Kom kijken naar de kleurenzee in Keukenhof

Keukenhof telt meer bloemen dan ooit! Harmke liep tussen velden vol tulpen en andere bloemen in spetterende kleuren. Ook cultureel en culinair valt er op en buiten het landgoed veel te beleven. Keukenhof ging samenwerkingen aan met een aantal bekende musea. Ook is een dagje Keukenhof te combineren met een lunch op het historische Kasteel Keukenhof.

1. Keukenhof & de Romantiek

Maar liefst 7 miljoen bollen werden voor deze 69e editie van Keukenhof geplant op het landgoed bij Lisse, met dit jaar de nadruk op de Romantiek met veel rood en roze. Niet alleen de vrolijke, felle kleuren, ook de namen van de achthonderd soorten tulpen spreken tot de verbeelding: van Verona Sunrise en Whispering Dream tot Antarctica Flame en White Shark. Die laatste is helwit met scherpe kartelrandjes. Er zijn diverse thematuinen te bezoeken, zoals Cupid’s Garden, Health Garden en Delft Blue Garden. Keukenhof blijft open tot en met 13 mei 2018. www.keukenhof.nl

2. Historisch Kasteel Keukenhof

Kasteel Keukenhof dateert uit 1641 en is bijzonder historisch erfgoed. Halverwege de negentiende eeuw, ten tijde van de Romantiek (dit jaar het thema van Keukenhof!) kregen tuinarchitect Zogger en zijn zoon opdracht voor het ontwerp van een landschapstuin. Dat ontwerp is nog altijd de basis van de huidige bollentuin. Lieflijke heuvels en bosschages werden aangelegd op de vlakke Hollandse bodem. Keukenhof biedt de mogelijkheid een bezoek aan de bloemenbollenvelden te combineren met een rondleiding en lentelunch in Kasteel Keukenhof. www.kasteelkeukenhof.nl

 

 

3. Tulpomania in het Frans Hals

Het Frans Hals Museum staat deze lente volop in het teken van bloemen. Studenten van de Rietveld Academie ontwierpen voor de gelegenheid nieuwe vazen met als thema het ‘huwelijk’. Verder werpt kunstenares Birthe Leemeijer nieuw licht op de bloembollencultuur met haar project ‘Onbegrensde tuinen’. Ook zijn er werken te zien van zeventiende-eeuwse schilders die zich lieten inspireren door de tulpengekte. Wie wil kan meedoen aan de Tulpomania Tour door Haarlem en Keukenhof die draait om de tulpenmanie uit de Gouden Eeuw. www.franshalsmuseum.nl

4. Fontein van Paleis Het Loo

Paleis Het Loo wordt de komende drie jaar verbouwd. Keukenhof mag de fontein van Het Loo tijdens die periode in bruikleen houden. Dat betekent nog meer grandeur in het wereldberoemde bollenpark waar bezoekers uit de hele wereld op afkomen. Paleis Het Loo blijft overigens ‘gewoon’ te bezoeken, of zoals het paleis het zelf omschrijft zijn ze: BuitenGewoon Open. Dit geldt voor de tuinen, stallen en restaurants. De tuinen van Het Loo zijn, net als Keukenhof, dit voorjaar weer een kleurenexplosie. Open van 30 maart t/m 30 september. www.paleishetloo.nl

 

 

5. Mauritshuis & Royal Delft

Keukenhof biedt liefhebbers de mogelijkheid een bezoek aan de bollen te combineren met een kijkje in het Mauritshuis in Den Haag en Royal Delft (voorheen De Porceleyne Fles), waar het authentieke, nog altijd handbeschilderde Delfts blauw wordt geproduceerd. Thema is de Gouden Eeuw. Zo zijn er in het Mauritshuis onder meer schilderijen van Johannes Vermeer (1632-1675) te zien, waaronder het wereldberoemde Meisje met de parel. Royal Delft (anno 1653) toont tulpenvazen uit de zeventiende eeuw. www.mauritshuis.nl en www.royaldelftgroup.com

6. Bezoek de Hortus Botanicus

Keukenhof heeft een speciale band met de Leidse hortus. De Hortus Botanicus aan het Rapenburg werd in 1590 opgericht en is daarmee de oudste nog bestaande botanische tuin van Nederland. Er bloeien duizenden bollen, waaronder vele tulpen. In 1594 werd door Carolus Clusius (1526-1609) de eerste tulp van Nederland geplant. Ook is de tulpenboom er te zien die in 1716 door Herman Boerhaave (1668-1738) werd aangeplant, het is een van de hoogste bomen in de hortus. In het Hortus Grand Café kun je na je tuinbezoek neerstrijken voor een lunch. www.hortusleiden.nl

Meer foto’s van Keukenhof en omgeving

 

 

 

 

Elke maand de fijne tips van Harmke ontvangen?

Wil jij gratis elke maand deze en andere plekken ontvangen die Harmke heeft bezocht? Laat je e-mailadres achter en krijg elke maand als eerste de insider tips in je mailbox. En Harmke stuurt geen spam!

Naam

 

Comments are closed.