Op outdoor-avontuur in de bossen van Finland

Finland is een land vol meren, naaldwouden, berkenbomen en velden vol bloemen. Harmke rolde er van de ene outdoor-activiteit in de andere, zoals zwemmen onder de waterval, een hike door het bos en een tocht met een speedboot op een blauw meer. En aan het eind van de dag wacht de sauna!

1. Hike door het bos

Samen met een gids maken mijn reisgenoten en ik een hike door de bossen rond de plaats Vuokatti en we beklimmen de heuvel Vuokatinvaara. Al wandelend over de bospaden dringt de frisse geur van dennennaalden mijn neusgaten binnen. Heerlijk. Er groeien ook veel berken in Finland met hun vriendelijke witte stammen en we zien de eerste bergbramen en bosbessen van het seizoen. Finnen houden van stilte en die is hier volop te vinden. Ik word er ‘zen’ van. Eenmaal op de heuveltop tovert de gids broodjes, bessen en chocola uit de rugzak, terwijl we genieten van het uitzicht op de meren in de diepte.

2. Onthaasten in de sauna

Logeren doen we in Holiday Club Katinkulta in Vuokatti in Oost-Finland. Het bosrijke terrein is bezaaid met cottages en er zijn drie golfbanen. Het hoofdgebouw met hotel heeft sportfaciliteiten en een spa. Dat Finland ook het land van sauna’s is, blijkt, want er is ook een saunapaviljoen aan het meer. Pal naast de sauna is een eetruimte. Voor de Finnen is de combinatie eten & sauna heel normaal. We scheppen water op de hete kolen waardoor de temperatuur in de saunaruimte verder oploopt. Heerlijk om daarna vanaf de zwemsteiger het koele meer in te springen!

Zwemsteiger bij Holiday Club Katinkulta

Zwemsteiger bij Holiday Club Katinkulta

3. Beren in het wild

Finland telt heel veel nationale parken. Bij Nature Centre Petola in Kuhmo, een van de informatiecentra over Finlands nationale parken, is een film te zien over het dierenrijk. Alleen al in de bossen rond Kuhmo (zie bij yoga) heb je tijdens kortere of langere hikes kans veel wilde dieren te spotten. Er leven onder meer beren, wolven, linksen, elanden en rendieren. Vanaf november tot in april ligt er sneeuw en doen beren hun winterslaap.

 

Lees ook dit artikel: Met husky’s door Fins Lapland

 

Op de grens met Rusland ligt Hossa National Park. Ook hier leven linksen, wolven, beren en ander wild. Bovendien is het een zeer vogelrijk gebied. nationalparks.fi

4. Huskytocht in de zomer

Op een warme zomerdag melden we ons bij de kennels van Vuokatti Husky voor een huskytocht. Er zijn 89 sledehonden die luisteren naar namen als Amaretto, Marilyn, Mini en Messi. De honden worden geselecteerd op kracht, gezondheid en karakter, vertelt de Finse medewerker met oranje muts. In de winter glijdt de slee door een betoverend sneeuwlandschap en in de zomer rent het hondenspan voor een wagentje op wielen. Het hele jaar zijn er tochten te maken met de husky’s, tenzij de temperatuur ver boven de 20 ligt, zoals vandaag, dan is het voor de honden te warm! vuokattisafaris.com

Vuokatti Husky Safari’s

Vuokatti Husky Safari’s

5. Zwemmen bij de waterval

De rit gaat door velden met witte en paarse bloemen en langs berkenbossen. De paarse bloemen zijn wilgenroosjes, horsma op z’n Fins. We zijn op weg naar de watervallen van Ukkohalla. Een paadje leidt naar een pool waar de watervallen neerstorten. We trekken onze badkleding aan en stappen via spekgladde stenen het water in. Het water is ijskoud op deze beschutte en idyllische plek zo in de vrije natuur. Geen storende geluiden van de weg, alleen het kletteren van het water is hier te horen. Nu zijn de wegen in deze contreien sowieso rustig en ook dat draagt bij aan een zen-gevoel.

Waterval bij Ukkohalla

Waterval bij Ukkohalla

6. Wakeboarden op het meer

In Ukkohalla bevindt zich de noordelijkste Cable Wakeboard Track ter wereld. Hoe werkt het? Vanaf de kant grijp je de kabel vast en al staande op je wakeboard laat je je zo het meer intrekken. Die afsprong is bepalend. Weet je daarbij overeind te blijven, dan neemt de kabel je als vanzelf mee langs een circuit over het meer. Vanaf de kant wordt luid geapplaudisseerd voor iedereen die het lukt een vol rondje af te leggen. Er is hier – uiteraard – een saunacomplex, waar ik tussen vijf Finse jongens beland die volgens goed Fins gebruik hun koude biertje in de loeihete sauna achteroverslaan.

Cable Wakeboarding

Cable Wakeboarding

 

 

7. Yoga aan het strand

Kuhmo is een charmant plaatsje op de grens met de Fins-Russische-regio Karelië. Hotel Kalevala in Kuhmo richt zich op wellness en mindfulness en ligt aan een meer met zandstrand. Ik doe hier mee aan een yogales op het strand. We starten met diep te ademen. Oei, dat kan diepe emoties losweken, merk ik. En de les is nog maar net begonnen… Gelukkig gaan we na de les zwemmen in het meer en dat brengt me terug in balans. Hotel Kalevala is vernoemd naar het heldenepos Kalevala uit de regio Karelië. Het is een epos dat iedere Fin kent en dat is opgetekend uit mondelinge overlevering.

Yogastrand

Yogastrand

8. Speedboot

In de haven van Sotkamo stappen we aan boord van een speedboot om over de blauwe meren te racen. We varen over het Pirttijärvi-meer, en de Nuas-rivier om uit te komen op een groot meer, Sapsojärvi genaamd. Langs de oevers van het kleinere meer duiken liefelijke zomerhuisjes op, sommige in dat typisch Scandinavische roestrood. Kinderen springen van de zwemsteigers het water in. Het geeft het ultieme vakantiegevoel. Het meer is omlijst door naaldwoud en berken. Het voelt weids, ruim en zonnig. Captain Samuli maakt er een rustig vaartochtje van. Het is meer sight seeing dan racen.

Speedboottocht in Sutkamo

Speedboottocht in Sotkamo

Varen op het meer

Varen op het meer

Eettips

  • Kajaani – restaurant Anorak: De pure Scandinavische seizoenskeuken staat er in dit fraaie geelhouten huis in hartje Kajaani op het menu. Het gelijknamige inpandige winkeltje verkoopt Fins design zoals servies, kleding en glazen vazen.
Restaurant Anorak in Kajaani

Restaurant Anorak in Kajaani

  • Kuhmo – Hotel Kalevala: In het restaurant van dit hotel is het smullen geblazen van paddenstoelensoep boordevol ‘valse morieljes’, geplukt in de omgeving. De vis die ik er eet is pikeperch ofwel snoekbaars.
  • Kuhmo – Restaurant Salakamari: Dit is dineren op een idyllische plek, binnen of buiten in de tuin op steenworp afstand van de kathedraal van Kuhmo. Ik eet er zalige wortelsoep, pork belly met puree en toe een mangosorbet met macarons.
Restaurant Salakamari in Kuhmo

Restaurant Salakamari in Kuhmo

Hoe kom je er?

Finnair vliegt in zo’n twee uur van Amsterdam naar de Finse hoofdstad. Ik vloog door naar Kajaani in Oost-Finland, een vlucht van ruim een uur. Een optie is op de heen- en terugweg een dag in Helsinki door te brengen. De Finnair shuttlebus rijdt van de luchthaven in Helsinki in 35 minuten naar het Centraal Station. Het dateert uit 1919 en is een ontwerp van architect Eliel Saarinen in Finse Jugendstil. Het eeuwfeest nadert dus.

Rustige wegen

Rustige wegen

Met dank aan: visitvuokatti.fi en visitfinland.com

Zonsondergang in Sutkamo

Zonsondergang in Sotkamo

 

 

Elke maand de fijne tips van Harmke ontvangen?

Wil jij gratis elke maand deze en andere plekken ontvangen die Harmke heeft bezocht? Laat je e-mailadres achter en krijg elke maand als eerste de insider tips in je mailbox. En Harmke stuurt geen spam!

Naam

 

Comments are closed.