Hessen: 4 dagen wandelen op de Habichtswaldsteig

Ik plof neer in het grasveld tussen de paardenbloemen. Na een lange klim naar een van de hoogste punten van onze 85 km lange wandeling, zijn we afgedaald naar een pauzeplek aan de rand van een meertje. Het strategisch opgestelde bankje laat ik voor wat het is; ik wil liggen en mijn benen strekken. Dat het zonnetje uitbundig schijnt, maakt de verleiding om een poosje te blijven liggen groot. Een half uurtje moet kunnen, toch? We hebben tenslotte de hele dag

85 km op de rand van bos en boerenland

Premium pad

De 85 km lange Habichtswaldsteig in de deelstaat Hessen is een van de best gemarkeerde routes in Duitsland. Niet voor niks draagt de route het predicaat ‘Premium Wanderweg’ en is genomineerd voor de titel Beste wandelroute in Duitsland van 2019. Om fout te lopen moet je erg je best doen, het lukt ons in vier dagen maar een keer, omdat we niet goed opletten. Gewoon de bordjes volgen en je komt er wel. Onderweg staan op verschillende plaatsen informatieborden met achtergrondinformatie. En zo ongeveer elk hotel, café of restaurant heeft een gratis kaart van de route beschikbaar. Zelf de bakker in Naumburg komt aanzetten met die kaart als we vertellen dat we de Habichtswaldsteig lopen.

 

 

Over haviken

Habicht is Duits voor havik. Niet dat die nu per se overal langs het pad opduiken, maar we bevinden ons wel in het perfecte jaaggebied voor roofvogels, die we veelvuldig boven ons hoofd zien cirkelen. Vraag me niet welke het zijn, ik kan alleen een rode wouw herkennen (aan zijn kleur). De Habichtswaldsteig slingert 85 km langs de rand van boerenland en bos en dat is precies het gebied waar veel van deze vogels graag verblijven. Vanuit de beschutting van de bosrand vliegen ze het open weide- en akkergebied in, op zoek naar kleine prooidieren. Eenmaal gevangen worden die weer opgepeuzeld in de schaduwrijke bossen. Tijdens deze route krijg je te maken met deze voortdurende afwisseling van stille, groene bossen en uitgestrekte open gebieden. Veelal in gebruik als landbouwgrond, soms ook als natuurgebied, zoals rond de top van de Dörnberg. Het zijn die open terreinen waar je kunt genieten van het weidse uitzicht over het groene Hessen.

Ruïnes

Uitzicht is niet alleen mooi, maar ook van strategisch belang, zeker vroeger. Op een aantal punten in de route liggen ruïnes van voormalige burchten, bovenop de bergtop. De een is niet veel meer dan wat resten van de fundatie en een enkele muur, de ander deels gerestaureerd om een indruk te geven van de grootsheid van deze bouwwerken. Als je de Habichtswaldsteig afloopt, ‘groeien’ de ruïnes naarmate je verder komt: steeds beter en grootser gerestaureerd. De Weidselburg is zo’n deels gerestaureerde burcht, waar je een van de torens kunt beklimmen en kilometers ver weg kunt kijken. Nu een vakantiepleziertje, toen bittere noodzaak om vijandige legers te ontwaren. Er werd nogal wat af geknokt tussen de voormalige hertogen, baronnen, zelfbenoemde koningen en andere edelen. Waarbij het echte gevecht meestal werd overgelaten aan het voetvolk.

 

 

Weidse vergezichten

Van al die onrust is nu niets te merken. We stuiten onderweg hooguit op een paar andere wandelaars die een stukje van het pad lopen en net als wij genieten van het uitzicht. Soms uitgerekend op het bankje waar wij ook graag even gepauzeerd zouden willen hebben. De meeste mensen lopen een dagje. Langs de Habichtswaldsteig zijn ook acht kortere rondwandelingen uitgezet, die een deel van ons langeafstandspad volgen. Maar we ontmoeten in de vier dagen dat we rondstappen in Hessen geen andere mensen die het hele pad lopen. Soms lopen we uren lang door de bossen en velden zonder ook maar iemand tegen te komen. Probeer dat in Nederland maar eens voor elkaar te krijgen!

Onderdak

Toch is het niet zo dat je verstoken bent van het comfort van de bewoonde wereld. De route slingert bijvoorbeeld langs de rand van Kassel (restaurant met terras!) en doorkruist een paar kleine gehuchtjes. De vier etappes die wij doen eindigen allemaal in een plaats met een hotel of B&B. De ene dag in een klein gehuchtje (Firnsbachtal) met B&B en één restaurant, de andere keer in stadje waar de prachtige vakwerkhuizen (Naumburg) je tegemoet blinken als je eind van de dag aan komt wandelen. Even in de sauna voor de spieren, biertje drinken, schnitzel eten en tussen de schone lakens. Het leven is comfortabel langs de Habichtswaldsteig!

Lunchen op locatie

Je kunt je wandeling over het pad zo comfortabel maken als je maar wilt. De lengte van de etappes is variabel (kortere afstanden, meer dagen); je kunt kiezen voor verschillende soorten overnachtingsadressen, van sober tot luxer. Rugzak op en je spullen voor de komende dagen zelf meenemen, of je bagage laten vervoeren. Dat laatste maakt dat je alleen met je dagrugzakje en lunchpakket – vaak zelf te scoren bij de lokale bakker – hoeft mee te dragen. Als ultieme service kun je op een dag zelfs een heuse picknick laten bezorgen onderweg, bij de ruïne van de Falkensteinburg. Je krijgt per Whatsapp of SMS een code, waarmee je het cijferslot op je picknickmand ter plaatse kunt openen. Een heerlijke verrassingsmand, met brood, Duitse worst, salade, extra water, fruit en zelfs een warme hap. Plus een fles lokale appelcider (10% alcohol). Klein risico dat het laatste stuk van de dagetappe daardoor wat zwaarder valt. Water ernaast drinken helpt!

Waldeck en Edersee

De laatste etappe van de Habichtswaldsteig loopt naar Waldeck en de daarbij gelegen Edersee. Hier kun je naadloos overstappen op andere wandelroutes, als de Urwaldsteig die in een paar dagen rond de Edersee loopt. Begonnen we met een paar vervallen ruïnes, via deels gerenoveerde burchten zijn we nu uitgekomen bij het volledig gerestaureerde Schloss Waldeck, dat ook het karakter van een burcht heeft. Maar met een hotel, restaurant, museum en souvenirshop binnen de muren, heeft het anno 2019 wel een heel ander karakter. Een attractie van formaat, die aanzienlijk meer mensen op de been brengt. Even wennen aan die ‘drukte’, na vier dagen het Hessense land grotendeels voor onszelf te hebben gehad. Dat contrast wordt nog groter als we de stuwdam van de Edersee bereiken, waar ons pad officieel eindigt. Met ijswinkels, terrassen en een waterspeeltuin een trekpleister voor mensen die vooral de bezienswaardigheden van Hessen (per auto) willen verkennen. Het sterkt ons in het gevoel dat we iets bijzonders hebben gedaan: de rand van bos en boerenland in vier zonnige dagen ontdekt, waarbij we het mooie landschap hoofdzakelijk voor onszelf hadden!

Praktisch

De Habichtswaldsteig is 85 km lang en loopt tussen Zierenberg en de Edersee (bij Waldeck). De route is in twee richtingen gemarkeerd, wij liepen van Zierenberg naar Waldeck. We hebben dat in vier etappes gedaan:

  • Zierenberg – Firnsbachtal: 23 km
  • Firnsbachtal – Bad Emstal: 18 km
  • Bad Emstal – Naumburg: 22,5 km
  • Naumburg – Edersee: 21,5 km

Met aan- en afloop naar de hotels liepen we in totaal 90 km. Uitgebreide informatie over de route is te vinden op www.habichtswaldsteig.de. Via de site kun je ook wandelpakketten boeken, zoals de vierdaagse met bagagevervoer, zoals wij deden. Of een reis op maat samen laten stellen. Langs de Habichtswaldsteig zijn acht rondwandelingen uitgezet (H1 t/m H8), ook uitstekend gemarkeerd. De lengte varieert van een paar uur tot een hele dag.

Neem contact op met Verkeersbureau Hessen

Met onderstaand formulier kun je contact opnemen met dit verkeersbureau. Vermeld altijd je e-mailadres of telefoonnummer zodat er contact met je opgenomen kan worden. Abonneer je ook op de nieuwsbrief om tips te ontvangen!

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Schrijf je vraag in het Engels.
Ik wil graag Nederlandstalige tips over Hessen ontvangen*

 

Meer reisverhalen en tips zoals deze ontvangen?

Vul je e-mailadres in om te genieten van nieuwe reisverhalen en tips van onze contributors.

 

 

 

Comments are closed.