Snuif de cultuur op het mooie eiland Malta

Dwergstaatje Malta ligt onder Sicilië en bestaat uit de eilanden Malta, Gozo en het piepkleine Comino. Harmke verbleef in het bruisende havenstadje St. Julien en bezocht hoofdstad Valletta, dat – samen met Leeuwarden – Europa’s Culturele Hoofdstad 2018 is. Ze lunchte biologisch en maakte een boottochtje met een traditionele watertaxi.

Stadspoort

Stadspoort

Historisch Valletta

Malta’s hoofdstad Valletta ligt op de smalle punt van een landtong in zee en is dit jaar Culturele Hoofdstad. Valletta is op een rots gebouwd en heeft steile straatjes. In het oude stadshart contrasteert het hypermoderne parlementsgebouw van architect Renzo Piano mooi met de historische panden. De brede Republic Street leidt naar de St. John’s Co-Cathedral die uitbundig gedecoreerd is met plafondschilderingen en details van bladgoud. ’s Avonds zijn er vaak concerten. In een zijvleugel hangt werk van de Italiaanse schilder Caravaggio, Rembrandts grote voorbeeld.

Valetta

Valetta

Three Cities

Ik stap aan boord van een watertaxi, een traditioneel houten bootje dat me van Valletta naar de Three Cities vaart. Deze 3 oude stadjes zijn de bakermat van Malta. De bootsman heet Walter en hij maakt de korte oversteek van Valletta naar Vittorioso, de grootste van de Three Cities. De twee ander stadjes heten Senglea en Cospicua. Walter heeft zijn dghajsa, zoals het traditionele bootje heet, vernoemd naar zijn kleinzoon Sven. “Twee keer per jaar is er op de wateren rond Valletta een bootrace met deze dghajsa’s,” vertelt Walter, “begin september en eind maart.”

De watertaxi in Valetta

De watertaxi in Valetta

 

Lees ook dit artikel: Malta en de laatste inquisiteur

 

Casa Rocca Piccola

Casa Rocca Piccola is een palazzo uit de zestiende eeuw en al tijden in het bezit van de familie De Piro. De huidige bewoner Marquis Nicholas de Piro is een nazaat van deze adellijke familie. Hij en zijn vrouw geven rondleidingen in hun villa. Het is dan ook een waar museum, vol antieke meubels, tafelzilver, schilderijen en portretten. Nicholas wijst op een huwelijksfoto van zijn ouders, gemaakt door de destijds nog onbekende fotograaf Anthony Armstrong Jones, die later de hoffotograaf zou worden van de Britse royalty en beter bekendstaat als Lord Snowdon. www.casaroccapiccola.com

Ommuurde stad Mdina

De voormalige hoofdstad van Malta is Mdina. Mdina was ooit verbonden met Rabat, nu zijn het twee aparte steden. Mdina is een ommuurde oude stad en is een mengelmoes van Middeleeuwse huizen en barokarchitectuur. De stadsmuur is Middeleeuws maar de poort dateert uit 1724. Een paardenkoetsje ratelt voorbij in de smalle straatjes. Wat opvalt, is de gele kalksteen van de huizen. “Wacht maar, op Gozo zijn de huizen nóg geler,” zegt gids Vincent. Tip: ga alleen al voor het uitzicht thee drinken op het panoramaterras van Fontanella Tea Garden in Mdina. www.casaroccapiccola.com

Mdina stadsmuur

Mdina stadsmuur

 

 

Vissersdorp Marsaxlokk

Een must-visit op Malta is vissersdorp Marsaxlokk. Het leger van Napoleon kwam hier aan land in 1798. De pittoreske haven ligt vol met gekleurde vissersbootjes. Vroeger hadden de kleuren nog een betekenis, nu vormen de kleurrijke bootjes vooral een fotogeniek tafereel. Ze dobberen op en neer in het kabbelende water. De naam van deze vissersboten is luzzu. Ik slenter langs de haven vol bedrijvigheid. De vissers halen al vroeg hun vangst binnen: zwaardvis bijvoorbeeld en in de zomer lampuka, een soort mahi-mahi. Elke zondag is er in Marsaxlokk een grote markt.

Boot in vissersdorp Marsaxlokk

Boot in vissersdorp Marsaxlokk

Biologische lunch

Malta’s zuidkust kent prachtige kliffen en heuvels vol gele bloemen. Een geitenhoeder verspert ons met zijn kudde de weg. In het plaatsje Dingli zit een leuk authentiek lunchadresje: Diar Il Bniet. Alle groenten in dit lokale restaurant annex wijnwinkel komen zó van de boerderij. Ook verkoopt dit restaurant zelfgemaakte olijfolie. Daarnaast produceert de familie wijn van lokale druiven als Gellewza en Girgentina. De volle wijnen smaken goed bij de stevige boerenlunch. Malta is een oud wijnland. Er wordt op de eilanden al 3.000 jaar wijn geproduceerd.

Logeertips

  • Palazzo Prince d’Orange Suites: Dit pand uit de zeventiende eeuw werd gemoderniseerd met behoud van de historische details. Het telt vijf gastensuites. De Nederlandse eigenaars gaven er koninklijke namen aan: Wilhelmina, Beatrix, Alexander. www.palazzoprincemalta.com
  • Le Méridien Malta: Dit prettige viersterrenhotel ligt in St. Julian aan Malta’s noordkust en is een aanrader voor wie van comfort én uitzicht houdt. Mijn kamer kijkt op eeuwenoude huizen. Het hotel ligt bovendien aan de binnenhaven van dit bruisende stadje. www.lemeridienmalta.com
Uitzicht vanaf Le Meridien

Uitzicht vanaf Le Meridien

Meer weten over Culturele Hoofdstad 2018 Valletta? Kijk op: www.visitmalta.nl

 

 

Elke maand de fijne tips van Harmke ontvangen?

Wil jij gratis elke maand deze en andere plekken ontvangen die Harmke heeft bezocht? Laat je e-mailadres achter en krijg elke maand als eerste de insider tips in je mailbox. En Harmke stuurt geen spam!

Naam

 

Comments are closed.