Kunst & Cultuur in Valencia

In Valencia valt niet alleen buiten veel moois te bewonderen, ook binnen in de bijzondere musea is veel moois te zien. Van bijzondere tentoonstellingen van hedendaagse kunst tot aan het museum van de wetenschap. Er is voor ieder wat wils!

Institut Valencià d’Art Moderne

Bekijk de bijzondere tentoonstellingen, af en toe een tikje tegen het bizarre aan, van het ruim opgezette IVAM museum. Met de moderne en hedendaagse kunstcollectie staat het Institut Valencià d’Art Moderne voor de uitbreiding van kennis evenals de bescherming, promotie en verspreiding van de moderne kunst. Je moet er van houden maar met de vele zalen is er voor ieder wel iets dat aanspreekt.

Het museum bestaat uit twee delen: het Centre Julio González, een nieuwbouwgebouw die in 1989 werd ingehuldigd, toont de museumcollectie en de tijdelijke tentoonstellingen. De Sala de la Muralla, een galerie onder de grond toont de overblijfselen van de middeleeuwse wallen van de stad die tijdelijke tentoonstellingen herbergt.

Het IVAM in Valencia

Het IVAM in Valencia

Museo de Historia Valencia

De historie van de stad is rijk en zit vol tradities, rituelen en oude ambachten. Zie in dit museum hoe het oude christelijke Valencia zich de afgelopen eeuwen heeft ontwikkeld. Alle volken die hier de afgelopen 2000 jaar hun sporen nalieten komen stuk voor stuk aanbod.

Het museum bevindt zich in het oude water-station (1850) dat werd gebruikt om de stad te voorzien. Met de 19de-eeuwse industriële architectuur in zijn geheel gebouwd van baksteen is het tevens een aantrekkelijk en bezienswaardig bouwwerk. Het museum beschikt over diverse archeologische, documentaire, fotografische- en virtuele tentoonstellingen. waardevolle collectie van kunstwerken, archeologische objecten, wetenschappelijke instrumenten, boeken en kostuums. Bezoekers kunnen zich onderdompelen in de sfeer van elk tijdperk, naar belangrijke historische figuren te leren kennen en te zien hoe het leven was in de voorbije jaren. Dit jaar viert het museum haar 10e verjaardag.

Museo Ceramica, Poeta Querol 2

Bewonder het prachtige keramisch museum gevestigd in een paleis uit de 15e eeuw dat in 1740 compleet is gerenoveerd. Het museum is van buiten al even bijzonder als van binnen. Prachtige keramische ornamenten versieren de gevel. De 19e eeuwse vertrekken zijn grotendeels nog in tact. Van het servies tot aan de meubels en zelfs de deurposten en het plafond bevatten prachtige details. Opvallend zijn ook de vele kleuren die terugkomen evenals de gouden versieringen. Verder bied de collectie middeleeuwse keramiek, tegels uit de koninklijke aardewerkfabriek en rijtuigen uit 18e eeuw.

Museum van Ceramica Valencia

Museum van Ceramica

Een kijkje in het Museo Ceramica

Een kijkje in het Museo Ceramica

Museo de las Ciencias

Ontdek de wetenschapper in jezelf in het museum van de wetenschap (Museo de las Ciencias), onderdeel van het stadspark van cultuur en wetenschap. Met diverse proeven en testen kom je te weten hoe goed je het zou doen als opererend arts of hoe snel het licht is. Uren vermaak voor zowel jong als oud. Schuilt er een ware Einstein in jou en heb je nog genoeg tijd over na het wetenschapsmuseum? Bezoek dan ook nog de wondere onderwaterwereld in het Oceanogràfic, het grootste aquarium van Europa. Het dolfinarium in Hardewijk valt in het niet bij al deze prachtige tropische vissen, dolfijnen, walrussen, zeeleeuwen, schildpadden, haaien en andere bijzondere bewoners van de oceaan.

Falleras

Kom alles te weten over het jaarlijks terugkerende, beroemde en beruchte Fallas festival, in het Museo Fallero. Van 15-19 maart wordt er in Valencia het begin van de lente gevierd. Behalve dat er dan in de hele stad overal wordt gegeten, muziek gemaakt en gedanst zijn de ninots een belangrijk onderdeel van de viering. Door de hele stad staan op diverse plekken huizenhoge poppen van papier marchée. Aan deze poppen wordt maanden voor het festival gewerkt en het resultaat is dan ook van madam taussauds kwaliteit. Alsof je naar een animatiefiguur kijkt. In het Falleras museum zijn de poppen te zien die elk jaar als mooiste zijn verkozen. De overige poppen worden aan het einde van het festival ritueel verbrand. Daarnaast toont het museum foto’s en videos van 80 jaar Fallas festival van de voorbereidingen, het maken van de poppen en kostuums, tot de feestende menigten en de vuurwerkshows.