Innsbruck, tussen stedentrip en wintersport

Op iets meer dan een uur vliegen vanuit Nederland ligt Innsbruck, de hoofdstad van het Oostenrijkse Tirol. Tussen de bergen in is dit een ideale winterse bestemming voor een leuke stedentrip of een korte wintersport. En waarom zou je die twee niet combineren zegt Royan?

Sneeuwplezier voor mens en dier

Bereikbaar

Innsbruck is goed en snel te bereiken. Vanaf het vliegveld voert buslijn F je over een afstand van een paar kilometer naar het centrum. Eenvoudiger kan het bijna niet. De stad is vernoemd naar de brug over de rivier de Inn en bestaat al sinds de middeleeuwen. In het stadscentrum is aan de goed onderhouden monumenten duidelijk te zien hoe oud en authentiek de stad is.

Het gouden dak

Keizer Maximiliaan

De Neues Hof met het gouden dak is de meest gefotografeerde bezienswaardigheid in de stad. Voor het huwelijk van keizer Maximiliaan de eerste, werd in de 15e eeuw deze loggia gebouwd met maar liefst 2.657 gouden dakpannen. Ze zijn niet van echt goud maar van verguld koper. De dakpannen zijn er niet minder mooi om. In het oude pand bevindt zich een museum over de keizer en de geschiedenis van het gouden dak.

Museum achter het gouden dak

 

De Hofkirche

Wanneer je dit eenmaal bekeken hebt ontkom je niet aan een bezoek aan de Hofkirche, met daarin het fenomenale praalgraf van keizer Maximiliaan. Hij overleed in 1519. Langs het graf staan bronzen beelden van de heersers die in die tijd werden vereerd, waaronder de legendarische koning Arthur. Maximiliaan had weliswaar opdracht gegeven voor dit grafmonument, maar hij ligt zelf niet in de tombe. Hij is begraven in zijn geboorteplaats, Wiener Neustadt.

Het praalgraf van de keizer

Iets verderop staat het keizerlijk paleis, de Hofburg, dat regelmatig door Maximiliaan werd bezocht. Twee eeuwen na hem zorgde keizerin Maria Theresia voor een grondige verbouwing van het paleis. Het werd opgeknapt naar de Weense laat-barok stijl. Het paleis is open voor publiek. Ten tijde van ons bezoek was het helaas gesloten wegens uitgebreide schoonmaakwerkzaamheden. De pracht en praal hebben we niet met eigen ogen mogen aanschouwen. Het keizerlijke park dat tegenover het paleis ligt is nog een overblijfsel uit die tijd. Het is niet zo groot maar het is een fijn stukje groen vlak naast het oude historische centrum.

De binnenplaats van het keizerlijk paleis

Geschiedenis

Om de historie nog eens te beleven, te ervaren zelfs, is een bezoek aan het Tiroler Volkskunstmuseum beslist een aanrader. De verschillende zalen leiden de bezoeker door eeuwen aan Innsbruckse geschiedenis middels een tentoonstelling bestaande uit kleding tot aan gebruiksvoorwerpen. Hier krijg je ook de kans om te zien hoe en waar de welgestelden in die tijd leefden.

Vanaf de brug over de Inn

Vanaf de brug over de Inn is er een bijzonder uitzicht over de bergen en de gekleurde gebouwen die kenmerkend zijn voor deze stad. Kerken, kleinere musea en een stadstoren die je middels 150 traptreden kunt beklimmen, doen mensen teruggaan in de tijd. Ook zonder musea te bezoeken biedt de stad heel wat moois. De overwinningskolom Annasäule in de Maria Theresien Straβe is daar een voorbeeld van. Het voetgangersgebied aldaar is een heerlijke plek om te verblijven, zeker wanneer de zon schijnt in de winter.

De Annasäule

Ook de Triomfpoort uit de 18e eeuw is bepalend voor het stadsbeeld.

De Triomfpoort

Het vrijheidsmonument ter nagedachtenis aan hen die stierven voor Oostenrijk, heeft een soortgelijke vorm. Het staat pal voor het regeringsgebouw Neues Landhaus, dat vlak voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog als nationaalsocialistich Gauhaus werd gebouwd.

Vrijheidsmonument

Verblijf

In Innsbruck verblijven is fijn. Van overal heb je uitzicht op de bergen, die afhankelijk van het seizoen meer of minder besneeuwd zijn. Er zijn genoeg restaurants en fijne hotels in de op bijna 600 meter hoogte liggende stad met 130.000 inwoners. Er zijn bedden voor 9.000 gasten.

Olympische spelen

Innsbruck staat internationaal bekend om de Olympische winterspelen van 1964 en 1976. De grote skischans is goed te zien vanuit de stad, en in de omgeving liggen volop skigebieden. Dat maakt Innsbruck aantrekkelijk voor een combinatie van sneeuwpret en cultuur. Rondom de stad bevinden zich maar liefst dertien gebieden waar je kunt skiën of snowboarden.

 

 

Er zijn pistes voor alle niveaus. Beroemd zijn de Olympische pistes op de Patscherkofel en Axamar Lizum. Deze liggen op respectievelijk 6 en 19 kilometer afstand van de stad en hebben 18 en 40 kilometer aan pistes. Het hoogste gebied is Kühtai met maar liefst 85 kilometer aan pistes. Hier moet je dan wel 45 kilometer voor rijden.

Wintersport

Nordkette

Erg aantrekkelijk is de Nordkette. Hier hoef je beslist niet ver voor te rijden, want je kunt er heen lopen vanuit het stadscentrum. Je ziet dan ook veel mensen met ski’s of boards op de schouder die dwars door de stad lopen, op weg naar de Nordkettenbaan die vlak achter het congrescentrum begint. Je kunt dan eerst met een soort treintje in een paar minuten naar Hungerburg. Vanaf daar gaat er een gondel naar Seegrube op 1905 meter hoogte.

Seegrube

 

 

Bij Seegrube reeds kun je volop sneeuwpret beleven en er is ook een prettig restaurant waarvan het grote terras uitkijkt op Innsbruck. Soms is het dal gevuld met wolken en heb je even het idee dat je op het dak van de wereld staat.

Boven de wolken

Een tweede gondel leidt naar Hafelekar op 2256 meter, en die plek staat garant voor nog meer sneeuwpret. Hier is wat meer gelegenheid tot wandelen dan op het lager gelegen station en het uitzicht is nog fenomenaler.

Sprong in het diepe

Van deze plek vertrekken de paragliders die de sprong in het diepe durven te maken. Een tocht van de stad naar de top en terug kost 47 euro, hetgeen niet heel goedkoop is. Een tip is om een Innsbruck card aan te schaffen waarmee je én een keer naar boven kunt, én verschillende musea mag bezoeken.

Gondel door het wolkendek

De lengte van de pistes op de Nordkette bedraagt slechts 1,7 kilometer, maar het is een luxe om zoiets moois tegen de stad aan ter beschikking te hebben. Veel inwoners maken dan ook gretig gebruik van deze kans om ieder weekend te wintersporten.

Seegrube en Hafelekar vanuit de stad

Verrassend leuk

Innsbruck is verrassend leuk en goed en snel te bereiken met het vliegtuig. In de winter heb je hier de mogelijkheid om eens een ander soort stedentrip te beleven. Je hebt er de vrijheid om de nadruk te leggen op dat wat je op die momenten leuk vindt. Ik ga er zeker nog een keer naartoe.

Sneeuwplezier voor mens en dier

 

 

 

 

Comments are closed.