Centro de Portugal, een mozaïek van contrasten

Let op, dit kan hier allemaal op één dag: ontbijten aan het strand, cultuur snuiven in werelderfgoed landinwaarts, skiën in de bergen en ’s avonds de zon weer in zee zien zakken met een wijntje in de hand. Waar dat kan? In regio Centro van Portugal.

Van Porto tot Lissabon

Centro beslaat eenderde van Portugal. Van het noordelijk gelegen Porto tot aan Lissabon is het drie uur rijden en van west naar oost tot aan de Spaanse grens slechts twee uur. In deze regio liggen niet alleen beroemde bedevaartsoorden als Fátima en Nazaré, maar ook plaatsen die onder UNESCO werelderfgoed vallen: Coimbra, Alcobaça, Batalha en Tomar. En er is verrassend veel te doen; van wandelen, vogels kijken, fietsen en wellness, tot kastelen bezoeken, wijn proeven, paardrijden en surfen.

Dat stemt nieuwsgierig. Lissabon laten we dit keer voor wat het is en we rijden vanaf de luchthaven in anderhalf uur naar de historische stad Tomar. Prachtig gelegen langs de oever van de rivier Nabão met het Convent van Christus – klooster en kasteel ineen – dat als icoon van de stad overal bovenuit torent.

 

 

Tempeliers van Tomar

Hier zat sinds de 12 eeuw het hoofdkwartier van de Portugese afdeling van de Orde der Tempeliers. Ze waren ridders en monniken tegelijk en bouwden forten om christelijke pelgrims te beschermen tegen de Moren. De orde werd opgericht door een edelman en wie erbij wilde horen moest een gelofte van armoede afleggen. Privébezit was verboden, de orde beheerde al het vermogen.

 

 

Toegetreden edellieden hoefden geen belasting te betalen en konden vrijuit reizen over landsgrenzen. Die privileges én het sympathieke doel maakten de Tempeliers zo populair dat de orde uitgroeide tot rijkste instelling van Europa, met overal landerijen, kerken en kastelen. Noem het de eerste Europese multinational.

Het Convent van Christus is een must-see. Op de binnenplaats van het verdedigingswerk staan olijfbomen in de zon. De muren betegeld met de typisch blauw-gele ‘azulejos’. De kloostergangen, keuken en slaapvertrekken van de monniken geven een goed beeld van het leven dat zich hier afspeelde. Binnen de muren van het fort staat ook de Charcola, een ronde kerk. Geïnspireerd op de kerken die de tempeliers in Jeruzalem hadden gezien, met een imponerend gouden altaar omringd door zuilen, standbeelden en religieuze schilderijen.

De leukste hotspots in Portugal in een gratis reisgids

Je kunt meer handige Portugal tips en bezienswaardigheden via e-mail ontvangen. Ook doen we er gratis een Portugal plattegrond bij.

 

"*" geeft vereiste velden aan

2019: Festa dos Tabuleiros

Overigens vindt in Tomar ook één van de grootste feesten van Portugal plaats: het ‘Festa dos Tabuleiros’, letterlijk het ‘feest van de dienbladen’. Eens in de vier jaar wordt het gevierd en van 29 juni tot en met 8 juli 2019 is het weer zover. De middeleeuwse straten en huizen worden versierd met handgemaakte, papieren bloemen en zijn er overal optredens en optochten. Het belangrijkste symbool van het feest is de ‘tabuleiro’, een soort dienblad van riet met broden en papieren bloemen die vrouwen in witte jurken op het hoofd dragen als ze door de straten paraderen. Over de oorsprong van het feest wordt getwist. Het zou afstammen van oogstfeesten in de tijd van de Romeinen, ter ere van Ceres, godin van de akkerbouw. Later zou koningin Isabel het hebben omgedoopt tot een Christelijk feest ter ere van de Heilige Geest, waarin delen tussen arm en rijk centraal staat.

Tomar

Tomar


Weer anderen geloven dat het voortkomt uit een oud vruchtbaarheidsritueel. Wat de oorsprong ook is, het is een enorm evenement, waar tienduizenden Portugezen en mensen vanuit de hele wereld op af komen.

Tijm, rozemarijn en koeienvlaai

Stad uit, tijd voor natuur. Op nog geen uur rijden van Tomar ligt Alvados, een dorp van zo’n 560 inwoners in de gemeente Porto de Mós. Je kunt hier grotten bezoeken, maar de eigenaar van ons hotel neemt zijn gasten ook regelmatig mee voor een wandeling in het aangrenzende natuurpark Das Serras de Aire e Candeeiros.

Hij gaat ons voor over een smal pad langs boerenerven en olijfgaarden. Geiten, schapen, een blaffende hond. De geur van tijm, rozemarijn en munt en af en toe een vleugje koeienvlaai. Soms leidt het pad steil naar beneden, dan weer klauteren we een paar meter, ons vasthoudend aan overhangende boomtakken. Wie de klim naar het hoogplateau waagt, wordt beloond met kilometers weids uitzicht en nieuwsgierige blikken van grazende koeien. Een warm bad in het hotel, gevolgd door een kookles met geslaagd resultaat. We slapen als een roos.

Zeven lagen rokken

Onderweg naar Óbidos stoppen we even in het vissersplaatsje Nazaré, ook populair onder surfers. Een paar dames in wijde rokken en lange kniekousen verkopen noten achter hun kraam langs de boulevard. Ze dragen rokken van 7 lagen. Zeven, corresponderend met het aantal dagen van de week en kleuren van de regenboog. Ze waren bijgelovig, de vrouwen van Nazaré, die al wachtend op de terugkeer van hun mannen op zee de koude wind trotseerden. Gelukkig hadden ze zeven lagen aan.

Obidos

Obidos

Nazaré

Nazaré

Boeken, boeken en nog eens boeken

Het vestigingsstadje Óbidos is niet onopgemerkt gebleven bij toeristen, merken we als we door de nauwe straten met witte huisjes struinen. Geen bloembak voor het raam of authentiek handwerkwinkeltje blijft ongefotografeerd. Minder mensen hebben het pad naar boven ontdekt, dat een mooi uitzicht biedt over de ommuurde stad. Beneden in een tot de nok toe gevulde bar met flessen, vissersgerei en souvenirs, drinken we een traditionele gember-kersenlikeur in een kuipje van chocola.

Óbidos zet zichzelf op de kaart als cultuurstad. Zo is er elk jaar een chocoladefeest en een Middeleeuwenfestival, waar aan lange tafels in de buitenlucht zonder bestek wordt gegeten. En in 2015 is Óbidos door UNESCO uitgeroepen als Stad van de Literatuur, niet in de laatste plaats door inspanningen van de burgemeester, zelf een fervent lezer. Elk jaar is er een literatuurfestival, en hij stimuleert ondernemers en inwoners om overal boeken aan te bieden. Dus wees niet verbaasd om naast bananen en rode bieten in de groentewinkel een stapel boeken te vinden. Of in de kerk of bar. Een hotel telt inmiddels zelfs 40.000 boeken, verspreid over de eetzaal, wijnkelder en hotelkamers.

Na een rondleiding en wijnproeverij bij een familiebedrijf in Bombarral eindigt onze reis in badplaats Praia de Santa Cruz. Vanuit het hotel kijken we uit over zee. Woeste golven beuken tegen rotsen en wissen sporen in het zand. Een stel in windjacks trotseert de wind, een uitzinnig blije hond holt een bal achterna. Zelfs het weer toont zich hier veelzijdig. ‘Centro de Portugal’ is een mozaïek van contrasten.

Dit artikel is eerder gepubliceerd op www.maxvandaag.nl. Mariek vloogt met Tap Air Portugal en was een gast van Centro de Portugal.

Hotel tips

Luna Hotel Turismo**** 
Largo de Santo António
 2200-349 Abrantes

t:+351241247110
. E-mail: hotelturismo@lunahoteis.com

Cooking and Nature – Emotional Hotel **** Rua Asseguia das Lages, 181
2480-032 Alvados

t: +351244447000. E-mail: info@cookinghotel.com

Noah Surf House Portugal
Av. do Atlântico 2560-042 A dos Cunhados Torres Vedras
t: +351261936366.
 E-mail: booking@noahsurfhouseportugal.com

Tours met een gids

Madomis Tours, Taylor Made Experiences Rua Vicente Pindela, 48 – 1o
3030-030 Coimbra

t: +351239781385. E-mail: madomis.tours@gmail.com

Restaurants tips

Santa Isabel Restaurant 
Rua Santa Isabel 12, 2200-393 Abrantes
t: +351241366230
. E-mail: restaurante.santaisabel@gmail.com

Noah Restaurant & Beach House
Av. do Atlântico Praia da Física
 2560-451 Santa Cruz

t: +351261932355. E-mail: info@noahsurfhouseportugal.com

Noah Surfhouse Hotel

Noah Surfhouse Hotel

Activiteiten

Almourol Castle
Guided tours /Welcome To t: +351915081737 
E-mail: visitas@welcome-to.pt

Wijnproeven en rondleidingen

  • Quinta do Sanguinhal by Quinta das Cerejeiras Apartado 5
2544-909 Bombarral

    t: +351262609190. Email: info@vinhos-sanguinhal.pt
  • Adega Mãe
Estrada Municipal 554 – Fernandinho 2565-841 Ventosa Torres Vedras
    t: +351261950100.
 E-mail: enoturismo@adegamae.pt

 

 

 

 

Meer reisverhalen en tips zoals deze ontvangen?

Vul je e-mailadres in om te genieten van nieuwe reisverhalen en tips van onze contributors.

 

Comments are closed.