Brussel in het licht

De Grand’ Place of de Grote Markt in Brussel is één van de pareltjes van de Belgische hoofdstad. De troepen van de Franse koning Lodewijk XIV vernielden de gebouwen rondom deze plaats volledig in 1695 en spaarden enkel het 15e eeuwse raadhuis. Als gevolg daarvan werden de panden aan het plein herbouwd in een mengeling van stijlen, nog mooier en nog weelderiger dan voorheen. Het plein wordt bestempeld als één van de mooiste markten van Europa.

De Brusselse Grote Markt

De Brusselse Grote Markt

Gildehuizen

De markt wordt gedomineerd door het raadhuis met zijn 96 meter hoge toren die je vanuit vrijwel alle uithoeken van de stad kunt zien. Zeker nu, in december, wanneer het lichtspel in de aanloop naar de kerst het plein in allerlei kleuren hult, komt dit pand extra mooi naar voren. Ook de aangrenzende gebouwen, voornamelijk oude gildehuizen, delen mee in deze pracht. De paleizen hebben eeuwenoude koosnamen als De Koning van Spanje, De Wolf of De Kruiwagen. De vernoeming heeft vaak te maken met de geschiedenis van het pand of een beeld dat op de gevel pronkt.

Gildehuizen

Gildehuizen

Zo’n 30.000 mensen per dag komen op deze markt en de magische werking van de lichtshows van de maand december trekt nog meer belangstellenden. De kerstmarkten eromheen zijn gezellig en je kunt er Glühwein en uiteraard ook de nationale biersoorten bestellen. De wafels van Brussel of Luik zijn ook alom vertegenwoordigd.

Kerstmarkt voor het Beursgebouw

Kerstmarkt voor het Beursgebouw

Shoppen

Het gebied om de markt is een winkelgebied met veel exclusieve zaken. De koninklijke Sint-Hubertusgalerijen vormen hierbij een 200 meter lange, overdekte en luxe winkelgalerij die stamt uit het midden van de 19e eeuw. Naast boutiques met mooie vitrines vind je hier ook de Taverne du Passage, een bar en restaurant in art-deco stijl waar vroeger Franse schrijvers als Rimbaud, Verlaine en Baudelaire hun drankje kwamen nuttigen. Precies ertegenover is Neuhaus gevestigd, de chocolatier waar in 1912 de Belgische praline werd uitgevonden. In het centrum van Brussel voel je de geschiedenis herleven om je heen. Ook de zanger Jacques Brel kwam regelmatig in dit stadsdeel om te eten in het restaurant “Aux armes de Bruxelles”.

Sint-Hubertusgalerijen

Sint-Hubertusgalerijen

Taverne du Passage

Taverne du Passage

De vroegere stad

De stad is enerzijds wijds en groots opgezet, maar in oude delen zijn de straatjes smal en de huisjes klein. Dit zijn de vroegere arbeidersbuurten die allemaal ook een nooduitgang kenden, voor als er verkeerd volk of politie in de buurt was. Ook zijn al die steegjes voorzien van een klein café. Naast de Grote Markt is er eveneens een kleine markt die in de 19e eeuw werd overkapt in neorenaissancestijl: de Sint-Gorikshallen.

De Sint-Gorikshallen

De Sint-Gorikshallen

Rondom de stad stonden ooit muren. De oudste stammen uit de 13e eeuw en waren maar liefst 4 kilometer lang, met zeven poorten en 52 wachttorens. Er staat nog een klein deel van overeind, en ook dat stukje wordt met enige trots of weemoed nog verlicht. Een meer recente muur werd in de 14e eeuw gebouwd en was nog langer: 8 kilometer. Niet ver van de overblijfselen staat de kleine Manneken Pis, het beeld van een plassend jongetje waarvan het oorspronkelijke exemplaar stamt uit 1619. Ook dit symbool van Brussel is versierd en verlicht rond de kerstdagen.

Oude stadsmuren

Oude stadsmuren

Manneken Pis

Manneken Pis

Zeven heuvelen

Net als Rome is Brussel gebouwd op zeven heuvelen. Gezien het aantal toeristen in de Belgische hoofdstad en het internationale karakter van de stad, is het soms alsof alle wegen ook naar Brussel leiden. Het heeft in ieder geval meer dan genoeg te bieden voor een culturele en verrassende stedentrip.

Lichtshow voor het raadhuis

Lichtshow voor het raadhuis

 

Comments are closed.