Groen Gozo

Gozo is het groene buureilandje van Malta. Met zijn stille, bijna oranje zandstranden en grillige rotskusten is Gozo ongerept en natuurlijk. Harmke wandelde over de fossielen van boomwortels, zag het restant van de Azur Window, bezocht eeuwenoude tempelruïnes en ontdekte het chique boetiekhotel waar Angelina Jolie en haar filmcrew logeerden.

Ferry naar Gozo

Ferry naar Gozo

Dwejra Bay

De ferry vanaf Malta is dé manier om naar het eiland Gozo te komen. Sinds kort is er zelfs een extra snelle ferry. Een van de attracties op dit groene eilandje is Dwejra Bay aan de westkust. Hier wandel ik over de wonderlijke rotskust. In het gesteente zijn fossielen van boomwortels te zien. Ooit groeide hier een heel bos. In zee ligt de Fungus Rock (paddenstoelenrots) die bedekt is met een bepaald plantje dat tegen bloedziektes zou helpen. In het water bevindt zich een door rotsen omsloten bassin, het is de Blue Hole, geliefd bij duikers en een geschikte plek voor duikcursussen.

Fossielen Dwejra

Fossielen Dwejra

Azur Window

Meer naar rechts rijst een loodrechte rotswand op uit zee, Het water in de diepte vertoont een azuurblauwe kleur. Tot 8 maart 2017 prijkte hier de beroemde Azur Window, een natuurlijke boog die hét symbool van Malta was. De boog stond zelfs op de nominatie om tot UNESCO Werelderfgoed te worden verklaard, maar een fikse storm maakte een abrupt einde aan het sprookje. De stenen boog zwichtte onder de harde wind en stortte op de vroege morgen in zee. Alleen het aanhechtingspunt is nog zichtbaar. Voor de bewoners van Malta is het een ware shock.

Rotsen bij Dwejra Bay

Rotsen bij Dwejra Bay

 

Lees ook dit artikel: Mooi Malta

 

Azur Window

Azur Window

Ggantija-tempels

Op Gozo zijn de huizen okergeel. De gevels zijn verplicht gemaakt van deze lokale steen en zo gelden er meer bouwvoorschriften om de esthetiek van het land te waarborgen. Ik ben op weg naar de Ggantija-tempels, een oude tempelruïne midden op het eilandje. Er is een museum met archeologische vondsten dat is verbonden met het park waar de de oude tempelruïne zich bevindt. De tempelmuren, waarvan slechts een enkele nog overeind staat, zijn gestapeld van ovale stenen van verschillend formaat. Eromheen bloeien bloemen. Er groeien meer dan achthonderd soorten bloemen en planten op Gozo.

Unesco tempels Ggantija

Unesco tempels Ggantija

Museum GGantija

Museum GGantija

Strand van San Blas

De mooiste stranden van Malta zijn te vinden op Gozo. Over de smalle wegen – de meeste auto’s weten gelukkig behendig uit te wijken voor tegenliggers – gaat de rit naar Ramla Bay, een strandje aan de noordkust van Gozo. Het zand is intens geel, bijna oranje zelfs. Al even prachtig is het strand van San Blas. Een steil wandelpad leidt naar het zandstrandje beneden en voert wederom langs een bloemenzee. Her en der liggen met groene algen bedekte rotsblokken. Op de terugweg bezoek ik Gozo’s hoofdstad Victoria waar de citadel zich hoog boven alles en iedereen verheft.

Victoria citadel

Victoria citadel

 

 

San Blas oranje zandstrand

San Blas oranje zandstrand

Zoutpannen bij Marsalforn

De beroemde zoutpannen Qbajjar & Xwejni aan de noordkust – vlak bij het plaatsje Marsalforn – zijn een fotostop waard. De zoutpannen worden geflankeerd door een opvallende kalkrots. Het zout werd uit de rots gekerfd en is rijk aan mineralen. De zoutpannen dateren al uit de Romeinse tijd en zijn nog steeds in gebruik. Het is hier tevens een gewilde plek om in zee te zwemmen, al is het oppassen geblazen voor de sterke stroming. Lunchtip: het terras van visrestaurant Il-Kartell in Marsalforn aan het water. Hier wordt ‘the catch of the day’ geserveerd. Verser dan vers.

Zoutpannen

Zoutpannen

Logeertip Gozo

Ta’Cenc: Sereen boetiekhotel aan de zuidkust van Gozo. Dit chique spahotel telt 84 suites, verspreid over een tropisch terrein met palmen. Het zijn niet zomaar suites, maar zogenoemde trulli’s, ronde cottages geïnspireerd op de huisjes in het Italiaanse dorpje Alberobello in Puglia. Bij helder weer heb je uitzicht op de eilanden Camino en Malta. Angelina Jolie verbleef (met of zonder Brad…) in dit hotel tijdens de filmopnamen voor de film ‘By the Sea’. Op het zonovergoten lunchterras eet ik een salade van bieten, appel en lokale burrata-kaas.

Boetiekhotel Goza ta Cenc

Boetiekhotel ta‘Cenc

Salade

Salade

Meer informatie: www.visitgozo.nl en verkeersbureaus.info/europa/malta

 

 

Elke maand de fijne tips van Harmke ontvangen?

Wil jij gratis elke maand deze en andere plekken ontvangen die Harmke heeft bezocht? Laat je e-mailadres achter en krijg elke maand als eerste de insider tips in je mailbox. En Harmke stuurt geen spam!

Naam

 

Comments are closed.