Zo word je verliefd op Philadelphia

Philadelphia, Pennsylvania, is een ‘walkable’ stad. Harmke liep heel Philly door: van de indrukwekkende Independence Hall naar de historische wijk bij de Delaware River, en van de brede Museum Mile naar de modeboetiekjes in het Rittenhouse District. De Public Art op de gevels maakt het wandelen extra leuk.

LOVE-beeld op John F. Kennedy Plaza

LOVE-beeld op John F. Kennedy Plaza

Downtown

Philadelphia’s City Hall

Philadelphia’s City Hall

In Amerikaanse steden neemt de douaneprocedure soms veel tijd in beslag, maar in Philly gaat het werkelijk razendsnel. In no time sta ik buiten met mijn Rimowa-koffertje! Ik bestel een taxi. Een chauffeur uit Soedan rijdt me naar hotel Cambria aan Broad Street in hartje stad dicht bij de City Hall. De eerste indruk: Philly ‘voelt’ gezellig en het aantal skyscrapers is beperkt. De stad is overzichtelijk ingedeeld. Zo ligt in het oosten bij de Delaware River de Old City en bevindt de universiteit zich in het westen voorbij de Schuylkill River.

Historische wijk

Cuthbert Street is een van de oudste straten van Philadelphia die doorlopend bewoond zijn gebleven

Cuthbert Street is een van de oudste straten van Philadelphia die doorlopend bewoond zijn gebleven


Farmers’ market in de Old City

Farmers’ market in de Old City

De Old City is de historische wijk met veelal achttiende-eeuwse huizen. Sommige huizen dateren nog van vóór de onafhankelijkheid. Cuthbert Street met huizen uit 1750 is een van de oudste straten van Philadelphia. Andere huizen en straten in de Old City hebben in de loop der tijd plaats moeten maken voor industrie, een papierfabriek bijvoorbeeld. Elfrett’s Alley is nog zo’n oud steegje en is vernoemd naar een zilversmid. Inmiddels is Old City een hippe buurt met veel goede restaurants en een farmers’ market.

Benjamin Franklin Bridge

Een gigantische brug overspant de Delaware River tot aan New Jersey. Het is de Benjamin Franklin Bridge. Veel wegen en bouwwerken in Philly zijn naar deze veelzijdige geleerde en politicus genoemd die de elektriciteit bestudeerde en een krant uitgaf in Philadelphia. De brug is een drukke verkeersader, maar aan twee kanten is een voetpad, te bereiken via 5th Street/Race Street. Onlangs werden aan de Delaware River twee oude pieren heropend: Race Street Pier werd voorzien van bomen en bankjes, Cherry Street Pier biedt winkels en food carts.

Museum of the American Revolution

Koning George III in het Museum of the American Revolution

Koning George III in het Museum of the American Revolution

Het Museum of the American Revolution laat heel beeldend zien hoe de geboorte van de VS tot stand is gekomen. Een inleidende film geeft helderheid. De Amerikaanse Revolutie richtte zich tegen de Britse koning George III. De kolonisten uit de dertien staten kwamen in opstand. Ze protesteerden tegen nieuwe wetten uit Groot-Brittannië. Al in 1776 werd de Onafhankelijkheidsverklaring getekend, hoewel de oorlog doorging. Benjamin Franklin zei: “We must indeed all hang together or most assuredly we shall all hang separately.” Amrevmuseum.org

Independence Hall

Independance Hall

Independance Hall

De Independence Hall is het sierlijke gebouw met torentje waar over de afscheiding van de toen dertien Amerikaanse staten werd vergaderd. In 1776 werd de Onafhankelijkheidsverklaring hier getekend. Tijdens een rondleiding door het gebouw door de geestige ranger Helen (“I have been doing this for a hundred years”) kijk ik op het bureau van George Washington, die de eerste president werd. De Independence Hall dateert uit 1732-1756 en heette toen nog State House of the Colony of Pennsylvania. Pennsylvania werd gesticht door William Penn.

 

 

Straten en pleinen

Fountain of Three Rivers op Logan Square

Fountain of Three Rivers op Logan Square


Mode in Rittenhouse District

Mode in Rittenhouse District

Downtown Philly telt vele pleinen. Op John F. Kennedy Plaza staat het beeld met in het rood het woord LOVE, het werd hét symbool van Philadelphia. Bij Logan Square begint de Museum Mile. Op dit ronde plein is een grote vijver met fonteinen, Fountain of the Three Rivers, en tegenover de St. Peter & Paul-kathedraal staat een beeld met het woord AMOR. Een leuk plein is Rittenhouse Square. Het heeft een groen parkje in het midden en op het plein zelf en in de straten eromheen is het altijd gezellig druk en vind je mooie modeboetieks.

Museum Mile

Zelfportret van Barnes

Zelfportret van Barnes

De Benjamin Franklin Parkway ofwel de Museum Mile is een brede avenue met aan weerszijden vlaggen van alle landen. Erlangs staan prachtige musea, bijvoorbeeld:
1. Barnes Foundation – Het huis van kunstverzamelaar Barnes stond in een buitenwijk. Zijn collectie werd verplaatst naar een architectonisch gebouw aan de Mile en op dezelfde manier als in zijn huis opgehangen: Renoir, Van Gogh, Picasso kriskras door elkaar. Barnesfoundation.org

 

De Denker van Rodin

De Denker van Rodin

2. Rodin Museum – In een villa met romantische tuin zijn de bronzen en marmeren beelden van Fransman Rodin te bewonderen. Bij de poort staat De Denker. Bodybuilder Samuel Stochton White III uit Philadelphia stond model voor het beeld The American Athlete.Rodinmuseum.org

 

Mode van Dior

Mode van Dior

3. Philadelphia Museum of Art – Staat aan het eind van de mijl. Het neoklassieke gebouw met zuilen herbergt tal van zalen. Tot 3 maart is Fabulous Fashion er te zien, gewijd aan de mode van Dior. Van het pakje van Coco Chanel tot de kleurige creaties van Japanner Issey Miyake. Philadelphiamuseumofart.com

 

Public Art

Public Art


Interactieve Philly Mural: The Atlas of Tomorrow

Interactieve Philly Mural: The Atlas of Tomorrow

Mural Art

Philadelphia telt naar verluidt de meeste muurschilderingen van Amerika, meer dan 4000. De meest bijzondere tref ik in South Street. Deze is zwart-wit en heet The Atlas of Tomorrow, een rad van fortuin met getallen. Bij elk getal hoort een verhaal, te lezen op de muur ernaast. Stel een vraag en geef een slinger, is de opdracht. Ik denk aan een bepaalde kwestie en er komt een mooi antwoord uitgerold: “Probeer niet de wolken te omarmen, geduld is een schone zaak. Tracht geen ijzer met handen te breken, stapje voor stapje bereik je je doel.” Muralarts.org

 

Beelden van Tasha Lewis

Beelden van Tasha Lewis

Magic Gardens

Via South Street ben ik op weg naar de Magic Gardens. Dat klinkt spannend. Het blijkt om een hippieachtig pand met tuin te gaan, waarvan alle muren zijn belegd met spiegeltjes en potscherven. De route voert eerst door een galerie waar op dat moment de expositie Ebb Tide loopt: beelden van Tasha Lewis, die zich door Oud-Griekse sculpturen laat inspireren en daar in pasteltinten haar eigen draai aan geeft. De tuin zelf is een soort doolhof van gangen, vol muren met spiegeltjes, mozaïek en spreuken en met een grote naaldboom in het midden. Phillymagicgardens.org

 

 

Eten en drinken

1. Reading Terminal Market – Overdekte foodmarkt met divers aanbod, van Turkse broodjes tot appelbollen bij de Dutch Eating Place. Hot apple dumpling noemen ze die hier. readingterminalmarket.org

2. Bluestone Lane – Bij dit Australische adres drink ik sterke cappuccino en eet ik een heerlijke toast met avocado. De toast wordt in een chique blauwe kartonnen doos geserveerd. Bluestonelane.com

 

De befaamde Philly Steak

De befaamde Philly Steak

3. Oh Brother – Die befaamde Philly Steak (cheesesteak) wil ik wel proberen. Bij Oh Brother in Market Street staat hij op de kaart. Tja, wat zal ik zeggen: groot en vet, met veel cheddar! Ohbrotherphilly.com

 

Vegan restaurant P.S. & Co

Vegan restaurant P.S. & Co

4. Organic P.S. & Co – Hier eet ik een heerlijke vegan burger. Leuk adres, ook als je niet veganistisch bent, zoals ik. Ook aan andere tafeltjes zitten mensen in hun eentje te smullen. Puresweets.com

 

Pizza-slice van Alice

Pizza-slice van Alice

5. Alice Pizza – In de straat tegenover het Cambria Hotel tref ik Alice Pizza. Slices in smaken als aubergine-met-granaatappel en paddenstoelen-met-truffel, je betaalt naar gewicht. Alicephilly.com

 

Gin bij Art in the Age

Gin bij Art in the Age

6. Art in the Age – Dit is een bar annex tasting room voor nieuwe culinaire producten, gins bijvoorbeeld. Niemand minder dan oprichter Steven Grasse laat ze me proeven: met kruiden, met honing, met bloemen, warm voor de keel en met een hoog alcoholpercentage. Artintheagee.com

 

7. Royal Boucherie – Intiem restaurant in Franse sfeer met drukbezette bar. Nice little place, bekend om de charcuterie. Hideaway in de Old City. Ik bestel een salade met poached egg en vinaigrette. Nick Elmi, de chef-eigenaar, heeft aan Top Chef meegedaan. Royalboucherie.com

 

Hotel Cambria

Hotel Cambria

Logeren: Cambria Hotel

Dit viersterrenhotel ligt op een toplocatie downtown in Broad Street niet ver van de City Hall en het Kimmel-theater. De kamer is ruim, schoon en modern. Het hotel is informeel van sfeer en heeft een gezellige lobbyruimte waar ik aanschuif aan de bar. Jazz is in de lobbybar zo te zien het thema: trompetvormige lampen en tafeltjes in de vorm van drums. cambriahotel.com

 

Icelandair

Icelandair

Icelandair

Met Icelandair vlieg ik comfortabel naar Philadelphia. Eerst in drie uur naar Reykjavik en dan door naar Philadelphia in nog geen zes uur. Het entertainment-aanbod aan board is uitgebreid en de stoelen ruim. Op de terugweg vlieg ik zelfs Business Class (Saga Premium) en dat is helemaal fantastisch. Op het menu onder meer smakelijke vis. Op de moderne luchthaven in Reykjavik lonkt de mooie Saga Lounge. Ik vind het bijna jammer dat ik zo’n strak vluchtschema heb, dat ik er maar kort van kan genieten, want in deze lounge zou ik het uren kunnen uitzingen… Icelandair.com

Sunny Logan Square

Sunny Logan Square


Meer informatie over Philadelphia: discoverphl.com

 

 

Elke maand de fijne tips van Harmke ontvangen?

Wil jij gratis elke maand deze en andere plekken ontvangen die Harmke heeft bezocht? Laat je e-mailadres achter en krijg elke maand als eerste de insider tips in je mailbox. En Harmke stuurt geen spam!

Naam

 

Comments are closed.