De versiering van het Sint Pietersplein in Rome is een traditie sinds 1985

Sinds 1985 vormt de paasviering op het Sint Pietersplein een prachtig decor voor bloemen en planten van Nederlandse kwekers en handelaren. Tijdens het uitspreken van het Urbi et Orbi, de zegen over stad en wereld, door paus Franciscus ervaren 1 miljard kijkers over de hele wereld de pracht en kracht van bloemen en planten. Op deze eerste Paasdag spreekt de Paus traditiegetrouw zijn dankwoord uit voor de bloemen uit Nederland.

Inzegening van de bloemen voor vertrek

Inzegening van de bloemen voor vertrek

Vaticaan omtoveren in een bloemenschilderij

Voor hoofdarrangeur, floraal vormgever Paul Deckers, is het ieder jaar opnieuw een uitdaging om het grote Sint Pietersplein te versieren met Nederlandse bloemen en planten: een metamorfose naar een bloemenschilderij. Op dinsdag 27 maart vertrekt zo’n 30 ton aan plantmateriaal vanaf Keukenhof naar Vaticaanstad!

 

 

Aan de jaarlijkse reis naar Vaticaanstad gaan maanden van voorbereiding vooraf. Direct na Pasen worden de nieuwe plannen voor de volgende editie bedacht. Met de nieuwe ontwerpen, schetsen en tekeningen is Paul Deckers jaarrond bezig. Nadat de definitieve plannen klaar zijn worden deze besproken met het Vaticaan, waarna goedkeuring volgt.

 

 

Al het materiaal, met uitzondering van de graszoden, wordt uit Nederland meegenomen. Bloembollen worden voorgetrokken, in koelcellen bewaard en enkele dagen voor vertrek weer in de kas gezet, zodat alles precies op tijd bloeit. De nauwgezette voorbereiding is ook nodig omdat er ter plaatse erg weinig tijd is. De arrangementen worden op Goede Vrijdag gemaakt. De beplanting op het Sint-Pietersplein wordt Paaszaterdag gemaakt. De afwerking en laatste controle is Paaszondag in alle vroegte. Voor de verwerking van alle plantaardige materialen is die periode zeer kort. De buitenbeplanting blijft nog een aantal dagen staan. Daarna ruimen de medewerkers van de Vaticaanse tuinen alles op.

De Cymbidium-orchidee als nieuwe “eye-catcher”: puurheid en kracht.

In zijn werk als Floraal Vormgever maakt Paul Deckers vaak gebruik van de symboliek van bloemen. Bij de keuze van de bloemversiering is rekening gehouden met bloemen en symboliek. ‘Dit jaar kies ik voor de Cymbidium als noviteit in het project. Deze krachtige, stevige en pure bloem zal straks schitteren op het Sint Pietersplein. De groene Cymbidium op het bordes van de Paus. Groen is de kleur van de hoop, krachtig, rust en vrede. Uiteraard mag de kleur geel als Pasen- en voorjaarskleur voor licht en blijdschap niet ontbreken, vandaar dat de mooie grote gele Cymbidiums in metershoge arrangementen worden verwerkt. Bovendien staat Cymbidium voor vriendschap en liefde. Daarom sluit de symboliek van deze bloem perfect aan bij het paasfeest’, aldus Paul.

Bollenvelden op het Sint Pietersplein: “Hét Holland gevoel”

Op Witte Donderdag vertrekt het team van 30 medewerkers vanuit Schiphol naar Rome. De vrachtwagens met plantmateriaal en bloemen vertrekken vroeger in de Goede Week en arriveren ook op Witte Donderdag in Rome. Het prachtige kleurenpallet wordt grotendeels gemaakt door het gebruik van bolgewassen: Zo’n 35.000 bolbloemen: Tulpen in de kleuren geel, wit, rood en oranje. Blauwe en witte Hyacinten en een veelheid van geel met hét Paasgevoel: de Narcissen. De plaatsing van de bolgewassen in de tuinen tegen de Basiliek en onderaan is zodanig dat het lijkt alsof je de bollenvelden in Lisse en Hillegom ziet. Lange rijen vol met kleur. Een prachtige aanblik: “Keukenhof in Rome”. De hoogteverschillen op het Sint Pietersplein worden optimaal benut waardoor de totale versiering nóg meer tot uiting zal komen.

Vanaf het plein naar het Altaar worden banen, cirkels gemaakt van 6.500 gele Narcissen. Dit zorgt voor een prachtig beeld. Lopend vanaf het plein naar het Altaar loopt de Paus als het ware door een veld van Narcissen. De meterslange ronde banen met Narcissen zijn inmiddels een traditie op het Sint Pietersplein: een echt Paasgevoel.

Bloemarrangementen op het plein

Op het plein zullen 3.500 duizend rozen verwerkt worden als grote bollen, ronde vormen: biedermeiers van witte, zacht-rose en zalmkleurige grootbloemige Avalanche rozen. Zo zien we “een kleurrijke verbondenheid van mensen middels bloemen” immers bloemen spreken alle talen. 500 Lelies in de Roselily arrangementen zorgen voor kleurrijke accenten. Deze creaties staan als solitaire arrangementen in de tuinen en geven een prachtige kleur-intensiteit. Arrangementen van 2.500 Cornustakken in geel en rood, bloemstukken van 1000 prachtige blauwe Delphiniums maken de kleurcontrasten compleet.

Het is ieder jaar opnieuw een magisch moment! De vrachtauto op het St. Pieterplein. Wanneer de grote bomen, en arrangementen eruit komen wordt het daadwerkelijke startsein van de opbouw van de lentetuin gefloten. 10 grote Berkenbomen tot 6 meter hoogte worden geplaatst tegen de St. Pietersbasiliek. 16 zuilvormige Lindebomen (Tillia) van 2 ½ meter hoogte vormen groene blokken van rust. In alle tuinen wordt de verdeling van de arrangementen en bomen zodanig gemaakt dat de camera´s steeds een goed beeld kunnen maken van de mis en de Paus. Er wordt dus goed rekening gehouden met hoogtes en dichtheid. Het is ieder jaar van belang in deze situatie goed met het Vaticaan af te stemmen.

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.