Ervaar de magie van &Moshik

Harmke was bij de opening van &moshik, voorheen &samhoud places. Er was champagne van Clouet bij aankomst in het tweesterrenrestaurant in Amsterdam en sfeervolle wegdroommuziek van een zangeres en pianist. Het achtgangenmenu was precies op maat en vol verrassende smaken.

Filosofie

Vijf jaar na de opening van &samhoud places gaat dit tweesterrenrestaurant aan de Oosterdokskade in Amsterdam door onder een nieuwe naam: &moshik. Het &-teken staat voor de intensieve samenwerking tussen ondernemer Salem Samhoud en chef-kok Moshik Roth. Maar het &-teken staat ook voor ‘familie’. Moshik over de filosofie: “Iedereen die affiniteit met ons heeft en de verbinding met &Moshik wil aangaan, kan zijn of haar naam ervoor zetten.” Terwijl de gasten van vanavond dit allemaal te horen krijgen, komen de eerste gerechtjes van het achtgangenmenu op tafel…

Amuses

Amuses

Gazpacho van gerookte paling

De amuses van millefeuille met bospaddenstoel en de tartelette met pompoen wakkeren de smaakpapillen aan en doen verlangen naar meer. Een oublie, een hoorntje gevuld met tarbot ‘van kop tot staart’, is de volgende verrassing. De tarbot zit in een knapperig zeewierhoorntje met erbovenop ijs. Het draait bij &Moshik om contrasten: geen warm zonder koud, geen zoet zonder zuur. De gerechtjes gaan erin als koek. Mijn disgenoot en ik eten ze tot de laatste kruimel of druppel op. Want wat is vervolgens die Gazpacho met gerookte paling en vanille geweldig! Deze wordt gepresenteerd in een Martiniglas, maar ik zou er wel een heel bord van op kunnen. Ik begin me zelfs af te vragen of de acht gangen wel zullen volstaan… De gazpacho is bereid met groene peper en ajo blanco. De paling zorgt voor een rooksmaak.

Gazpacho

Gazpacho

Gouden ei met slakken

Dan komt er een gouden ei op tafel met een vulling van bloemkool, slakken, dashi en matcha op vloeibaar eigeel. Dit ‘perfecte ei’ is een van Moshiks signature dishes en we lepelen het schoon uit. Ik wil niet alle gerechten opsommen, maar het misosoepje met op de kop af 25 gram Anna Gold-kaviaar is ook niet te versmaden. En ook dat ‘roze rondje’ van langoustines met citrus en sour cream is fantastisch, vooral in combinatie met de wijn, een 2016 Garganega Pasqua Passimento uit Italië. De wijnen die de revue passeren zijn de selectie van maître-sommelier Janine Kinderman. Ze is een bevlogen gastvrouw die van het begrip ‘pur sang’ haar credo heeft gemaakt. De menukaart bij &Moshik is geprint, maar de wijnkaart presenteert zij op een iPad. “Zo kunnen gasten snel scannen wat er is.”

Het Perfecte ei

Het Perfecte ei

 

LEES OOK DIT: Fun bij Bluespoon!

 

Langoustines

Langoustines

Truffel uit de Piemonte

We zijn er nog niet en ik begin hem nu te knijpen dat het misschien allemaal te veel gaat worden. Dat neemt niet weg dat ik geniet van de gnocchi met beurre noisette, waar aan tafel nog flink wat truffel uit de Piemonte overheen wordt geschaafd.

Truffel

Truffel


Intussen hebben we ook een broodje geserveerd gekregen. De gele boter komt uit Bretagne. Terwijl we tafelen, kunnen we ongegeneerd in de keuken kijken die zich pontificaal in het restaurant bevindt achter een glaswand. Het team is geconcentreerd aan het werk. Het nieuwe interieur is ontsproten aan het brein van ontwerper Marijn Korver. Hij wilde de verbinding die Moshik met zijn gasten aangaat tastbaar maken. Zelfs de trap naar de eerste etage – waar het restaurant zich bevindt – heeft de vorm van het &-teken gekregen. De kleur van de stoelen is groen als de natuur, met magenta als contrast. De gebruikte materialen – koper, katoen, zijde – zijn puur als de gerechten zelf. Marijn: “Met mijn design ondersteun ik de magie van chef Moshik.”
chef Moshik Roth

chef Moshik Roth

 

 

Happy people

Dan neemt chef Moshik zelf weer het woord. Wat hij wil, is ‘happy gasten’, ‘een goede sfeer’ en ‘zorgen dat alles op rolletjes loopt’. Moshik: “Hoe kan ik mezelf beter maken? Dat is iets wat ik elke ochtend bedenk.” Het slotstuk van de avond is een driehoekig kunstwerkje op het bord dat, zo te zien, refereert aan de schilderijen van Mondriaan met al die kleurvlakjes. Het is een pavlova met duindoornbes, kokos en manderijn. Subtiel, en gelukkig licht en niet te veel. Ik heb het gered! Alleen de duif kreeg ik niet op tot de allerlaatste hap, hoe smakelijk ook… Moshiks ambitie? “Een derde ster en 20 punten van Gault-Millau!” Maar nee, zo relativeert hij direct, waar het hem echt om gaat is: “Mensen blij maken en zelf een goed mens zijn.”

&Moshik

Oosterdokskade 5
1011 AD Amsterdam
URL: https://moshikrestaurant.com

 

 

 

Elke maand de fijne tips van Harmke ontvangen?

Wil jij gratis elke maand deze en andere plekken ontvangen die Harmke heeft bezocht? Laat je e-mailadres achter en krijg elke maand als eerste de insider tips in je mailbox. En Harmke stuurt geen spam!

Naam

 

Comments are closed.