Laaf je aan de chique kant van Benidorm

Benidorm heeft het onverwoestbare imago van een ‘partybestemming’. Toch blijkt deze Spaanse stad aan de Costa Blanca een verrassend chique kant te hebben. Harmke sloeg een balletje op de green, maakte een helikoptervlucht boven de skyscrapers, proefde wijnen op een lieflijk wijngoed en dineerde in een skybar bij sunset. Ook reed ze per e-bike door een natuurpark langs de ruige kust. De ‘andere kant’ van Benidorm is chic en sportief!

1. Golfclinic bij Melia Villaitana

Hotel Melia, net buiten het centrum van Benidorm, heeft maar liefst twee 18 holes golfcourses. Mijn reisgenoten en ik doen mee met een clinic. Guillermo Ramos heet onze instructeur. Rustig geeft hij aanwijzingen bij het afslaan en putten. Eindeloos afslaan is de enige manier om de techniek in de vingers te krijgen. Guillermo heeft arendsogen en ziet direct wat er goed of fout gaat. Voet meer indraaien, handen anders plaatsen op de club, de swing soepeler uitvoeren, allemaal een kwestie van techniek. Bij het putten is vooral concentratie van belang en moet je oog hebben voor elk hobbeltje in het gras. Ook hier oefenen we ons suf. Maar het belangrijkste is misschien wel: het is een stralende dag en het is heerlijk om buiten op de green te staan in het weidse landschap!

2. Helikoptervlucht boven de stad

Ja, het kan! Een helikoptertour maken boven Benidorm. Net buiten het centrum tegenover de golfclub van hotel Melia zit de basis van Heliactiv, het enige heli-centrum in Benidorm en omstreken dat toeristische vluchten maakt. Met vier man passen we in één helikopter. Ik zit voorin naast de piloot. In no-time stijgen we op en zien we het strand en het kleurige patroon van de boulevard onder ons. De piloot, tevens eigenaar van Heliactiv, is geboren in het oude Benidorm en heeft alle torenflats eromheen in de loop der jaren zien ontstaan. Het bouwen gaat echter met beleid. “De torenflats dienen op gepaste afstand van elkaar te staan en worden geschakeerd gebouwd zodat ze elkaar niet het zicht belemmeren, dat ligt wettelijk vast,” vertelt hij. De skyscrapers onder ons, die inderdaad systematisch verspringen, maken nu plaats voor de steile rotskust van Helada Nature Park en tot slot vliegen we over een fraaie villawijk vol aanlokkelijke zwembaden om daarna terug te keren naar de helikopterbasis.

3. Wijnproeverij bij Enrique Mendoza

Wie had gedacht dat er zo dicht bij een stad als Benidorm een mooi wijngoed als Enrique Mendoza zou zijn! Ik niet. De wijnmaker is Pepe Mendoza, hij is de zoon van naamgever Enrique en zelf een gepassioneerd wijnmaker die vele prijzen in de wacht sleept. We krijgen een rondleiding langs de velden vol wijnstokken met onder meer de groene druifjes van Moscatel romana, een witte druivensoort. De druiven voor rode wijn zijn door Enrique Mendoza verplaatst naar een helling een eind verderop, waar het microklimaat beter geschikt is om deze druiven optimaal te laten gedijen. Het gaat om soorten als Shiraz, Cabernet, Petit verdot, Merlot Er worden bij dit wijngoed louter ecologische methoden gebruikt en zelfs de compost is puur natuur. Ook krijgen we de kelders te zien. Een proeverij van acht wijnen volgt, met onder meer de Petit verdot, een delicate druif die maar op een paar plekken in de wereld floreert, zoals hier in het achterland van Benidorm.

4. Tocht met de e-bike

Met een e-bike van verhuurder Tao Bike rijden we via de drukke boulevard naar het nabijgelegen Helada Nature Park. We fietsen langs kristalheldere baaitjes en verborgen stranden. Wat het fietsen in dit park vooral spectaculair maakt, zijn de bochten en steile hellingen. We rijden naar het hoogste punt en kijken vanaf daar op een unieke rotskust zoals die verder alleen in Jordanië voorkomt geologisch gezien. We kunnen het eilandje Mitjana zien liggen, een favoriete duikbestemming van de echte pro’s. Beginners kunnen beter uitwijken naar Benidorm-eiland voor de kust van Levante Beach.

 

 

5. Lunchen, dineren (en logeren) in stijl

Asia Gardens Hotel & Thai Spa is omgeven door tropische natuur. Het is een exclusief vijfsterrenhotel met een champagnebar die overdag al open is. Let wel: alles is alleen voor hotelgasten toegankelijk in dit hotel. Het heeft dan ook grote aantrekkingskracht op V.I.P.’s. Vanuit de suites van het bloedrode gebouw kijken we op de skyline van Benidorm, dat wel Little Manhattan wordt genoemd of Benikong (naar Hongkong). Het lunchterras ligt in een tropische bloementuin. En wat een lunch! De gazpacho (koude soep) heeft het juiste ‘zuurtje en bittertje’. De biefstuk is extreem mals en het dessertplateau is een en al overdaad met frambozen, ananas cheesecake, kokoscrème.

skybar Belvedere

Het is letterlijk en figuurlijk een toplocatie: skybar Belvedere boven in het Madeira Centro Hotel, een blauwe torenflat in downtown Benidorm. Het restaurant bevindt zich op de 21e verdieping. Daar is ook het dakterras met chic gedekte tafels. Het eten is voortreffelijk. Zalm en papillote, eend, calamares, varkensbuik met truffelpuree, alles zeer smakelijk bereid. Terwijl we dineren gaat de zon onder en kleurt de hemel boven Benidorm roze.

Villa Venecia

Villa Venecia is een vijfsterrenhotel tussen de stranden Levante en Poniente in, ter hoogte van de oude stad. Het ligt op een rots bij zee. Dit boetiekhotel telt 24 kamers, die allemaal anders zijn ingericht. Het inpandige restaurant heeft een grote reputatie. De hele setting is prettig upscale en tegelijk ontspannen. Er is veel opvallend design. Zo zijn de speelse lampen boven de bar naar verluidt van de Nederlandse ontwerper Dirk Vander Kooij. Het menu ligt chic opgerold in een gazen kokertje op de borden. We trappen af met een glas cava van de ons welbekende Enrique Mendozo. We eten vandaag onder meer carpaccio van Black Angus met truffel en toe ijs met een toef suikerspin!

 

 

La Señoría

Voor een traditionele lunch is La Señoría in de oude stad een goede tip. Minder upscale dan de vorige adressen, maar hier proef je wel het beste lokale en authentiek Spaanse eten. Dit sfeervolle restaurantje zit verborgen in de historische straatjes van Benidorm waar hoogbouw niet is toegestaan. Deze taveerne stroomt pas vol in de loop van de middag. De Spanjaarden lunchen doorgaans niet eerder dan rond 15 uur. We eten calamares, paella en allerlei onbekende visjes. Heerlijk!

6. Last but not least, the beach

Levante Beach is verreweg het drukste en populairste strand van Benidorm. Daar komt de reputatie van partystad dan ook vandaan. Maar een eind verder naar rechts, voorbij het oude gedeelte van de stad (waar het overigens prima shoppen is!), is een veel rustiger strand: Poniente Beach. Daar is de sfeer veel relaxter en meer sophisticated om dat woord maar te gebruiken. De stranden van Benidorm hebben allemaal een zuidelijke ligging, waardoor er nooit schaduw op het strand is! Levante betekent zonsopgang en Poniente zonsondergang. Het hoogseizoen is van april tot en met oktober. Vooral in de winter zijn er wel wat meer senioren te vinden, al dan niet met scootmobiel. Opvallend is hoe schoon de stranden en de boulevard zijn, ondanks de enorme drukte. De gemeente doet er dan ook alles aan de stad leefbaar te houden!

Benidorm zelf ontdekken? Kijk op www.travelcounsellors.nl

 

 

Elke maand de fijne tips van Harmke ontvangen?

Wil jij gratis elke maand deze en andere plekken ontvangen die Harmke heeft bezocht? Laat je e-mailadres achter en krijg elke maand als eerste de insider tips in je mailbox. En Harmke stuurt geen spam!

Naam

 

Comments are closed.