2 stadsdelen langs de Donau: Boedapest

De rivier de Donau stroomt 2.800 kilometer lang van het Zwarte woud tot aan de Zwarte zee. Iets voordat de rivier op de helft van haar afstand komt, liggen aan weerszijden de stadsdelen Boeda en Pest. Zij vormen als Boedapest de grootste stad langs de Donau en tevens de hoofdstad van Hongarije. Royan vloog erheen voor een lang weekend.

Hongaarse garde

Hongaarse garde

1000 jaar

De 1000 jaar die Hongarije bestaat zijn vanaf het eerste koninkrijk opgedeeld in 500 jaren van vrijheid en 500 jaren van bezetting. Vanaf de 16e eeuw hielden achtereenvolgens de Ottomanen, de Oostenrijkers, de Duitsers en de Russen het land in hun greep. In 1989, 30 jaar geleden nu, kreeg het land zijn vrijheid terug. De bezetters verdwenen allemaal, maar lieten wel hun sporen achter.

Het Heldenplein, symbool voor vrijheid

Het Heldenplein, symbool voor vrijheid

Ottomaanse gebruiken

Evenals de Romeinen hadden de Ottomanen een traditie van badhuizen. In de 150 jaar dat de Turken over Hongarije heersten, voerden ze deze cultuur van baden en ontspannen in. In Hongarije en in Boedapest vind je heden ten dage dan ook nog steeds veel openbare badhuizen die, vooral in de hoofdstad, voornamelijk gemengd zijn. Hier kun je zwemmen, drijven, zweten, ontspannen in warme en minder warme baden, in kruidentempels en in sauna’s. Het meest bekende en grootste badhuis in de hoofdstad is Széchenyi Spa dat gebouwd werd aan het begin van de 20e eeuw. 3 buitenbaden en 15 kruidenbaden in gebouwen in renaissancestijl doen je hier het kuren ervaren. Je kunt er desgewenst ook voor verschillende behandelingen kiezen.

Széchenyi Spa

Széchenyi Spa

Oostenrijks erfgoed

Ook de Oostenrijkers lieten in hun 250 jaar van invloed het nodige achter, en dan vooral architectuur. In die jaren werden in Boedapest veel boulevards aangelegd en werden er door architecten gebouwen ontworpen die nog mooier moesten worden dan de paleizen in Wenen. Het Heldenplein dat geflankeerd wordt door twee musea in neoclassicistische stijl vloeit voort uit de nasleep van die tijd. Aan de oever van de Donau werd het grootste parlementsgebouw van Europa opgetrokken. De Hongaren echter verfraaiden de Weense kunst met hun eigen invloeden en veel versierselen. De nationale Zsolnay keramiek is terug te vinden op daken van bijvoorbeeld de Matthiaskerk op de Burchtheuvel. Deze vrolijk gekleurde Hongaarse keramieksoort is weer- en zuurbestendig.

Het parlementsgebouw aan de Donau

Het parlementsgebouw aan de Donau

Sissy, de echtgenote van de Oostenrijkse keizer Frans Josef I en keizerin van Oostenrijk en Hongarije, komt uitgebreid terug in het straatbeeld en met name in straatnamen. Zij was geliefd bij het Hongaarse volk en ze is nog altijd wereldberoemd dankzij de filmtrilogie uit de jaren 50 onder de titel Sissy. Hierin vertolkte de Duitse actrice Romy Schneider haar rol.

De Matthiaskerk

De Matthiaskerk

De Duitsers

Hongarije werkte bij het uitbreken van de tweede wereldoorlog eerst samen met de Duitsers. Toen daar een kentering in kwam werd het land bezet en werden de joden ook in dit deel van Europa meedogenloos vervolgd. In Boedapest staat een imposante joodse wijk met prachtige gebouwen en een grote synagoge. In de oorlog werd het een getto.

Ingang van de joodse wijk

Ingang van de joodse wijk

Meer dan een half miljoen Hongaarse joden werden vermoord. Een monument langs de Donau betoont eer aan deze slachtoffers van de nazi-waanzin. Hier staan 60 paar metalen schoenen op de kade op de plek waar joodse mensen werden gefusilleerd nadat ze eerst hun schoenen moesten uittrekken.

Schoenen langs het water

Schoenen langs het water

Bevrijding door de Sovjets

Toen de Russen aan het eind van de tweede wereldoorlog Boedapest binnentrokken, werd het weliswaar een bevrijding van de Duitsers, maar het betekende ook een communistische bezetting die zou duren tot aan de val van de muur. Een tijd van stalinistische terreur brak aan en de beklemmende sfeer van toen voel je meteen wanneer je het Huis van de Terreur betreedt. Een oude Sovjet tank is het eerste wat je ziet en wanneer je de trappen oploopt in het museum, word je omgeven door beelden die het predicaat communistische kunst hebben: stoer, trots, sterk, strijdvaardig en bedreigend. In de verschillende zalen met exposities over de wandaden van nazi-Duitsland en de Sovjet-Unie galmt steeds weer een muziek die het ritme van je hart lijkt te beïnvloeden. Het is erg indrukwekkend om in beeld en geluid die donkere jaren te beleven.

Huis van de Terreur

Huis van de Terreur

Een Sovjet T54/T55 tank

Een Sovjet T54/T55 tank

Over de Donau

Tijdens de bevrijding werden de bruggen over de Donau gebombardeerd en verwoest. Ze werden weer in ere hersteld en de oorspronkelijk 19e eeuwse Kettingbrug wordt nog altijd bewaakt door dezelfde stenen leeuwen als toen. Via deze brug kom je aan bij de voet van de Burchtheuvel in het stadsdeel Boeda. Wanneer je de heuvel beklimt bereik je het koninklijk paleis en een wijk met veel monumenten, waaronder ook de befaamde Matthiaskerk. Het middeleeuwse paleis domineert de skyline van de stad en wanneer je er voor staat, heb je vanaf de hoogte een uitzonderlijk mooi uitzicht over Boedapest en de Donau. In de paleisgebouwen zijn musea ondergebracht. Je kunt zonder je te vervelen een hele dag doorbrengen in dit hoger gelegen deel van de stad.

Wakende leeuw voor de Kettingbrug

Wakende leeuw voor de Kettingbrug

Het koninklijk paleis

Het koninklijk paleis

Kasteel van karton

Beneden, in het stadsdeel Pest, staat ook een bekende kerk, namelijk de Sint-Stefanusbasiliek. Deze indrukwekkende kerk uit het midden van de 19e eeuw is gewijd aan koning Stefanus, die heilig werd verklaard. Op het plein voor de kerk bevinden zich meer dan genoeg terrasjes, net als op vele andere plekken in de stad.

Sint-Stefanusbasiliek

Sint-Stefanusbasiliek

Een leuke plek om aan het water te genieten van een hapje of een drankje, is achter het Heldenplein. Van daaruit heb je uitzicht op een bijzonder kasteel dat is opgetrokken in allerlei verschillende stijlen die 21 gebouwen uit het land symboliseren: Slot Vajdahunyad. In eerste instantie werd het gebouwd van karton en hout om het duizendjarig bestaan van Hongarije te vieren. Het viel zo in de smaak dat het vervolgens opnieuw werd gebouwd van steen.

Slot Vajdahunyad

Slot Vajdahunyad

30 miljoen toeristen

Boedapest is druk en echt in trek bij bezoekers. Er komen 30 miljoen toeristen per jaar naar toe. Dat merk je ook, in de baden, in de restaurants, op de terrasjes. Maar het is een gezellige drukte en zeker als het mooi weer is en iedereen buiten vertoeft, is het prima te doen. Boedapest geldt volgens velen als één van de mooiere hoofdsteden van Europa. Er is maar één manier om erachter te komen of je het daar mee eens bent.

Neem contact op met Verkeersbureau Hongarije

Met onderstaand formulier kun je contact opnemen met dit verkeersbureau. Vermeld altijd je e-mailadres of telefoonnummer zodat er contact met je opgenomen kan worden. Abonneer je ook op de nieuwsbrief om tips te ontvangen!

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Schrijf je vraag in het Engels.
Ik wil graag Hongarije tips ontvangen*

Comments are closed.