Bewonder de Zweden en hun watermanagement

Veel toeristen komen naar Nederland om onze dijken en zeeweringen te bewonderen. Nederland en watermanagement zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Maar er zijn meer landen waar men het water wil bedwingen en benutten. De Zweden blinken uit in andere vormen van watermanagement: sluizen, aquaducten en waterkrachtcentrales. Tijdens een rondje Zweden kom je het allemaal tegen en raak je onder de indruk van deze nog steeds in gebruik zijnde bouwwerken uit de 19e eeuw.

Sluizen

Type in Google ‘sluizen Zweden’ en je komt een plaatje tegen van Berg Slussar ten noordwesten van Linköping. Door middel van zeven sluizen overbruggen boten een hoogteverschil van 18.9 meter tussen het Götakanaal en het Roxenmeer. Direct daarna zijn er nog twee sluizen die samen bijna 10 meter overbruggen. De sluizen zijn aangelegd in de periode 1815-1818 en maken onderdeel uit van de route over binnenwater van het Kattegat naar de Oostzee. In de zomer tref je altijd bootjes in de sluizen aan, bedrijvigheid ten top. Een heerlijke plek om te picknicken en te kijken naar het schutten van de sluizen. De kracht waarmee het water door de sluisdeuren gaat is indrukwekkend. Voorzichtig zette ik een stap naar achteren en hield de kinderen scherp in de gaten. Als je hier in het water valt dan heb je niet zoveel aan je zwemdiploma.

Berg Slussar: de 7 sluizen van bovenaf gezien. Op de achtergrond het Roxenmeer.

Berg Slussar: de 7 sluizen van bovenaf gezien. Op de achtergrond het Roxenmeer.

Berg Slussar met aan beide kant genoeg plek om te picknicken en te kijken naar de boten.

Berg Slussar met aan beide kant genoeg plek om te picknicken en te kijken naar de boten.

Aquaduct Haverud

Ten westen van het Vänernmeer ligt Haverud. Hier bevindt zich niet zomaar een aquaduct. In 1868 bouwden de Zweden een 32 meter lange brug die het Dalslandkanaal over de rivier de Upperudsälven leidt. Daarboven loopt een spoorwegbrug en een viaduct. Het Dalslandkanaal is aangelegd om ijzererts te vervoeren van de mijnen in Värmland naar de smelterijen in Dalsland. Nu is het kanaal met de bijbehorende sluizen alleen een toeristische attractie.

 

 

Als je minstens een dag de tijd hebt, vaar dan met een rondvaartboot over het kanaal en kruis het aquaduct bij Haverud. Heb je minder tijd, dan is dit een leuke tussenstop. Aan het begin van de middag komt de rondvaartboot door het kanaal en kan je zien hoe de boot precies door het smalle aquaduct past en daarna via enkele sluizen naar het lager gelegen meer vaart. De kinderen rennen vrolijk mee met de boot en worden uitgedaagd door het te overbruggen hoogteverschil tijdens hun wandeling.

Aquaduct Haverud vanaf het viaduct.

Aquaduct Haverud vanaf het viaduct.

Bij een rondvaart door het Dalslandkanaal vaar je over het aquaduct.

Bij een rondvaart door het Dalslandkanaal vaar je over het aquaduct.

Waterkrachtcentrale Trollhättan

Op twee uur rijden van Haverud, ten zuiden van het Vänernmeer, ligt Trollhättan. Sinds 1910 is de Gotä älv afgedamd om elektriciteit op te wekken. De waterkrachtentrale is nog steeds in gebruik en is daarmee de oudste van Zweden. ’s Zomers worden hier meerdere keren per dag gratis rondleidingen gegeven. De belangrijkste attractie in Trollhättan zijn de sluizen die in het hoogseizoen dagelijks om 15 uur open gaan. Alle toeristen verzamelen zich op de brug en na een inleidend praatje gaan de sluisdeuren open. Het water stort op drie verschillende plekken naar beneden en langzaam vult de rivierbedding zich met een kolkende watermassa. Vlakbij de sluizen vertrekt de kabelbaan. Deze mag je niet missen als je hier met kinderen bent. Vanaf de gondel is er een geweldig zicht op de waterkrachtcentrale, de rivier en het kanaal. Aan de andere kant van de kabelbaan is Science Center Innovatum een aanrader met kinderen. Autoliefhebbers bezoeken hier het SAAB museum.

In 5 minuten een wereld van verschil bij de sluizen van Trollhattan.

In 5 minuten een wereld van verschil bij de sluizen van Trollhattan.

De waterkrachtcentrale van Trollhattan.

De waterkrachtcentrale van Trollhattan.


 
 

Meer reisverhalen en tips zoals deze ontvangen?

Vul je e-mailadres in om te genieten van nieuwe reisverhalen en tips van onze contributors.


 
 

Comments are closed.