De middeleeuwen van Tallinn

Het is een kleine stad in het noorden van Europa die sinds de middeleeuwen al is omgeven door hoge verdedigingsmuren. Stevige wachttorens bieden een uitkijk naar al die volkeren die al meer dan duizend jaar dit land en deze stad proberen te bezetten. En dit jaar vieren land en stad 100 jaar onafhankelijkheid. Royan bezocht onlangs Tallinn, de hoofdstad van Estland.

Uitzicht over Tallinn

Uitzicht over Tallinn

1918

Helemaal en voortdurend onafhankelijk is Tallinn sinds 1918 niet geweest want Estland werd sindsdien achtereenvolgens bezet door de Russen, de Sovjets, de nazi’s en weer de Sovjets. Maar 1918 was wel het jaar van de eerste onafhankelijke vrijheid. Dat blijkt ook uit de jaartallen naast de Overwinningskolom die sinds 2009 op het Vrijheidsplein staat, tegenover de Sint-Janskerk.

Het Vrijheidsplein

Het Vrijheidsplein

Sporen van vroegere bezetters zie je nog wel in die stad die uit een hoog en een laag gedeelte bestaat. De Russen lieten een prachtige orthodoxe kerk achter, die pal tegenover het parlement staat. De bevolking van Tallinn heeft overwogen om deze kerk te laten slopen na de onafhankelijkheid van de Sovjet-Unie, maar het is er eenvoudigweg niet van gekomen. Gelukkig maar want deze Alexander Nevski kathedraal is het bezichtigen waard. Binnen zie je veel goud, zoals meestal het geval is in orthodoxe kerken. De vele Russen die nog steeds in de stad wonen bezoeken de kerk trouw.

Alexander Nevski kathedraal en de Dom

Alexander Nevski kathedraal en de Dom

Het parlement bevindt zich in het kasteel Toompea dat in de 13e eeuw werd gebouwd en ook weer een symbool werd van de vele bezettingen: de Denen, de orde van de Zwaardbroeders, de Polen, de Zweden en de Russen waren hier gehuisvest.

Toompea kasteel

Toompea kasteel

Stadsmuren

De binnenstad bestaat uit verstevigingen en middeleeuwse panden die in een prachtige staat zijn teruggebracht. De muren die Tallinn ooit beschermden zijn weliswaar voor een deel afgebroken, maar met name aan de westkant van de stad zijn ze heel goed bewaard en brengen ze je even vele honderden jaren terug in de tijd.

Westelijke stadswal

Westelijke stadswal

Kiek in de Kök is de naam van een ronde toren die je kunt bezichtigen en waar je ook langs de stadsmuur kunt lopen. Ernaast staat de vierkante Meidentoren waar ooit maagden werden opgesloten die niet wilden trouwen met mannen die voor hen waren uitgekozen. Hiervandaan heb je prachtige uitzichten over de oude stad terwijl beelden van monniken in de tuin toch wel wat indruk op je maken. Deze zijn overigens relatief nieuw. Een rijke bewoner uit de stad was in 2015 van mening dat er in een middeleeuwse tuin dit soort beelden horen te staan en liet ze maken.

Kiek in de Kök

Kiek in de Kök

Het vereeuwigen van een monnik

Het vereeuwigen van een monnik

Torens staan er genoeg in deze stad die rijk is aan cultuur en geschiedenis. De Dikke Margareta is er daar één van: een enorm stevige kanontoren met muren van wel 5 meter dik. Het Maritiem Museum is heden ten dage ondergebracht in dit 16e eeuwse bouwwerk.

Dikke Margareta

Dikke Margareta

De Viru poort is twee eeuwen ouder en verleent vanuit het oosten toegang naar de stad. Na het passeren van deze open poort beland je via een lange winkelstraat in de buurt van het oude stadhuis en het bijbehorende plein.

De Viru poort

De Viru poort

Raadhuisplein

Het raadhuis stamt uit het begin van de 14e eeuw en heeft wel iets weg van een kerk, hetgeen komt door de 64 meter hoge toren van het gebouw. Met een beetje moed kun je via een smalle trap de 115 onregelmatige treden beklimmen om boven te genieten van het uitzicht over stad en Raadhuisplein. Dat plein is mooi, is gezellig, maar is vooral toeristisch. Toch is het gewoon leuk om daar op een terras te genieten van een biertje met honing en naar het plein en de omliggende historische gebouwen te kijken. Aan de muren van het stadhuis zie je dan de kettingen die vroeger dienden om mensen die gestraft waren vast te ketenen, als een soort schandpaal.

Bier met honing voor het raadhuis

Bier met honing voor het raadhuis

Minstens net zo bijzonder als het raadhuis is de apotheek die aan hetzelfde plein staat, en dat al sinds de 15e eeuw. 700 jaar later doet deze nog steeds dienst als apotheek. Het zal de oudste farmacie ter wereld zijn. Je kunt er ook iets bijzonders kopen, namelijk een love potion. Ben je ongelukkig in de liefde, koop daar dan voor een paar euro een snoepje van marsepein (Panis Martius), geef het aan degene die je lief hebt, en na het eten daarvan zal hij of zij ook van jou gaan houden.

De apotheek uit 1422

De apotheek uit 1422

Veel te doen

Er is te veel wat je niet mag missen in Tallinn. De Domkerk staat er sinds het begin van de 13e eeuw en is bepalend voor het stadsbeeld. De straten Pikk jalg en Pühike jalg verbinden de boven- en de benedenstad en zijn echt typisch middeleeuws. Daar moet je een keer doorheen gelopen hebben. En schattig zijn de Drie Gezusters, drie aan elkaar grenzende koopmanshuizen uit de 14e eeuw. Bier vloeit in overvloed in de eet- en drinkgelegenheden, sinds die middeleeuwen al, maar er zijn ook wat likeurtjes die echt uit Estland komen.

 

 

Een nationaal gerecht is er niet. Er bestaat namelijk geen typisch eten voor Estland. Daarom kun je net zo goed Russisch eten in deze stad, en wel in het beste restaurant dat er is: Tchaïkovsky. Je moet wel enigszins netjes gekleed zijn om aan tafel te gaan, maar vanaf dat moment is eten een beleving, met zilveren onderborden en bedienden met witte handschoenen. Maar vooral: het eten is excellent!

De Drie Gezusters

De Drie Gezusters

Velen bezoeken de 3 Baltische hoofdsteden in een paar dagen. Tallinn echter verdient een paar dagen voor zichzelf. Er is te veel te zien, te veel te doen om er in vogelvlucht doorheen te gaan. Dan doe je jezelf en de stad tekort.

 

Meer reisverhalen en tips zoals deze ontvangen?

Vul je e-mailadres in om te genieten van nieuwe reisverhalen en tips van onze contributors.

 

Comments are closed.