Dit is Sprookjesachtig Oman

Oman heeft een speciaal plekje in het hart van Fred. Voor hem is het dat sprookjesland uit Duizend-en-één-nacht. De golfstaten zijn voornamelijk zand en hypermoderne gebouwen, maar in het nabijgelegen Sultanaat Oman is de cultuur veel tastbaarder, het landschap veel meer divers en zelfs verrassend en is het veel makkelijker om de gastvrije, lokale bevolking te ontmoeten.

Muscat

KLM vliegt met een korte tussenlanding in Damman (Saudi-Arabië) naar de hoofdstad Muscat. Het is de moeite waard om een nachtje in Muscat te verblijven en de markt te bezoeken, het indrukwekkende Opera House en de imposante moskee.

Het recentelijk geopend W Hotel is hier een prima basis voor, maar sla daar niet de vele faciliteiten, het mooie zwembad en de party’s over. Het fijnste hotel waar ik ooit verbleef is voor mij het Chedi Hotel. Een zevende hemel met rustgevende architectuur, perfecte service, verrukkelijk eten, fraaie zwembaden, een wit strand, topgym, oogstrelende spa en uitmuntende service. Het paradijs op aarde en de beste plek om je rondreis met een paar onderdompeldagen te eindigen.

 

Lees ook dit artikel: Lees meer avonturen van Fred

 

Kies voor een rondreis

Die rondreis moet je echt doen! Oman is perfect om zelf te ontdekken en heeft zo veel te bieden. Van uitgestrekte woestijnen tot groene oases en duizenden meters hoge bergen. In Oman kun je prima zelf rijden. De wegen zijn over het algemeen goed en alles is meestal duidelijk aangegeven. Ook is het mogelijk om een 4WD-wagen met chauffeur te boeken en zo nog meer informatie te krijgen van je vriendelijke chauffeur en te genieten van de mooie verhalen over dit land. Neem tijdens je rondreis vooral de tijd om te stoppen bij een oase.

 

 

Geniet van het verfrissende water en de welkome afkoeling. Een culturele stop is de stad Nizwa met het traditionele fort en op vrijdagochtend de kleurrijke geitenmarkt. In het kader van een sprookje uit Duizend-en-één-nacht behoort een overnachting in een comfortabel tentenkamp in de woestijn uiteraard ook in je reisschema thuis.

Actief Oman

In het niet ver van Muscat gelegen Al Hajar-gebergte vind je een afwisselende omgeving waarin verschillende routes zijn uitgezet om te wandelen of te mountainbiken. Het natuurgebied is adembenemend mooi en heel rustig. Ook het Alila Jabal Akhdar Hotel dat ik mocht ontdekken voldoet hieraan. Fraai ontworpen en helemaal één met de omgeving. Wederom goed eten en perfecte service. De ideale plek voor een balans in actief bezig zijn en helemaal niks doen en genieten van het hotel, de omgeving, de uitzichten en de sterrenhemel.

Schildpadden spotten

Oman is de allergrootste kraamkamer voor bedreigde schildpadden ter wereld. Ik logeerde in het Ras al Jinz Turtle Reserve op ongeveer drie uur rijden van Muscat. Niet de meest romantische plek op aarde, maar de schildpadden maken dat meer dan goed. Een onvergetelijke ervaring om ‘s nachts de schildpadden hun vele eieren te zien leggen en terug te zien keren naar de zee en de minuscule schildpadjes hun strijd te zien aangaan om de zee te bereiken.

Slechts weinig overleven hun eerste uurtjes van een kwetsbaar leven. De gelukkigen komen dan later na allerlei omzwervingen op hetzelfde strand terug om hun eieren te leggen. Je staat hier met je neus bovenop een onvoorstelbaar natuurverschijnsel.

Vergeet ook niet wat Oman onder water allemaal te bieden heeft. Het is een uitstekende bestemming voor de duikers en snorkelaars onder ons. Kortom; een land met duizend-en-één-mogelijkheden.

 

Meer reisverhalen en tips zoals deze ontvangen?

Vul je e-mailadres in om te genieten van nieuwe reisverhalen en tips van onze contributors.

 

Comments are closed.