Vervoer in Tsjechië

vervoer-icoon-verkeersbureaus Tsjechië ligt in Midden-Europa en is hierdoor makkelijk te bereiken met de auto, trein, bus of vliegtuig. De redelijk korte reistijd en de vele mogelijkheden om in het land te komen maken Tsjechië een aantrekkelijke bestemming voor een stedentrip of lange vakantie.
most-overnachten-foto-ladislav-renner

Auto en bus

Van Utrecht naar Praag is het ongeveer 900 kilometer. Een afstand die in één keer gereden kan worden, maar voor wie het wat rustiger aan wil doen is een overnachting in Duitsland of net over de Tsjechische grens een goed idee. Tsjechië heeft een uitgebreid wegenstel. De kleinere wegen zijn over het algemeen zeer rustig. Let wel op dat een vignet noodzakelijk is op de snelwegen in Tsjechië. Deze kunnen gekocht worden aan de grens of online.

Diverse busmaatschappijen gaan van Nederland naar Tsjechië. Flixbus rijdt bijvoorbeeld van Amsterdam Sloterdijk naar Pilsen en Praag. U kunt uitgaan van een reis van ongeveer 12 tot 13 uur vanaf Utrecht.

litomerice-overnachten-ladislav-renner

Vliegtuig

Het vliegtuig is het snelste vervoersmiddel en binnen 1,5 uur kunt u al op Tsjechische bodem staan. Vanaf Amsterdam Schiphol vliegen CzechAirlines, KLM en easyJet naar Praag. Vanaf Eindhoven is het ook mogelijk om naar Praag te vliegen met Transavia. Binnenlandse vluchten zijn er van Praag naar o.a. Ostrava in Moravië.

 

Dit zijn de hotspots van Tsjechië

Ontvang nu handige tips over Tsjechië. Alleen vandaag ontvang je deze gratis!

"*" geeft vereiste velden aan

 

Het vliegveld in Praag is Vaclav Airport (PRG). Het vliegveld ligt zo’n 20 kilometer ten noordwesten van het centrum. Vervoer tussen de stad en het vliegveld is goed geregeld. MHD stadsbussen rijden rechtstreeks naar de stad. Het centraal station van Praag bereikt u vanuit het vliegveld met de Airport Expess. Zie Dpp.cz voor meer informatie.

Trein

Met de trein naar Praag kan met de City Nightline. De snelste route is via Berlijn. Vanuit Utrecht hoeft er maar één keer worden overgestapt. De treinreis duurt ongeveer 11 uur. Check voor de laatste reisinformatie op Ns International.

Openbaar vervoer

In Tsjechië kan er gebruik gemaakt worden van lokale bussen en treinen. De Tsjechische Spoorwegen, Cesky Drahy, heeft zowel intercity’s als stoptreinen. Vanuit de grotere steden gaan er diverse intercity‘s naar andere steden. Zo gaat er vanaf Praag een hoge snelheidstrein naar Olomouc in Oost-Moravië. Buitenlandse steden zijn tevens per trein te bereiken, zoals Linz in Oostenrijk en Bratislava in Slowakije. De kleinere steden of dorpen in Tsjechië zijn te bereiken per stoptrein of bus.

Met het openbaar vervoer reizen in Tsjechië is goedkoop. Wel is het handig om van te voren de route te checken, omdat sommige trajecten maar een paar keer per dag gaan.

In Praag is de metro en tram het makkelijkste vervoersmiddel. Een kaart voor 24-uur, 36-uur of 42- uur zijn te koop op de stations en bij tabakswinkels.

tabor-overnachten-foto-ladislav-renner

Taxi

In Tsjechië moeten taxi’s uitgerust zijn met een verlicht TAXI-bord op het dak, een onderbroken zwart-witte band aan de zijden, op de twee voorportieren moet een registratienummer en de naam van de firma staan en een prijslijst. De kosten voor de taxi zijn samengesteld uit een starttarief en een vergoeding per kilometer. De kosten wisselen van plaats tot plaats. Het is goedkoper om een taxi te bellen dan aan te houden op straat. Vraag de chauffeur, voor vertrek, naar de prijs en zeg hem dat u een ontvangstbewijs (stvrzenka) nodig hebt. Dan schakelt hij de teller in.

Voor meer informatie over Tsjechië en de vervoersmogelijkheden neem contact om met het Tsjechische Verkeersbureau #VisitCzechRepublic.