Een Brabants zwemuitje met de hond

Nu steeds meer beperkingen worden opgeheven kunnen we er vaker op uit. Sinds het begin van de coronacrisis zijn er heel wat viervoeters bij gekomen. Deze willen ook graag genieten. En dat kan in een speciaal aangelegde hondenzwemvijver. Contributor Royan en zijn golden retriever Plouf gingen er naartoe.

Plouf in haar element

Oeffelt

In Oeffelt, niet ver van de A73, ligt een mooi stuk land dat geheel omheind is en dat speciaal is ingericht voor honden. Niet alleen voor honden trouwens, ook voor hun baasjes. Na een ruime parkeergelegenheid betreed je Ut Poeleke zoals het heet via een handige sluis. Die voorkomt dat honden ergens anders heen gaan dan je wilt. En na de poort ligt er een groot grasveld met zitjes en parasols, een aangrenzend terras en vooral: een prachtige hondenzwemvijver met zowel ondiep als ietsje dieper water. Voor veel honden is dit een waar paradijs.

Vijver en terras

Stel je bent een hond

Stel je voor dat je een hond bent. Je komt weliswaar aangelijnd binnen maar de riem gaat weldra los en je mag uren lang vrij rondrennen met allemaal honden die bij jou passen. Je mag in de schaduw liggen, even uitrusten om wat te drinken, je mag op het vers gemaaide gras rollen en je mag zo vaak het water in als je maar wilt. Een prachtig hondenleven.

Golden retrievers in het pierenbad

Bij Ut Poeleke organiseren ze themadagen. Een ochtend, een middag of een avond lang zijn dan honden welkom die bij elkaar passen. Hetzelfde ras bijvoorbeeld, of enkel puppy’s, alleen kleine hondjes of louter senioren. Plouf mocht mee naar de middag voor golden retrievers. In de ochtend waren er chow chows geweest. Die hebben iets minder met water maar beleefden nog steeds een prachtige ochtend met hun soortgenoten.

Plons

Plouf betekent “plons” in het Frans. Waarom deze hond zo heet was al snel duidelijk bij de andere 35 golden retrievers en hun baasjes. Een aanloopje, een bommetje, zo ver en zo hoog mogelijk, snel het water uit, weer een aanloopje en weer een bommetje. En tussendoor bleef Plouf regelmatig even in het water tegen de oever staan alsof ze aan de bar hing en wachtte op een lekkere cocktail.

Waar blijft mijn cocktail?

De baasjes hebben als ze willen uitrusten een terras tot hun beschikking. Daar zijn weliswaar geen cocktails te verkrijgen maar allerlei drankjes, ijsjes en zelfs lekkere snacks zijn er ruimschoots voorhanden. Je hoeft je niet te vervelen terwijl de honden zich amuseren en je zult noch honger noch dorst lijden. De honden zijn ook welkom op het terras. Binnen de omheining mogen ze namelijk overal komen: het is hun domein. En niemand zal een boze opmerking plaatsen wanneer een natte hond zijn vacht lekker uitschudt. Het hoort erbij en je bent samen met allemaal mensen met eenzelfde passie. Bij regen kun je trouwens overdekt zitten terwijl de honden hun tijd al spelend doorbrengen. Of je heel droog blijft met al die honden die tussen de tafels door rennen is nog maar de vraag.

Zwemvijver voor iedereen

Het water in de vijver is schoon. Het wordt gefilterd en behandeld en naast de honden zie je ook de nodige kinderen het water in gaan om met hun lievelingsdieren te spelen. Op deze manier wordt het echt een ochtendje of een middagje uit voor het hele gezin.

De zwemvijver

Alles draait om de vijver. Deze is ook mooi aangelegd, met een avontuurlijk pad en struiken er omheen. En in de vijver liggen wat grote stenen waarop hond en baasje hun evenwicht kunnen beproeven. Iets verderop is een lage trampoline opgesteld. Veel honden vinden dat leuk alhoewel Plouf urenlang alleen maar oog had voor het water. Geen tijd om te eten, geen tijd om te drinken of zelfs met andere honden te spelen: er moest gesprongen en gezwommen worden.

Een ruim grasveld

Wanneer je naar Ut Poeleke gaat ben je echt even lekker weg. Het is zo mooi om al die honden zo blij te zien met bekende en onbekende vriendjes en je verveelt je echt geen moment. Het is een sociaal evenement voor de dieren én voor de mensen. Het is gewoonweg een prachtig initiatief dat zo populair is ondertussen dat je vooraf moet reserveren via de website. Om ervoor te zorgen dat het ook leuk blijft is er per grootte van de honden een maximaal aantal deelnemers ingesteld.

 

 

En daarna? Daarna zijn de meeste honden echt bekaf. Moe maar voldaan, zoals het hoort na een geslaagd dagje uit.

Plouf en Elmo

Comments are closed.