Bezienswaardigheden in Lille

Lille heeft een rijke historie; het behoorde bij Vlaanderen, Bourgondië en Spanje, voordat het uiteindelijk Frans werd. Dit verleden is terug te zien in de architectuur van Lille. Bezoek de Grand Place, La Viellie Bourse, Le Vieux Lille (de oude stad), La Citadelle of een van de musea in Lille. Een groot gedeelte van deze bouwwerken en pleinen liggen dicht bij elkaar in het centrum van de stad en zijn perfect te bezichtigen tijdens een stadswandeling. Voor een plattegrond van Lille kan je terecht bij de VVV, waar je ook informatie over een stadswandeling of een rondrit kunt vinden.

Lille Frankrijk

Het charmante stadscentrum van Lille

Cathédrale Notre Dame de la Treille

De neogotische kathedraal Notre-Dame de Treille werd gebouwd tussen 1897 en 1947 op de plaats van een oude feodale burcht en bevindt zich in het oude stadsgedeelte van Lille. De façade van de kathedraal werd pas op een later moment, in 1999, toegevoegd door Pierre-Louis Carlier en Peter Rice.  Paus Pius X verleende in 1904 de titel van basiliek aan de kerk en negen jaar later ontstond het bisdom Rijsel waardoor de Notre-Dame de Treille een kathedraal werd. Sinds 2008 is de  kathedraal de hoofdzetel van het aartsbisdom Rijsel. In het koor bevindt zich een orgel van Aristide Cavaillé-Coll uit 1869. Naast de kathedraal staat een klokkentoren uit 1874, Le Campanile.

Place du Général-de-Gaulle

Het Place du Général-de-Gaulle, dat beter bekend staat als de Grande Place, is het bekendste plein van Lille. Je vindt hier veel terrasjes. Aan een zijde van het plein is het oude beursgebouw gelegen, dat in feite is opgebouwd uit 24 kleine handelshuisjes rond een binnenplaats. Het standbeeld op het plein, “La Colonne de la Déesse”, herinnert aan het beleg van Lille door Oostenrijk in 1792.

Citadel

De citadel is het oude verdedigingswerk van de stad en werd tussen 1667 en 1670 gebouwd door maarschalk Sébastien le Prestre, markies van Vauban, in opdracht van Lodewijk XIV. De citadel is onderdeel van een grote verdedigingsgordel die indertijd langs de Franse grens werd gebouwd. Het stervormige bouwwerk is een stad op zich en wordt omringd door bastions. De citadel van Lille wordt ook wel de ‘Koningin onder de citadellen’ genoemd; zowel als verdedigingswerk als stedenbouwkundig is het een meesterwerk in de Franse architectuur. De Citadel is nog steeds in gebruik door het leger als militaire kazerne.

De parken van Lille

Rondom de citadel ligt het park Bois de Boulogne met een dierentuin, die gratis te bezoeken is. Maar dit is niet het enige park van Lille. Je vindt er onder andere het Parc Henri Matisse, de Jardin Vauban nabij de Citadel, de ‘Reuzentuin’ Jardin des Geants en de Jardin des Plantes met een equatoriale serre en een rozentuin.

Porte de Paris

De Porte de Paris is een 32 meter hoge triomfboog die werd gebouwd tussen 1685 en 1692 ter ere van de Zonnekoning Lodewijk XIV die de stad in 1667 innam. De Porte de Paris werd gebouwd op de plaats van de oude middeleeuwse Porte des Malades, de Poort der Zieken. Op de poort zie je Hercules, als symbool van de kracht, en de God van de oorlog Mars. De twee engelen boven op de poort verkondigen met hun trompetten de overwinning van de Zonnekoning over de hele wereld.