Doorwerth

Doorwerth is een groen dorp en onderdeel van de uitgestrekte gemeente Renkum. Doorwerth ligt op een stuwwal uit de ijstijd en dat zie en merk je goed tijdens een bezoek aan Doorwerth. Doorwerth is bekend van het gelijknamige Kasteel Doorwerth.

Toren van Kasteel Doorwerth

 

De naam van Doorwerth is afgeleid van “Heerlickheid Dorenweerd”. In deze nederzetting, bij de uiterwaarden van de rivier de Rijn, woonde het personeel van kasteel Doorwerth. In de omgeving van Doorwerth kun je heerlijke fietstochten maken en wandelen. Vooral de zogenaamde Klompenpaden bij Doorwerth zijn geliefd bij wandelaars. Bij fietsers zijn de Pontjes routes populair. Ontdek ook ons Fietsrondje Doorwerth.

Eetkamer in Kasteel Doorwerth

 

Reizen naar Doorwerth

Doorwerth ligt naast de snelweg A50 bij afslag 19 Renkum. Met de auto is Doorwerth goed bereikbaar voor een dagje weg of een lang weekend Doorwerth. Met trein is Doorwerth bereikbaar of NS station Oosterbeek of Arnhem Centraal of NS station Ede-Wageningen. Daarna nog een stuk met de regionale bus vanaf Arnhem of Wageningen.

Bezienswaardigheden in Doorwerth

In Doorwerth en omgeving zijn meerdere bezienswaardigheden en activiteiten te plannen. Dit zijn de meest populaire activiteiten in Doorwerth:

  • Bezoek Kasteel Doorwerth
  • Fietsen in de regio van Doorwerth
  • Evenementen in de De Westerbouwing
  • Tuin de Lage Oorsprong
  • Een bezoek aan de Ginkelse Heide
  • Verse meelproducten kopen bij de Renkumse Molen

Een luguber feitje is dat Gerrit Jan Heijn is overleden in Doorwerth, in 1987. Al snel na de spraakmakende ontvoering werd de Ahold topman doodgeschoten door Ferdi E. Na een lange periode en de betaling van miljoenen aan losgeld werd het lichaam van Heijn gevonden in de bossen bij Doorwerth.

Klok Kasteel Doorwerth

 

Kasteel Doorwerth

Kasteel Doorwerth is een middeleeuws kasteel dat stamt uit de 13 eeuw. Het kasteel en de moestuin zijn bijna volledig toegankelijk voor bezoekers. De permanente expositie laat zien hoe de bewoners van het kasteel vroeger binnen en buiten het kasteel leefden. In samenwerking met scholen uit de omgeving zijn er ook tijdelijke exposities met werk van o.a. Oosterbeekse & Renkumse leerlingen.

Binnenplaats Kasteel Doorwerth

Het kasteel wordt omgeven door een slotgracht waar nog steeds water in staat. Een bezoek aan het kasteel is leuk voor jong en oud. Er worden veel speurtochten georganiseerd waardoor een bezoek interactief wordt voor de hele familie. Door de vele trapjes en niveau verschillen is een bezoek aan kasteel Doorwerth niet aan te raden als je slecht ter been bent. Rolstoelen en kinderwagens kunnen niet naar binnen.

Kinderen spelen in de tuin van Kasteel Doorwerth

Er is ook een kasteelwinkel. Daar worden lekkere streekproducten verkocht en (kinder)boeken, ansichtkaarten en souvenirs. In het Kasteelcafé de Zalmen in de tuin van het kasteel geniet je van een lekker lunch en koffie met appeltaart voor de fietsers.

Kasteel Doorwerth is lange tijd in handen geweest van Charlotte Sophie van Aldenburg Bentinck (1715-1800). Deze dochter van graaf Anton I van Aldenburg had een slecht huwelijk met een staatsman uit Den Haag en had na haar scheiding grote moeite het kasteel weer in eigen handen te krijgen. Dat duurde tientallen jaren.

Rok van kasteeleigenaresse charlotte Sophie van Bentinck

Rok van kasteeleigenaresse charlotte Sophie van Bentinck

Ze had een voorliefde voor reizen en was goed bevriend met de wereldberoemde Franse filosoof Voltaire. Hella Haasse heeft een biografie over haar geschreven: Mevrouw Bentinck. Onverenigbaarheid van karakter & De groten der aarde die bij Bol.com besteld kan worden.

 

In het kasteel vind je een uitgebreide collectie met opgezette dieren. Van zwanen en ganzen tot beren. Ook valken staan in het kasteel. De valkerij was een elite sport voor rijke mensen. Vooral vorsten en edelen beoefenden deze sport. De jacht was een belangrijk sociaal moment om contacten te onderhouden en uitbreiden. Een valk was dan ook een statussymbool waarmee men graag op de schilderen werd afgebeeld.

In Kasteel Doorwerth vind je veel opgezette dieren zoals deze valk

 

Het kasteel biedt ook rondleidingen aan met een gids. Parkeren is gratis, behalve als er evenementen zijn.

Kasteel Doorwerth

Fonteinallee 2 B
6865 ND Doorwerth, Gelderland
Nederland
Telefoon: +31263397406

 

Foto’s van Kasteel Doorwerth

 

De slotgracht van Kasteel Doorwerth

Presentaties op Kasteel Doorwerth geven een goed inzicht in de geschiedenis van het kasteel

Kamer in Kasteel Doorwerth

Binnenplaats Kasteel Doorwerth

Binnenplaats Kasteel Doorwerth

 

Kerstmarkten in Doorwerth

Doorwerth kent ook kerstmarkten. Zo organiseert de Lionsclub Renkum Airborne een Kerst & Wild Fair op de binnenplaats van Kasteel Doorwerth die tegen een kleine vergoeding te bezoeken is. De opbrengst wordt aan een goed doel geschonken. Tijdens de Doorwerth kerstmarkt is het kasteel tegen een gereduceerd tarief te bezoeken.

Overal staan gezellige vuurkorven

De Kerstmarkt in Doorwerth is een uitje voor de hele familie

 

Hotels in Doorwerth

Volgens Booking.com zijn er 3 hotels in Doorwerth en vele accomodaties in de omgeving zoals Renkum, Oosterbeek en Heaveadorp. Ontdek de accommodatie mogelijkheden met deze tips voor campings, Bed & Breakfasts, Airbnb’s, slapen in kastelen of luxe wellness overnachtingen in een hotel in de buurt van Doorwerth.

 

 

3 Tips van Verkeersbureaus Doorwerth

Om je verblijf in Doorwerth aangenaam te laten verlopen geeft het verkeersbureau jou de volgende Doorwerth tips:

Nog een laatste tip, vraag alvast een reisgids aan over Doorwerth om in de vakantiestemming te komen!

De ophaalbrug van Kasteel Doorwerth

 

 

Verkeersbureaus en VVV’s in Doorwerth

Doorwerth heeft geen eigen VVV. Voor vragen kunt u het formulier invullen en dan zal Verkeersbureaus.info uw Doorwerth vraag proberen te beantwoorden. Ook kunt u contact opnemen met Visit Arnhem.

 

Neem contact op met Visit Arnhem / VVV Arnhem

Met onderstaand formulier kun je contact opnemen met dit verkeersbureau. Vermeld altijd je e-mail adres of telefoonnummer zodat er contact met je opgenomen kan worden. Abonneer je ook op de nieuwsbrief om tips te ontvangen!

 

City Store Arnhem

Kerkplein 1
Eusebiuskerk,
6811 EB Arnhem
Nederland
Telefoon: +319001122344


Facebook: facebook.com/VisitArnhem/
Instagram: instagram.com/visitarnhem/

Kaart van Doorwerth