8x genieten in Georgië… bekijk de tips

Georgië ligt in het Kaukasusgebergte, tussen Rusland, Turkije, Armenië en Azerbeidzjan in. Tbilisi is de hoofdstad. Harmke bezocht er bijzondere musea, proefde wijn van Georgische bodem en zag de zon ondergaan vanaf het rotsplateau bij Ancient Cave Town. Georgië is ook het land waar tv-programma Wie is de Mol zich nu afspeelt.

Ancient Cave Town Uplistsikhe

Ancient Cave Town Uplistsikhe

1. Bridge of Peace

Een van de eyecatchers van Tbilisi is de Bridge of Peace. Deze glazen brug overspant de Mitkvari-rivier en contrasteert prachtig met de oude stad. Tbilisi was ooit een belangrijke stad op de Zijderoute en is daardoor een etnische mix. De brug werd ontworpen door de Italiaanse architect Michele de Lucchi en werd in 2010 geopend. De constructie van glas en staal bevat duizenden led-lampjes die elke dag anderhalf uur voor zonsondergang aangaan en de rivier verlichten. Ook bij daglicht blijkt de brug in trek. Het duurt even voor we een foto hebben zonder andere toeristen.

Bridge of Peace

Bridge of Peace

2. Museum of Georgia

Schitterend is het Museum of Georgia. Het ligt aan de Rustaveli Avenue, die begint bij het Vredesplein. We bewonderen er verfijnde sieraden en objecten van goud. Sommige dateren van duizenden jaren vóór Christus! Alles wordt op een esthetische en heldere manier geëxposeerd. We zien er leeuwtjes en schildpadjes van goud, spelden voor kleding, halskettingen, armbanden, ringen. Een van de highlights is een enorme gouden klem om op het hoofd te dragen. Het Museum of Georgia valt onder het overkoepelende Georgian National Museum.

Headdress

Headdress

3. National Gallery

Ook de National Gallery valt onder Georgian National Museum en zit in een eigen gebouw. Een van de zalen is gewijd aan de beroemde Georgische schilder Niko Pirosmani (1862-1918), voluit Niko Pirosmanashvili geheten, die alledaagse taferelen schilderde en ook dieren, zoals herten, of olifanten uit India. In een belendende zaal met ossenbloedrode wanden zien we onder andere werk van David Kakabadze (1889-1952). Deze avant-gardeschilder en graficus was een veelzijdig kunstenaar, die zich ook met cinematografie en fotografie bezighield. www.museum.ge

 

Lees ook dit artikel: De magie van &Moshik

 

4. Ancient Cave Town

We rijden via de stad Gori, waar Stalin werd geboren, door een lieflijke vallei naar Ancient Cave Town Uplistsikhe. Deze oude stad bevindt zich op een rotsplateau en bestaat uit een stelsel van grotten die vanaf de Bronstijd tot de dertiende eeuw bewoond waren. Ze vormden een van de eerste steden in Georgië. In de Middeleeuwen werd er een kerkje gebouwd op de plek waar ooit een zonnetempel stond. Vanaf het plateau hebben we rondom een weids uitzicht op de omringende vallei en meanderende rivier in de diepte. We zijn nog net op tijd voor een prachtige zonsondergang.

5. Bodyscan bij Bioli

In de bossen op zo’n 30 kilometer van Tbilisi ligt Medical Wellness Resort Bioli verborgen. Het organisch gevormde hoofdgebouw is een architectonische parel, net als de omringende cabins in het bos. Met geavanceerde meetapparatuur worden bij Bioli preventief bodyscans uitgevoerd, tot op celniveau, om het risico op bepaalde ziektes vast te stellen. Op grond van de diagnose wordt een individueel programma opgesteld, inclusief dieet en fitnessoefeningen. Van eigen kruiden maakt Bioli crèmes voor de behandelingen, maar ook geweldige thee. En er is een wijnkast, want de mineraalrijke Georgische wijn die in potten van klei onder de grond rijpt, heeft een bewezen positief effect op de gezondheid! www.bioli.ge

Bioli Medical Wellness Spa

Bioli Medical Wellness Spa

6. Zoete worst op de bazaar

Kakheti is een mooie wijnregio met mediterraan klimaat in het oosten van Georgië. Wijn en moerbeibomen kenmerken de streek. Telavi is de grootste stad in dit gebied. In Telavi kijken we rond op de bazaar. We slenteren langs de kramen vol groente, kaas en ‘zoete worst’. Deze churchkhela werd oorspronkelijk gemaakt van walnoten, die als kralen aan een touwtje worden geregen en daarna in ingedikt druivensap worden gedoopt. Het was vroeger soldatenvoedsel. Nu worden deze ‘natural energy bars’ als snoep verkocht in hippe varianten, bijvoorbeeld van hazelnoten en granaatappelsap.

Kruiden op de Telavi Bazaar

Kruiden op de Telavi Bazaar

7. Vega-restaurant Leila

Verrassend leuk is het vegetarische restaurant Leila in de Old Town van Tbilisi. Opvallend, want Georgië is een land van vlees. We spreken Sandra Roelofs in Tbilisi, de Nederlandse echtgenote van voormalig president Saakasjvili. Ze vertelt: “Typisch Georgisch is dat de mannen over het vlees gaan. Ze kunnen allemaal sjasliek maken en ze jagen graag. Op beren, vogels, zwijnen. Ze trekken er met een open jeep op uit en komen terug met stoere verhalen.” Bij restaurant Leila, dat in een voormalige Perzische snoepwinkel zit, staat er geen vlees op het menu. De kaart biedt echter zoveel variatie aan vegetarische gerechten dat we het vlees niet missen. 18 Ioane Shavteli Street, Tbilisi.

8. Vijfsterrenhotel Ambassadori

Vijfsterrenhotel Ambassadori bevindt zich op een centrale locatie in Tbilisi: op loopafstand van de Bridge of Peace. Met zijn 121 kamers is dit gerust een boetiekhotel te noemen. Het hotel ademt een en al weelde en klasse. Mijn suite is cosy, aangezien ik onder het schuine dak slaap op de bovenste etage. En wat een heerlijk riant bed! Ik geniet ook enorm van de spa en het zwembad. Het ontbijtrestaurant is ook uitstekend te noemen. Nieuw is sinds 2018 het sushi-menu op de kaart van het inpandige restaurant. In het sfeervolle oude straatje achter het hotel zit poppentheater Gabriadze. www.ambassadori.com

Kijk voor meer tips op: www.visitgeorgia.ge

Ultieme luxe met Turkish Airlines

De reis naar Georgië begint en eindigt in ultieme luxe! We vliegen met Turkish Airlines. Voor het negende jaar op rij is Turkish Airlines uitgeroepen tot beste airline van Zuid-Europa en in 2017 won deze airline onder meer de World’s Best Business Class Lounge Award en de Best Business Class Onboard Catering Award, om maar enkele prijzen te noemen. Die Business Class betekent: eindeloze beenruimte, een heerlijk kussen en een geweldige koptelefoon. De stoelen kunnen volledig horizontaal en bieden alle comfort. En we zijn nog niet aan boord, of krijgen al verfrissende drankjes geserveerd. Met de catering zit het sowieso goed: het is Turkse gastvrijheid in optima forma.

 

 

De crew is attent, hartelijk en geen moeite blijkt te veel. Het keuzemenu begint met geweldige mezze. Daarna kies ik zwaardvis met bloemkoolpuree, een kaasplankje toe en een glas syrah. De maaltijd sluiten we af met Turkse koffie. (In het drab lezen we de toekomst: er liggen mooie reizen voor ons in het verschiet.) Dan komen we aan voor een tussenstop op Istanbul Airport en kunnen we in de fraaie Business Class Lounge aldaar alwéér eten, met keuze uit alle wereldkeukens. De lounge bestaat uit verschillende verdiepingen en vormt een organisch geheel. Architectonische eyecandy. www.turkishairlines.com

 

 

Elke maand de fijne tips van Harmke ontvangen?

Wil jij gratis elke maand deze en andere plekken ontvangen die Harmke heeft bezocht? Laat je e-mailadres achter en krijg elke maand als eerste de insider tips in je mailbox. En Harmke stuurt geen spam!

Naam

 

Comments are closed.