Vrijheid blijheid op One Happy Island Aruba

Als er één eiland is, waar Harmke graag vertoeft, is het wel het zonovergoten Aruba met zijn ranke palmbomen, parelwitte zandstranden en turkooizen zee. Verrassend is bovendien het hoogstaande culinaire aanbod; dit Caribische eiland telt tal van bijzondere restaurants. En het leven is er relaxed. Niet voor niets luidt de bijnaam van Aruba: One Happy Island!

Manchebo

Manchebo

Het strand van Baby beach Aruba

Het strand van Baby beach

Hotels op Aruba

Op Aruba ligt de temperatuur bijna het hele jaar rond de 30 graden Celcius. Strandweer dus! Langs de westkust van Aruba ligt zo’n 11 kilometer aaneengesloten parelwit zandstrand, dat voor iedereen toegankelijk is. Hier liggen ook de meeste hotels. Van de low rise zoals Manchebo, The Mill en Amsterdam Manor tot de high rise zoals het Hyatt, Marriott en Ritz Carlton. En in Aruba’s hoofdstad Oranjestad bevindt zich het Renaissance Hotel. Dit hotel heeft een privé-eiland met wit zand en flamingo’s, waar een bootje frequent naar toe vaart. Ook zijn er op Aruba kleinschalige boetiekhotels, zoals Boardwalk met tropische binnentuin en zwembad.

Manchebo palmbomen

Romantisch tafelen

Voor fine dining ben je op Aruba zeker aan het goede adres. Hierbij enkele van mijn favoriete restaurants.

Azia Restaurant & Lounge

Tegenover de high rise-hotels van Palm Beach en cocktailbar pianobar Sopranos zit een trendy Aziaat: Azia Restaurant & Lounge. De lotussalade met limoengras is bij mij verreweg favoriet. Mooi oogt het ijsdessert met knalrood dragon fruit.

Screaming Eagle

Dineren bij Screaming Eagle kan op een loungebed (‘gewone’ tafels zijn er ook). Eten doe je hangend op zachte matrassen, leunend tegen kussens. Een voilen gordijntje biedt extra privacy. Aanraders: gevulde portobello en toe Crêpe Suzette.

Screaming Eagle

Screaming Eagle

Passions on the Beach

Al even romantisch is Passions on the Beach. Strandstoelen maken hier elke avond plaats voor met wit linnen gedekte tafels. Er staat vis op het menu, waaronder the catch of the day, maar ook soepen en salades, vlees en gevogelte en pasta.

Flying Fishbone

Deze verborgen parel is één grote surprise! Een pad langs bloemen leidt naar de entree. Je kunt buiten eten aan tafels op het strand en zelfs in zee! Dineren met je blote voeten in het water. Het eten is heerlijk, de service top.

Strand bij Fishermans huts

Strand bij Fishermans huts

Papiamento

Papiamento is gevestigd in een koloniaal huis uit 1886 met lommerrijke binnentuin. Dineren doe je aan mooi gedekte tafels tussen statige oude bomen rondom een verlicht zwembad. Papiamento voert de traditionele Arubaanse keuken.

Wilhelmina

Wilhelmina is een restaurant in hartje Oranjestad. Hoewel Engels (naast Papiamento) de voertaal is op Aruba, word ik hier in het Nederlands verwelkomd. Op de menukaart onder meer oesters uit Zeeland, ravioli, Indische schotels en… uitstekende wijnen!

Tierra del Sol

In het noorden van Aruba ligt het chique resort Tierra del Sol. Hier geniet ik van een champagnebrunch. ‘Slow’ is het motto. Je bestelt à la carte telkens een mini-gerechtje (Eggs Benedict, Duck Confi), terwijl je alle tijd hebt om bij te praten met je vrienden.

 

 

Yoga & wellness

Vanuit mijn kamer bij Manchebo Beach Resort and Spa loop ik zó het grootste palmenstrand van Aruba op. Manchebo heeft op dit strand een spa in Balinese stijl: Spa del Sol, vrijwel de enige buitenspa op het eiland. De behandelingen vinden plaats in bamboehutjes met teakhouten vloer. Ik onderga hier een – hoe kan het ook anders – Balinese massage. Heel ontspannend, net als de yogalessen bij Manchebo. Zo doe ik mee aan de yin-yoga-klas.

“Yin is de meest relaxte vorm van yoga, bedoeld om innerlijke rust te vinden”

vertelt docente Caroline. Het betekent veel rekken en strekken en lang in dezelfde houding liggen. Het is vooral de setting die me kan bekoren: de lessen vinden plaats op de overkapte yogavloer aan het strand. Telkens als ik een Downward Facing Dog inzet, zie ik op de klanken van de kabbelende muziek de zon verder in zee zakken. Weldadig en betoverend!

Street Art in San Nicolas

San Nicolas (Sint Nicolaas) ligt in het zuidoostelijke puntje van Aruba, ver van de stranden aan de westkust, maar dicht bij Baby Beach, een stille baai met – ook hier – zijdezacht parelwit zand. Kunstenaars uit de hele wereld – van Colombia tot India – hebben de muren van gebouwen en woonhuizen in San Nicolas onder handen genomen. Deze Street Art bracht leven in de brouwerij. Ik zie tekeningen van kleurige vogeltjes, een pauw met verentooi, een leguaan… stuk voor stuk eyecatchers. De kleuren spatten van de muren, om vrolijk van te worden. Deze straatkunst werd voor het eerst gepresenteerd tijdens het Street Art Festival in 2016, een enorme happening met muziek, modeshows en foodcards. Dat het stadje San Nicolas een hotspot is, wisten de locals overigens al langer dan vandaag. Nergens op Aruba wordt zo uitbundig carnaval gevierd als hier.

Street Art

Street Art

 

 

Tip: Museum of Industry

In de plaats San Nicolas staat ook het Museum of Industry. Het is gevestigd in een oude watertoren in art-decostijl. Voor wie meer wil weten over de geschiedenis van Aruba, is dit the place to be. Goud, fosfaat, aloë vera en de olieraffinaderij brachten het eiland in de loop der jaren welvaart. Inmiddels is ook duurzaamheid een thema waar Aruba oog voor heeft. Het streven is om in 2020 honderd procent duurzaam te zijn. historiadaruba.aw

Museum of Industry

Museum of Industry

Tip: National Park Arikok

National Park Arikok is vernoemd naar de Nederlander Ari Kok die in de negentiende eeuw een plantage had in dit natuurgebied in het noorden van Aruba. Arikok NP beschikt over 40 km hiking trails. De flora en fauna is kenmerkend voor de semi-dessert. Er groeien cactussen, medicinale planten en divi-divi’s. De divi-divi is Aruba’s nationale boom die in zuidwestelijke richting groeit dankzij de noordoostpassaat en de weg wijst naar Oranjestad. Een leuke manier om Arikok NP te ontdekken is per jeep. abc-aruba.com

Cactusssen in Arikok National Park

Cactusssen in Arikok National Park


Meer tips over Aruba? Kijk op: Verkeersbureau.info Aruba. Een reis naar Aruba boeken? Kijk op: www.travelcounsellors.nl

 

 

Elke maand de fijne tips van Harmke ontvangen?

Wil jij gratis elke maand deze en andere plekken ontvangen die Harmke heeft bezocht? Laat je e-mailadres achter en krijg elke maand als eerste de insider tips in je mailbox. En Harmke stuurt geen spam!

Naam

 

Comments are closed.