Malta en de laatste inquisiteur

Vanaf de 13e eeuw vond in Europa de inquisitie plaats. Katholieke inquisiteurs trokken erop uit om ketters op te sporen. Royan bezocht Malta om te ontdekken of mensen op de brandstapel kwamen of op het juist pad gebracht werden.

St Lawrencekerk

St Lawrencekerk

Primaire doel

Onder ketters vielen de totaal ongelovigen of andersgelovigen maar ook katholieken die een zonde hadden begaan. De paus belastte de dominicanen en de franciscanen met deze taak. Alhoewel opgelegde straffen soms leidden tot de dood door eenzame en geketende opsluiting of door de brandstapel, was het primaire doel van de inquisitie om de mensen weer op het juiste pad te brengen. Om een bekentenis af te dwingen was marteling daarbij geoorloofd.

 

ZIE OOK: Op het dak van Potala in Tibet

 

De Johanniters

Aan het begin van de 16e eeuw kwamen de ridders en monniken van de Johanniterorde aan op Malta. Deze orde van kruisridders stichtte hier een nieuwe katholieke samenleving. Grootmeesters heersten over het eiland en wisten in 1565 de meedogenloze aanvallen van de islamitische Ottomanen te weerstaan. Een kleine 10 jaar later verzocht de grootmeester aan de paus om een inquisiteur te sturen om zijn broederschap te onderzoeken. In een hechte gemeenschap als die van de Johanniters die ook nog eens bijna was gedecimeerd tijdens de Turkse oorlog, viel dit besluit niet in heel goede aarde. Maar de inquisiteur betrok een enigszins onopvallend paleis in Birgu, in een stadsdeel dat tegenover de huidige hoofdstad Valletta ligt. Voor hem betekende het mogelijk een belangrijke stap in zijn carrière, want van de 62 inquisiteurs die hier achtereenvolgens geplaatst werden, vervulden 24 naderhand zeer hoge functies binnen de katholieke kerk.

Paleis van de inquisiteur

Paleis van de inquisiteur

Carrièrestap

Carrièrestap

St Lawrencekerk

Het paleis ligt in de nabijheid van de St Lawrencekerk. Deze kerk werd als 1e in gebruik genomen door de Johanniters na hun aankomst op het eiland en had een belangrijke rol totdat aan het einde van de 16e eeuw aan de andere kant van de haven de nieuwe hoofdstad Valletta werd gebouwd.

St Lawrencekerk

St Lawrencekerk

Paleis van de inquisiteur

Het paleis van de inquisiteur had meerdere functies. Enerzijds woonde en werkte hier de afgezant van de paus. Middels de bouw en de inrichting moest hij laten zien dat hij belangrijk was. Anderzijds werden hier verdachten ondervraagd, gemarteld en opgesloten. De imposante trap die naar de verdieping van het gebouw leidt toont iets van de machtige positie van de bewoner. Een bezoeker moest hier wel van onder de indruk raken, niet in de laatste plaats door het dreigende kruis van de inquisitie dat nog steeds op het plafond prijkt.

De monumentale trap

De monumentale trap

Verblijfsruimtes

Een paar vertrekken zijn nog te bezoeken, waaronder een kleine kapel, een slaapkamer en het tribunaal. In dit laatste werd door de inquisiteur recht gesproken. Niet alle meubels in het paleis stammen daadwerkelijk uit die turbulente jaren, maar je krijgt als bezoeker een mooie indruk van het gebouw zelf. Sommige ruimtes zijn ingericht met een tentoonstelling over het leven in die tijd waarbij ook gebruiksvoorwerpen en kledingstukken van de verschillende inquisiteurs worden geëxposeerd.

De kapel

De kapel

Een slaapkamer

Een slaapkamer

Het tribunaal

Het tribunaal

Gevangenschap

Ridders van de orde en andere verdachten werden opgesloten in kleine cellen en soms gelucht op een binnenplaats waar ze tevens gebruik konden maken van de latrine. In de orde kregen protestantse ideeën echter steeds meer aanhangers, zeker in de noordelijke langues (afdelingen van de orde). De leden waren bewapend en getraind in het vechten, en waren het steeds minder eens met de uitspraken van de inquisiteur. Als gevolg hiervan werden gevangen mede-ridders regelmatig bevrijd uit dit paleis. De inquisitie in Malta ging niet vanzelf en de positie van de leider hiervan was meer dan eens hachelijk te noemen.

De deuren van het gevangenisblok staan nu open en als bezoeker kun je rondkijken in de cellen voor mannen en voor vrouwen. Daarnaast kun je de werk- en slaapruimte van de cipier bezichtigen. Ook het beperkte marteltuig is te zien in één van de ruimtes.

Binnenkant van een cel

Binnenkant van een cel

Kamer van de cipier

Kamer van de cipier

De binnenplaats

De binnenplaats

Napoleon Bonaparte

Geen van de gevangenen hier is tot de dood veroordeeld. Het doel van de inquisitie was immers heropvoeding en niet uitroeiing van de zondaren, hetgeen een inquisitie overigens nog steeds niet rechtvaardigt. Die gedachte leefde ook bij de Franse generaal Napoleon Bonaparte toen hij in 1798 het eiland veroverde. Hij verbleef zelf slechts 7 dagen op Malta maar hij stuurde de inquisiteur zonder pardon terug naar Rome. Hij maakte ook een eind aan de Johanitterorde, die 268 jaar volgens een steeds feodaler stelsel over het eiland had geregeerd. De laatste inquisiteur van Europa was van zijn functie ontheven.

Het verblijf van Napoleon

Het verblijf van Napoleon

 

Meer reisverhalen en tips zoals deze ontvangen?

Vul je e-mailadres in om te genieten van nieuwe reisverhalen en tips van onze contributors.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *