Zwitsers spoorwegmuseum geopend: Historie vs. heden

In Zwitserland is op 2 juni 2012 het spoorwegmuseum Albula in Bergün te Graubünden geopend. Het museum is interactief en leerzaam voor gezinnen en treinliefhebbers in het bijzonder. Het spoorwegmuseum is volledig gericht op de smalspoorlijn van Albula.

Prachtige uitzichten in Zwitserland

De Albula spoorlijn is één van de meest fascinerende spoorlijnen ter wereld en staat samen met de Bernina spoorlijn, beiden onderdeel van de bekende Rhätische Bahn, sinds 2008 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De Rhätische Bahn is bedacht en ontwikkeld door Nederlander Willem Jan Holsboer eind 19e eeuw. Sinds 1904 verbind de 67 kilometer lange spoorweg de plaats Thusis met wintersportoord St. Moritz in de Alpen. De schitterende smalspoorlijn passeert maar liefst 42 tunnels en 144 viaducten én bruggen in de verbluffend mooie regio Graubünden. De trein klimt tot grote hoogtes en rijd over bruggen tot wel 86 meter hoog.

 

 

Het spoorwegmuseum bestaat uit simulators, originele tentoonstellingen en interactieve installaties die samen de historische, culturele, economische en actuele achtergronden vertellen van de meest spectaculaire spoorlijn van Zwitserland. Een passende toevoeging aan de historische treinrit.

Plezier voor jong en oud

Het museum is niet alleen interessant voor treinliefhebbers, het is ook een goed voorbeeld van technische en maatschappelijke ontwikkelingen. Het heeft ieder type bezoeker iets te bieden. Voor de vluchtige bezoeker word op interactieve wijze uitgelegd hoe de bouw verliep, hoe het project betaald werd en wat de gevolgen voor het Albula dal zijn geweest. Bezoekers die gedetailleerdere informatie wensen, kunnen één van de vele uitgebreide tentoonstellingen bekijken, welke veel achtergrond informatie omvatten. Voor kinderen is er een speciale tour die op speelse wijze vertelt over de bouw en exploitatie van de spoorweg. Wat centraal staat in het museum zijn belevingen. Op de twee verdiepingen worden bezoekers door verschillende kamers geleid waarin beeld en geluid zorgen voor een complete ervaring van de treinbaan. In de showroom zijn meerdere treinen te bewonderen. Eén van de hoogtepunten is de laatste krokodillocomotief van de wereld. Ook is er een simulator die het gevoel geeft van het besturen van deze locomotief.

Gebouwd door mensen voor mensen

Project manager en voorzitter van het bestuur van het Albula Spoorwegmuseum Andreas Durst is blij met de opening:

Het project vroeg om veel ondernemingsmoed en veel investeringen van particulieren en instellingen, mijn dank is groot voor de gulle giften. Veel lokale ondernemingen hebben een rol gespeeld in de bouw, een positieve ontwikkeling voor de regio. Het museum zal veel bezoekers aantrekken en de welvaart van de regio op lange termijn verhogen.

Meer informatie bij de Verkeersbureaus en VVV van Zwitserland

 

Kaart van Zwitserland

[google-maps width=674 height=400]

Comments are closed.