Proef de keuken van Mannheim

Mannheim blijkt niet alleen een zeer gemütliche studentenstad, maar ook een stad waar het culinaire aanbod op een hoog peil staat, van de schnitzels van het Brauhaus tot de tweesterrenkeuken van Opus V. Harmke proefde de smaken van Mannheim.

Barockschloss Mannheim

Mannheim in de Duitse deelstaat Baden-Württemberg is een welvarende studentenstad. De voormalige industriestad ontpopte zich tot kunstzinnige stad met twee conservatoria en een popacademie. Een piepjonge Mozart kwam naar Mannheim, evenals Goethe en Schiller. Het is ook een stad van uitvinders. Carl Benz vond er de eerste benzineauto uit. Ooit was Mannheim een vissersdorp. In 1607 kreeg het stadsrechten en werd er een dubbel sterrenfort gebouwd door een Nederlandse rijksbouwmeester. In het museum in het slot van Mannheim is meer over de historie te lezen en te zien. Het museum omvat ook pronkkamers met Indische wandtapijten, jachtgeweren, sieraden, schilderijen en oude muziekinstrumenten. schloss-mannheim.de
Barockschloss Mannheim

Friedrichsplatz

Het U-vormige park in Jugendstil in het centrum van Mannheim heet Friedrichsplatz. Studenten picknicken er op het gras en in het voorjaar bloeit de bloesem er zo rijkelijk dat het tot Japanse taferelen leidt. De groene zuilen in het park zijn van rood koper en zijn een Jugendstil-statement uit 1907. De Wasserturm uit 1889 steekt pontificaal boven alles uit en werd het symbool van Mannheim. Aan de rand van het park staat het moderne conventiecentrum Rosengarten, met nog altijd de oorspronkelijke Jugendstil-façade. Ook Café Dolceamaro – met Italiaanse kaart – grenst aan het park en heeft een Jugendstil interieur. Aan de rand van Friedrichsplatz opende deze zomer het hypermoderne museum Die Kunsthalle in een innovatief gebouw. kuma.art

Wasserturm

Wasserturm

Luisenpark

De binnenstad van Mannheim is ingedeeld in Quadraten en de straten hebben geen namen maar nummers en letters. Zo geeft winkelcentrum Q6Q7 al direct zijn locatie prijs. Maar het is zeker de moeite om ook buiten het centrum rond te kijken. Zo nam ik de tram naar het Luisenpark, dat het hele jaar open is en in de lente een en al bloemenweelde is, met tulpen en narcissen. Er zijn tropische plantenkassen met kokospalmen, er fladderen vlinders en er kruipen leguanen rond… Op een meertje kun je varen en er is een klanktuin met relaxstoelen in het gras. Langs het Luisenpark staat de tv-toren Fernmeldeturm van ruim 200 meter hoog. Een lift zoeft naar een platform dat een ‘fabelhaft’ uitzicht over Mannheim en omstreken biedt.

Tv-toren bij Luisenpark

Tv-toren bij Luisenpark

Havendistrict Jungbusch

Mannheim maakt een stormachtige ontwikkeling door op cultureel gebied. Verloederde wijken krijgen een boost, zoals havendistrict Jungbusch, voorheen een buurt van lichte zeden en nu een creatief bolwerk. Start-ups tieren er welig, oude fabriekspanden worden omgetoverd tot werkruimtes en fancy appartementencomplexen. Hippe restaurants steken er de kop op, en straatkunst is overal te zien. Ook de befaamde popacademie van Mannheim is er gevestigd en die zou de aanzet hebben gegeven tot de transformatie naar hippe wijk. Ik slenter door deze gezellige volkswijk. De geur van hamburgers blijkt van Henriette Burgerbar afkomstig en voor een drankje strijk ik neer bij bar James. Jungbusch is bekend om zijn bruisende nachtleven.

Street art in Jungbusch

Street art in Jungbusch

Hamburgers in Jungbusch

Hamburgers in Jungbusch

IJssalon Fontanella

Zoals gezegd is Mannheim een stad van uitvinders. Een van die ‘uitvinders’ is Dario Fontanella van ijssalon Fontanella. Hij bedacht spaghetti-ijs: ijs dat eruitziet als een bord spaghetti met tomatensaus. Dario is de zoon van ijsmaker Mario uit Noord-Italië. In 1933 vestigde Mario zich in Mannheim. Dario vertelt hoe hij als tiener na een vakantie in de Italiaanse Dolomieten op het idee voor het spaghetti-ijs kwam, dat in heel Duitsland en Oostenrijk een hit is. Hij maakt de ‘spaghetti’ van vanille-ijs, de ‘tomatensaus’ van aardbeien en de ‘parmezaan’ van witte chocola. Zijn uitvinding werd een enorm succes en vond veel navolging, maar er gaat nog steeds niets boven het origineel: het artisanale spaghetti-ijs van ijssalon Fontanella!

Spaghetti-ijs van Fontanella

Spaghetti-ijs van Fontanella

IJsmaker Dario Fontanella

IJsmaker Dario Fontanella

Schokoladenwerkstatt

Lindenhof is een prettige woonwijk nabij de oevers van de Rijn. Ik stap er binnen bij Kaffeeladen Lindenhof van Andreas Lehmann en zijn partner Wolfgang. Andreas komt uit het Zwarte Woud. Hij deed een opleiding tot chef en bleek vooral een passie te hebben voor patisserie. Achter in de delicatessenzaak runt Andres dan ook zijn chocolade-atelier Die Schokoladenwerkstatt. Samen met Wolfgang bedacht hij de Mannheimer Schlosspflasters, een enorm succesnummer. De truffels van cacao, slagroom, poedersuiker en desgewenst kersenlikeur vinden gretig aftrek en zijn vernoemd naar het slot van Mannheim. Aanvankelijk verpakten ze de chocola alleen in zakjes, maar al gauw kwamen daar chique houten boxjes bij.

Schlosspflaster

Schlosspflaster

Sterrenrestaurant Opus V

Engelhorn is een exclusief warenhuis in hartje Mannheim met bovenin diverse toprestaurants, waaronder paradepaardje Opus V van Duitslands jongste tweesterrenchef Tristan Brandt. Hij voert niet alleen de scepter over Opus V, maar ook over visrestaurant Le Corange, streetfood-restaurant Dach Garten en de Faces Lounge in warenhuis Engelhorn. Ook het Franse restaurant Coq au Vin verderop in de straat valt onder Brandts supervisie. Opus V oogt open met zijn grote glazen pui die toegang geeft tot het dakterras waar je in de zomer kunt eten met heel Mannheim aan je voeten. Elk jaar is er eind oktober een Gourmetfestival in Mannheim waar internationale topchefs op afkomen en de sterren van de hemel koken.

Kookkunst bij Opus V

Kookkunst bij Opus V

5x vragen aan Tristan Brandt

1. Vanwaar de naam Opus V? “O5 is het kwadraat in Mannheim waar het restaurant zich bevindt. Opus staat voor werk in het Latijn en voor een meesterwerk en dat wil dit restaurant zijn. Van de architectuur en stijlvolle inrichting tot aan de creaties uit de keuken.”
2. Hoe zijn uw culinaire aspiraties begonnen? “Op mijn achtste nam ik al een stoeltje mee naar de keuken om naar mijn moeder te kijken terwijl ze kookte. Op mijn twaalfde kookte ik op haar verjaardag een driegangenmenu voor tien gasten en ik wilde per se niet dat ze me zou helpen.”
3. Hoe raakte u verzeild in dit warenhuis? “Eigenaar Richard Engelhorn was op zoek naar iemand die er een restaurant kon runnen. Nu stond ik niet te juichen om in een shopping mall te werken, maar toen ik zag wat een klasse en kwaliteit warenhuis Engelhorn heeft, was ik om. In december 2013 opende Opus V. Nu ben ik dankbaar dat hij me deze kans heeft geboden.”
4. Wat staat er op de kaart? “De kaart onthult per gerecht steeds slechts drie ingrediënten. De gasten krijgen van tevoren niet te horen in welke vorm die op het bord komen, dat blijft een verrassing. De keuken zou je kunnen omschrijven als modern met een Aziatische twist. Ik werk graag met Aziatische producten, zoals de Japanse tosazu-saus bij het rund.”
5. Hoe druk zijn uw dagen? “Ik werk vanaf tien tot twee uur in de nacht. Daarnaast heb ik een gezinsleven. Elke zes weken veranderen mijn team en ik het menu, afhankelijk van het seizoen. Dat is wat ons motiveert en mijn klanten tevredenstelt: creativiteit en nieuwe ervaringen.”

Tweesterrenchef Tristan Brandt

Tweesterrenchef Tristan Brandt

 

 

Meer culinaire tips

 • Cafe Lido – Gezellig koffiehuis met voor de deur zitgelegenheid en veel planten. Achterin de zaak voor ontbijt, lunch en diner is er een patio.
  Café Lido

  Café Lido

 • Cafe Prag – In de buurt van de Paradeplatz en het stadhuis zit Café Prag. Een Griek is de eigenaar van dit traditionele etablissement met intieme sfeer.
  Café Prag

  Café Prag

 • Picknick van Metzgerei – In de wijk Lindenhof zit in het pand van een voormalige slager dit café-restaurant dat ook picknicks verzorgt. Met een mand vol sandwiches, aardappelsalade en een fles Weissburgunder ga ik picknicken aan de Rijnoever.
  Picknickmand van Metzgerei

  Picknickmand van Metzgerei

 • Confissere Herdeggen – Deze traditionele confisserie werd beroemd door de Mannemer Dreck, een soort taaitaaikoek in de vorm van een ‘drol’. De bolus smaakt onverwacht goed. Overigens heeft deze Konditorei meer te bieden dan alleen de Dreck.
  Mannemer Dreck

  Mannemer Dreck

 • Rheinterrassen – Een etablissement aan het water dat veel publiek trekt, dus reserveren is geen overbodige luxe. Het zit dan ook in de historische Schlossgarten direct aan de Rijn. Op de kaart zijn naast Duitse ook Franse invloeden terug te vinden.
 • Die Küche – Dit restaurant in de hippe wijk Jungbusch zit op de hoogste verdieping van een industrieel gebouw. Ik proef er een geweldig rodelinzengerecht en paddenstoelenrisotto. Het dakterras kijkt op de Rijn. Ook in de binnenstad is een vestiging.
 • Eichbaum Brauhaus – Deze brouwerij aan de rand van het centrum heeft een groot terras waar je eet aan picknicktafels. Behalve bier serveren ze hier zelf gebrouwen limonade en op het menu prijken smakelijke schnitzels in allerlei varianten. <
Eichbaum Brauhaus

Eichbaum Brauhaus

Logeertip Hotel Am Bismarck

Hotel Am Bismarck ligt midden in Mannheim aan de Bismarckplatz. Van buiten oogt het niet heel gezellig, maar schijn bedriegt. Want wat een prettig driesterrenhotel! Persoonlijk en kleinschalig. De kamer heeft een geweldig bed en fijne douche en alles is brandschoon. Het ontbijtbuffet is uit de kunst. Eitjes, zalm, kazen, fruit, worsten, verse broodjes en van alles en nog wat ligt netjes uitgestald. Het belangrijkste: je voelt je hier welkom.

Hoe kom je er?

Het is zo’n vierenhalf tot vijf uur rijden vanaf Amsterdam naar Mannheim. Of vlieg of spoor naar Frankfurt. In een halfuur ben je met de trein van de Frankfurter Airport in Mannheim.

Met dank aan: stadtmarketing-mannheim.de

Macarons in warenhuis Engelhorn

Macarons in warenhuis Engelhorn

 

 

Elke maand de fijne tips van Harmke ontvangen?

Wil jij gratis elke maand deze en andere plekken ontvangen die Harmke heeft bezocht? Laat je e-mailadres achter en krijg elke maand als eerste de insider tips in je mailbox. En Harmke stuurt geen spam!

Naam

 

Comments are closed.