Sörknatten is genieten van 7 km uitzicht in Zweeds Dalsland

Een tocht over de grillige heuvelkam Sörknatten, zo’n 140 meter hoog en bijna zeven kilometer lang, met fantastisch uitzicht over de groene omgeving. Dat is in een notendop de wandeling die we maken in het Zweedse Dalsland. De heuvelrug bestaat grotendeels uit metakwartsiet, een wit gesteente dat je vrijwel nergens vindt in de regio. Het gesteente is keihard en de begroeiing krijgt er maar lastig grip op. Kleine dennenbomen en struikjes geven de hellingen kleur en staan garant voor ongehinderd uitzicht. Dit is Zweden op zijn mooist!

Groene entree

Verborgen schoonheid

Ze doen hun best om de mooiste plekjes geheim te houden, die Zweden. Weliswaar staat er vanaf de E45, de hoofdweg door Dalsland, een afslag Snäcke, maar daarna moet je wel goed opletten om het ‘Sörknattens Naturreservat’ te vinden. Via steenslagwegen slingeren we door de groene bossen om uiteindelijk via een klein blauw bordje de entree van het natuurgebied te vinden. Op de kleine parkeerplaats staat een verlaten camper. De eigenaar is waarschijnlijk ook aan de wandel. Via een met dennenbomen omzoomd smal paadje lopen we het natuurreservaat Sörknatten in.

Oranje boven

Op de heuvelkam

Het is even klimmen en klauteren voordat we op de top van de heuvelrug zijn. Zoals bij de meeste wandelroutes is de markering hier oranje. Maar omdat het waarschijnlijk heel lastig is hier paaltjes in de grond te krijgen, bestaat de markering hier uit oranje geschilderde stukken rots. Op sommige stukken is er hooguit een onduidelijk pad zichtbaar, maar de verf is pas ververst en daardoor goed zichtbaar. Na een half uurtje stijgen komen we op de heuvelrug. Het uitzicht over de omliggende bossen en hellingen is verbluffend mooi. Zweden op zijn mooist!

Blauw-groene pracht

Immer Gerade aus!

De komende kilometer hoeven we ons niet af te vragen welke richting we op moeten: de heuvelkam strekt zich voor ons uit. “Rechtdoor” is het devies voorlopig. Niet dat dat altijd zo eenvoudig is. Er zitten een paar aardige kloven in de heuvelrug en dat betekent afdalen en opnieuw omhoog. Maar dat is relatief ‘ongemak’; het geeft ons de kans om zeker 2 uur rond te dwalen door dit mooie landschap en te genieten van steeds wisselende uitzichten.

 

 

Aan de rechterkant zien we oneindige natuur, terwijl aan de linkerkant ook agrarisch landschap verschijnt. De tijd en afstand vliegen zo voorbij en het is bijna jammer als we uiteindelijk een wegwijzer bereiken die ons naar een parkeerplaats verwijst. Er blijkt nog -een grotere- entree tot Sörknatten te zijn. Maar ook daar is geen ander mens te bekennen. Het bijbehorende picknickbankje kunnen we dan ook direct benutten.

Pauzeplekje

Lekkers!

De terugweg naar ons startpunt loopt via een stille landweg die langs verschillende boerderijen en huizen slingert. Na al dat geklauter op de heuvelrug stapt dat nu lekker door. Zeven kilometer terug, dat moet toch in anderhalf uur lukken?! Dat mislukt dus grandioos, want halverwege stuiten we op het lokale dorpshuis waar in de zomer wafels worden gebakken en koffie wordt geserveerd. Zweedser dan dat kan het niet, dus schuiven we gretig aan op het kleine terras. Twee oudere dames die geen woord Engels spreken brengen ons een thermoskan koffie en twee versgebakken wafels met jam en slagroom. Met onze beperkte kennis van de Zweedse taal begrijpen we dat we geluk hebben; dit is de laatste week dat ze open zijn. Lucky us!

Terug!

Versterkt, gevuld en een beetje weeïg van al die slagroom stappen we nog zo’n drie kwartier door om terug te keren naar ons startpunt. De camper staat er nog (en onze eigen auto gelukkig ook!), maar er is ook nu niemand aanwezig. Wellicht ligt de eigenaar ergens in een meertje in de buurt, om het wandelzweet af te spoelen. Dat lijkt ons ook een goed idee, maar verder lopen, daar hebben we na 14 km nu even geen zin in. De wandelschoenen gaan uit en op onze sandalen gaan we op zoek naar een plek waar we met de auto aan de waterkant kunnen komen. Met het vaste voornemen hier nog een keer terug te komen. Want Sörknatten, dat is Zweden op zijn mooist!

Praktische info

Dit is wandeling 15 uit Wandelen in Dalsland, een gids met 20 rondwandelingen in de Zweedse regio Dalsland. Kijk op www.wandelenindalsland.nl voor meer informatie. Daar vind je ook de routebeschrijving van een andere wandeling uit deze gids.

 

Meer reisverhalen en tips zoals deze ontvangen?

Vul je e-mailadres in om te genieten van nieuwe reisverhalen en tips van onze contributors.

 

Comments are closed.