Een levend Spoorwegmuseum

Reizen doet men veelal mét de trein, maar in sommige gevallen kun je ook náár de trein reizen. In het Spoorwegmuseum in Utrecht kan jong en oud zich verwonderen over de lange reis die de spoorwegen in Nederland de afgelopen 2 eeuwen hebben gemaakt. Contributor Royan koos ervoor om meteen naar het begin van die spoorweggeschiedenis te gaan.

Het station Maliebaan en Spoorwegmuseum

Het station Maliebaan en Spoorwegmuseum

Naar 1839

De lift waar wij in staan schokt en trilt terwijl we afdalen. We zakken niet af naar een andere verdieping maar naar een andere tijd, in het verleden: 1839. Wanneer de deur van de lift opengaat lopen we een oud stadje binnen. Dit is de Grote Ontdekking. Het is avond en de straat is verlaten. Zelfs in de lokale pub is niemand te bekennen. Heel rustig kunnen we de gebouwen en de diverse werkplaatsen bekijken waar onderdelen worden gesmeed voor rails en treinen.

Verlaten straatbeeld

Verlaten straatbeeld

En dan komen we aan op het perron van een spoorwegstation. Het eerste station van Nederland was station Eenhonderd Roe aan de Haarlemmer Trekvaart, tegen Amsterdam aan. Het station is versierd met vlaggen en wimpels en pal ervoor staat de Arend opgesteld. Aan deze prachtige replica van Nederlands eerste stoomlocomotief zijn een aantal wagons gekoppeld, en het lijkt erop dat de trein zo’n 180 jaar na dato nog steeds klaar staat om weg te rijden, de nacht in.

De Arend voor het station

De Arend voor het station

Stalen monsters

Wat verwonderd nog verlaten we dit verleden om een ander verleden in te duiken: Stalen monsters. Het begint met een rommelzolder waar allerlei herinneringen aan de spoorwegen door de eeuwen heen worden tentoongesteld. Het is een schatkamer vol met relikwieën. Hierachter begint de tocht in een karretje over oude rails, langs een grote zwarte locomotief, langs perrons, goederen en reizigers. Je dompelt onder in een bijzondere sfeer waarbij wat vroeger was weer even tot leven komt. En voor degene die van mening is dat dit allemaal niet snel genoeg gaat, wacht de Vuurproef. Binnen de kortste keren word je in het geheime depot opgeleid tot machinist om daarna levensecht per trein in een razendsnel tempo door allerlei koude, warme en bergachtige landschappen te rijden.

Een schatkamer

Een schatkamer

Rollend materieel

Veel treinen echter rijden niet meer en deze snelheidsduivels uit het verleden vormen nu een statische, statige en historische collectie, van locomotieven uit de 19e eeuw tot aan de trouwe en voor velen nog bekende Hondenkop, die in 1996 zijn laatste rit maakte.

De vertrouwde Hondenkop

De vertrouwde Hondenkop

 

Lees ook dit artikel: Zwitsers spoorwegmuseum geopend

 

Veel van de wagons bij de treinen kun je daadwerkelijk en met enige nostalgie bezoeken. Zo heb je de kans om de voormalige koninklijke trein te betreden en daarbinnen te zien waar koninginnen, prinsen, prinsessen en hun hofhouding verbleven tijdens hun reizen. Ook de oudste niet koninklijke rijtuigen openen voorzichtig hun deuren om je een glimp te gunnen van hoe het reizen 2 eeuwen geleden verliep.

Een statige collectie

Een statige collectie

De twee oudste en een kameel

Het oudst bewaarde rijtuig is de SSC 218 uit 1874. Toen bestond de derde klasse nog en deze bood niet zoveel comfort aan de reizigers: houten bankjes en geen verwarming. De oudste stoomlocomotief die er nog staat is de SS 13, uit 1865. Deze locomotief had als bijnaam ‘De Bril’, vanwege de metalen bescherming met twee ronde kijkgaten die voor de machinist was aangebracht. Alles is opgepoetst, alles is mooi. Iedere trein of onderdeel daarvan heeft met alle egards een laatste trotse rustplaats gevonden.

De SSC 218

De SSC 218

De SS 13

De SS 13

Een aparte verschijning is ‘De Kameel’, een vreemde locomotief met plaats voor passagiers en er bovenop twee uitkijkposten. De machine lijkt zo uit een oud science-fictionverhaal te komen. Vanaf de jaren 50 werd deze NS 20 als directievoertuig gebruikt. Ook kon het spoor er mee geïnspecteerd worden en werden VIPs uit binnen- en buitenland ermee vervoerd.

De NS 20 oftewel Kameel

De NS 20 oftewel Kameel

Meer dan 400.000 bezoekers

Binnen en buiten staan de stalen rossen uit ons spoorwegverleden. Ook laad- en losgebieden en onder andere een wisselgebouw uit Groningen staan hier nog te wachten op de bezoekers. In 2017 waren dat er maar liefst 424.000! Het Spoorwegmuseum is een ontdekking en steeds meer mensen weten de weg of de rails daar naartoe te vinden.

Werkterrein

Werkterrein

Maliebaan

Over de rails kun je het in Utrecht-stad gelegen Spoorwegmuseum ook bereiken. Vanuit Utrecht CS rijdt er ieder uur een trein naar Station Maliebaan, waar het museum zich bevindt. Het station stamt uit 1874 en is weer in de oorspronkelijke staat gebracht, met de loketten, de wachtkamers en zelfs de toiletten van toen. De rol van het station tijdens de tweede wereldoorlog was wat triest omdat het door de Duitsers werd gebruikt voor de deportatie van 1200 joodse mensen. Een monument tegenover het gebouw herinnert aan de slachtoffers en aan deze donkere tijd.

Het gedenkteken

Het gedenkteken

Een reis zonder koffers

De reis naar het Spoorwegmuseum maak je zonder koffers. Die staan er namelijk al, sinds vele jaren. De reis is dynamisch, actief, historisch en fascinerend voor iedereen. Je hoeft er geen treinengek voor te zijn en ook geen Märklin modeltrein voor te hebben gehad. Het is in één woord gewoon leuk voor iedereen!

Koffers van toen

Koffers van toen

 

Meer reisverhalen en tips zoals deze ontvangen?

Vul je e-mailadres in om te genieten van nieuwe reisverhalen en tips van onze contributors.

 

Comments are closed.