Een duikwereld in Nederland

Duiken is een activiteit waarbij je je vaardigheden moet onderhouden. Als je een vakantieduiker bent maar je wilt deze skills toch up to date houden in warm water, waar kan dat dan in Nederland? Contributor Royan dook onder.

Dit is duiken

Jacques-Yves Cousteau

Duiken is een heerlijke bezigheid die nog steeds aan populariteit wint. De fenomenale duikpionier Jacques-Yves Cousteau roemde de stilte onder water. Maar daarnaast is het ook fantastisch om gewichtloos te zweven, nauwelijks te bewegen en alleen maar om je heen te kijken naar al het moois dat te zien is onder de wateroppervlaktes van deze wereld. Dat geldt trouwens ook voor Nederland want zelfs in ons zoete en zoute water valt er volop te ontdekken.

Vaardigheden bijhouden

Van de warmere duikwateren liggen de Middellandse Zee en de Rode Zee het dichtst in de buurt van ons land. Niet elke duiker heeft zin om ons eigen koudere water in te gaan waar ook vaak nog eens beduidend minder zicht is dan in die blauwe zeeën. Gelukkig mag eenieder dat voor zichzelf uitmaken. Maar hoe houd je je vaardigheden dan bij, op welke manier test je nieuwe apparatuur en hoe kun je het duiken gewoon eens uitproberen? Dat kan vanzelfsprekend allemaal in zwembaden, via de vele verenigingen die ons land rijk is. Om de duikomstandigheden zo goed mogelijk na te bootsen is het echter fijn om een dieper zwembad in te kunnen duiken. In de landen die ons omringen zijn er daar best veel van, in Nederland eigenlijk niet. De 2 duiktorens die er wel zijn liggen in uithoeken van ons land: in Den Helder en in Enschede.

Kraakhelder

Duiktoren

De diepste duiktoren van Nederland is die van Enschede en heet Diveworld. Het gebouw staat niet ver van de Grolsch Veste. Het is echt een toren. Met de lift kom je boven en dan beland je in een Caribisch decor. De omgeving doet je denken aan de Antillen met veel hout en touwen en tropische planten.

 

 

Het is een beachclub in een gebouw. Een beach zonder water is niet echt. Het terras met tafeltjes en stoelen en plaatsen om je duikuitrusting te stallen grenzen daarom aan verleidelijk helder blauw water. Door de oppervlakte heen kijk je zo naar de bodem, 10 meter diep. Via patrijspoorten komt er licht van buiten naar binnen en via dezelfde ramen kunnen mensen aan de buitenkant van de toren nieuwsgierig naar binnen kijken, naar die mensen onder dat transparante water.

Caribische sfeer

Verschillende dieptes

Er is een duikshop met vulstation, je kunt er spullen huren, en wanneer je je in de kleedkamer hebt omgekleed en de uitrusting om hebt, mag je via een trappetje naar een eerste platform. Hier kun je gewoon staan. Dat is ideaal om je uitrusting nog eens te checken of om een beginnende duiker in alle rust kennis te laten maken met apparatuur en water. Dat water is het hele jaar door zo rond de 20 graden warm.

In het ondiepe deel

Wat dieper ligt een tweede platform, op 5 meter. Het is een mooie tussenstop halverwege de oppervlakte en de bodem voor hen die nog wat oefeningen willen doen. Onder het platform hangen 2 grote ringen die je uitnodigen om er spelenderwijs doorheen te zwemmen.

Hoepelduiken

De laatste stap is de bodem: 10 meter diep. Je kunt er gewoon duiken maar je kunt er ook spelen met allerlei zaken die je tegenkomt, van frisbees tot rolstoelen. Duiken is nooit saai maar bij gebrek aan vis in het zwembad is het leuk om iets omhanden te hebben. En zonder dat je het in de gaten hebt helpen allerlei voorwerpen onder water je om bepaalde vaardigheden beter onder de knie te krijgen.

Zweven

Vrij bewegen

Duiken kent 3 dimensies dus je bent vrij om te bewegen tussen de verschillende dieptes, langs de wanden bijvoorbeeld, om ook eens naar buiten te kijken naar die mensen op het droge. Onder de meest ideale duikomstandigheden heb je de gelegenheid om in dit water te doen wat nodig is om je hobby veilig te blijven beoefenen, van cursussen tot opfrismomenten. In zo’n duiktoren is duiken in een zwembad niet saai meer en zelfs voor toeschouwers is het leuk om vanuit de tropische bovenkant mee te kijken naar wat er allemaal gebeurt boven en onder de oppervlakte.

Voor een patrijspoort

Diveworld is niet voor niets een kleine wereld op zich: nat en droog, boven en onder. Zowel duikers als hun (nog) niet-duikende reisgenoten kunnen gewoon aan de bar of een tafel genieten van wat te eten of te drinken. Onderwijl komt de een na de ander boven met ook hier weer (soms sterke) verhalen over hoe fantastisch de duiksport is.

 

 

 

 

Comments are closed.