Natuur op Formentera

natuur-icoon-verkeersbureaus Witte stranden en helderblauwe zee, de stranden van Formentera zijn prachtig. De stranden zijn ook populair onder nudisten omdat je vrijwel overal naakt mag zonnen. Naast de vele stranden is er nog veel meer natuur om te ontdekken.

Ses Salines

De bekende zoutvlakten met de verschillende kleuren in het water hebben de naam Ses Salines. Vroeger werden deze zoutvlakten gebruikt om zout te winnen en te verkopen aan het vasteland van Spanje. Nu wordt dit niet meer gebruikt om zout te winnen en het gebied is beschermd geworden. Je mag de zoutvlakten dan ook niet betreden. Het water krijgt het meeste zonlicht van alle plekken op het eiland waardoor er veel zeegras groeit. Het zeegras zorgt ervoor dat het water gefilterd wordt en daarom de prachtige kleuren krijgt. Er wordt wel gezegd dat dit het meest heldere water ter wereld is.

 

 

De zoutvlakten liggen een beetje verscholen en je komt er niet makkelijk met de auto. Je kan er daarom het beste heen lopen of op je huur fiets of scooter stappen.

Ses Salines

Naaktstranden op Formentera

In Formentera is het normaal om naakt te zonnen op het strand. Er zijn geen officiële naaktstranden op Formentera en iedereen ligt op het strand zoals hij dat wilt. Schrik hier dus niet van, je loopt niet ineens een naaktstrand op.

Stranden

Formentera staat bekend om de parelwitte stranden en de azuurblauwe zee. En deze kom je dan ook overal op het eiland tegen. Als je kort op het eiland bent is het een aanrader om de volgende stranden te bezoeken. Het makkelijkste doe je dit per fiets.

Cala Saona

Cala Saona is een klein, wit strand. Om het strand en langs de zee vind je rotsen. Als je langs het strand loopt ontdek je een pad omhoog en kom je op deze rotsen. Je hebt hier een prachtig uitzicht over de zee en over het strand. Vergis je niet; het is erg hoog en niet de bedoeling of zelfs mogelijk dat je vanaf hier de zee in duikt.

Pad naar Cala Saona


Uitzicht op Cala Saona


Uitzicht over de zee vanaf de rotsen bij Cala Saona

Es Pujols

Het strand van Es Pujols is net zoals alle stranden op Formentera een egaal wit strand. Het ligt naast het populaire dorpje ‘Es Pujols’. Je vindt op dit kleine strand vooral locals en het is niet toeristisch. Tussen de duinen is een klein barretje waar je op het terras een lekkere cocktail kan drinken. Tip: Sta vroeg op om de zonsopgang op Es Pujols te zien.

Zonsopgang op het strand van Es Pujols

Tip voor de rokers:

De inwoners van Formentera hebben een systeem bedacht zodat de sigarettenpeuken niet verdwaald raken in het zand en de mooie stranden vervuilen. Bij de ingang van elke strand staat een houten standaard waar lege (cola)blikjes op staan. De bedoeling is dat je een blikje pakt en hier je peuken in gooit. Als je het strand verlaat leeg je het blikje in de vuilniszak onder de houten standaard en zet je het blikje weer terug.

Asbakken op de stranden van Formentera