Historie van Duinkerke

cultuur-icoon-verkeersbureaus De naam Duinkerken wordt door de meeste mensen in verband gebracht met de Tweede Wereldoorlog. In mei-juni 1940 had het Duitse leger honderdduizenden geallieerde soldaten in en rond Duinkerken volledig omsingeld.

Operatie Dynamo in Duinkerke

Operatie Dynamo

De slag om Duinkerke

Op 10 mei 1940 vielen de Duitsers Nederland, België, Luxemburg en Frankrijk aan. Honderdduizenden geallieerde soldaten probeerden weerstand te bieden, maar moesten zich uiteindelijk terugtrekken in de richting van de kust. Aangekomen in het gebied van Duinkerken, waren ze volledig omsingeld door de vijandelijke legers. De enige uitweg was de zee. In 9 dagen tijd werden 338.000 Britse, Franse en Belgische soldaten succesvol geëvacueerd uit de “Hel van Duinkerke”. Voor de Britten was het succes van “Operatie Dynamo”, zoals de evacuatie genoemd werd, een overwinning.

 

Dit zijn de leukste plekken in Duinkerken

Je kunt deze Duinkerken tips, die niet op de site staan, nu gratis in je e-mail ontvangen. Ook doen we er een plattegrond van Duinkerken en handige reisgids bij.

 

 

De uitdrukking “Dunkirk Spirit” wordt ook nu nog gebruikt in Engeland, als mensen blijk geven van een groot solidariteitsgevoel in moeilijke tijden. Het verhaal van de slag om Duinkerken wordt verteld in het Oorlogsmuseum van Duinkerken (Memorial du Souvenir) en in het Fort des Dunes in Leffrinckoucke. Bij laag water zijn er nog scheepswrakken uit 1940 op het strand te zien! In 2015 is het 75 jaar geleden dat deze gebeurtenissen plaatsvonden.

 

 

In het voorjaar van 2015 werd een groot aantal evenementen rond deze herdenking georganiseerd. Het oorlogsmuseum van Duinkerken heet Mémorial du Souvenir. Ook in en rond het Fort des Dunes in Leffrinckoucke kom je veel te weten over deze beslissende gebeurtenis in de Tweede Wereldoorlog.

Dunkirk, de film

In de zomer van 2017 verscheen de film “Dunkirk“, de langverwachte film van Christopher Nolan. Het is het verhaal van drie Britse militairen (een infanteriesoldaat, een piloot en een marinecommandant), die worden meegesleurd in het geweld van de slag om Duinkerke en Operatie Dynamo.

Vlaamse roots

Je vindt de Vlaamse roots van het gebied gemakkelijk terug: het oudste monument van Duinkerke, een toren uit de 15e eeuw, heet “de Leughenaar”, de inwoners van Frans Vlaanderen hebben achternamen als “Demeester”, “Vanderheyden” of “Dehandtschoewercker” en de culinaire specialiteit heet “Potje Vleesch”. Dit gerecht eet je natuurlijk op zijn Vlaams met frieten en een speciaal bier van een ambachtelijke brouwerij, bijvoorbeeld die van Esque1 lbecq, een dorpje dat vroeger Ekelsbeke heette. Andere dorpen in de streek heten Hondschoote of Wormhout, ook geen typisch Franse namen!

Kapersnest Duinkerken

Duinkerken was in de 16e en 17e eeuw een berucht kapersnest. Tot aan zijn dood in 1702 heeft Jan Baert, de plaatselijke held, de Hollanders bijzonder veel schade toegebracht. En dan te bedenken dat hij de kneepjes van het vak had geleerd in de Hollandse vloot onder Michiel de Ruyter! Het havenmuseum, dat is gevestigd in een prachtig gerestaureerd pakhuis uit de 19e eeuw, vertelt het verhaal van de kapers, maar ook dat van de vissers die in barre omstandigheden op kabeljauw visten in de wateren rond IJsland. Tegenwoordig heeft Duinkerken de op twee na grootste haven van Frankrijk. Aan boord van “le Texel” kun je een rondvaart maken door dit indrukwekkende gebied.

Musee Portuaire Duinkerk

Musee Portuaire