Shack – Aan het strand van Portstewart staat Harry’s Shack. Het is een informeel adres met dito keuken, een veredelde strandtent. Vooral de mosselen als voorgerecht kunnen me bekoren. Ik bestel daarna sole (tong), die ik, eerlijk is eerlijk, weleens lekkerder heb gegeten, maar de frites erbij zijn wel om over naar huis te schrijven. Ook de Redgate-cider smaakt me goed.

Autumn salad bij restaurant Wine & Brine in Moira

Autumn salad bij restaurant Wine & Brine in Moira

Wine & Brine – Fantastisch restaurant in het plaatsje Moira, niet ver van ons logeeradres Newforge House (zie onder). We zitten er op halfronde blauwe banken met Chesterfield-patroon. De gerechten zijn stuk voor stuk om door een ringetje te halen. Vooraf eet ik een Autumn salad van seizoengroenten. De Game pie met romige puree is al even verrukkelijk. Wineandbrine.co.uk

 

Michelinsterrestaurant Ox in Belfast

Michelinsterrestaurant Ox in Belfast


Ox – Michelinsterrestaurant in Belfast. Het is tot de laatste plaats bezet, dus verhuizen we naar The Cave, de belendende wijnbar, waar we wel het Tasting Menu van Ox geserveerd krijgen. Vijf gangen met bijpassende wijnen. Het meest blijven me de Ierse kazen bij! Ze doen niet onder voor de Franse. Ierland is niet alleen het land van de beef maar ook van de kaas!

Logeren

Logeeradres Newforge House

Logeeradres Newforge House

Royal butter bij het ontbijt in Newforge House

Royal butter bij het ontbijt in Newforge House

Newforge House – Achttiende-eeuws landhuis omringd door een grote tuin en al zes generaties in dezelfde familie. John heet ons welkom. Alle kamers zijn vernoemd naar zijn voorgeslacht. Ze zijn allemaal verschillend, sommige met hemelbed. Die van mij is op de tweede verdieping, een fijne kamer met een ruime badkamer en designradiator. Beneden in de salon is het gezellig zitten bij het knappend haardvuur. De ontbijttafel wordt gedekt in het vertrek aan de andere kant van de hal. Ik kies voor roerei met zalm: Walter’s Smoked Organic Glenarm Salmon. De vrije-uitloopeieren zijn van eigen farm. Ik heb de kippen vanochtend al even gezien. Op het menu staat ook het Ulster Breakfast, een stevig Noord-Iers ontbijt van black pudding, bacon en potato bread. Ook de royal butter staat op tafel. Newforge House valt onder Ireland’s Blue Book Label.

 

Bushmills Inn

Bushmills Inn

The Bushmills Inn – Nog een Blue Book-hotel is Bushmills Inn. Ireland’s Blue Book is een collectie romantische en charmante Ierse landhuizen en kastelen verspreid over heel Ierland. The Bushmills Inn ligt onder de rook van de Bushmills-whiskeydistillerderij. Het oudste gedeelte van het hotel dateert zelfs uit de tijd dat de whiskey distillery werd opgericht, 1608 dus. Het restaurant is ondergebracht in de voormalige paardenstallen. Het hoofdgebouw is van later datum, 1820. Dit traditionele hotel telt 41 ruime kamers en suites. In mijn badkamer tref ik producten van het topmerk Elemis. Fijn! Bushmills Inn was tot eind negentiende eeuw een logeeradres voor bezoekers van de Giant’s Causeway, totdat het hotel door een tramverbinding naar de Giant’s Causeway overbodig werd. Het hotel raakte in verval, maar werd de afgelopen decennia hernieuwd.

Boetiekhotel Bishop’s Gate in Derry

Boetiekhotel Bishop’s Gate in Derry

Bishop’s Gate – In Derry, of Londonderry voor wie zich aan Engelse zijde schaarde, staat Bishop’s Gate. In dit gastvrije boetiekhotel sluit ik mijn reis naar Noord-Ierland af. Het hotel, dat bestaat uit twee samengevoegde panden, staat midden in de ommuurde historische stad. Notoire gasten als Winston Churchill hebben hier voet over de drempel gezet in de tijd dat het nog een herensociëteit was. De ontvangst is allerhartelijkst, de kamer chic en comfortabel. In de moderne badkamer tref ik ditmaal producten van Rituals, ook als zo’n fijn label. In de champagnebar Wig drink ik een verrukkelijke frambozencocktail. In het restaurant Gown bestel ik kip uit County Down, nu ik weet wat een geweldige producten er uit dit graafschap komen, en bij het ontbijt hoef ik ook niet te twijfelen: Eggs Benedict prijkt op de kaart.

Vers van de pers: ook Bishop’s Gate mag zich vanaf 2019 een Blue Book Hotel noemen! Meer informatie: Irelands-blue-book.ie

Travel blogger Harmke aan het werk

Travel blogger Harmke aan het werk

Hoe kom je er?

Vanaf Amsterdam vlieg je in ruim een uur naar George Best International Airport in Belfast, Noord-Ierland. Van Belfast is het zo’n 2 uur rijden naar Derry in het noorden van Noord-Ierland.

Meer informatie: discovernorthernireland.com

 

 

Elke maand de fijne tips van Harmke ontvangen?

Wil jij gratis elke maand deze en andere plekken ontvangen die Harmke heeft bezocht? Laat je e-mailadres achter en krijg elke maand als eerste de insider tips in je mailbox. En Harmke stuurt geen spam!

Naam

 

Comments are closed.