Onderwaterontdekking rond Bonaire voor de allerjongsten

Bonaire staat bekend als hét duikerseiland. Het wordt ook wel ‘Divers Paradise’ genoemd. Het heldere water en het rijke onderwaterleven maken het tot een bestemming bij uitstek om een kijkje te nemen onder water. Maar dat bezoek onder de zeespiegel is zeker niet voorbehouden aan duikers en aan volwassenen.

Vlak onder de oppervlakte

Vlak onder de oppervlakte

Snorkelen

Het Caribische water biedt allerlei prachtigs vanaf de oppervlakte. Je kunt vrijwel overal vanaf de kant de zee ingaan en, uitgerust met een duikbril, een snorkel en zwemvliezen, het tropische water ontdekken. De westkust is in de regel wat rustiger dan de oostkust waardoor het snorkelen daar wat aangenamer is. Dat komt door de wind die vanuit het oosten wat straffer is. Er zijn 90 officiële duikstekken vanaf het eiland, die netjes gemarkeerd zijn met gele stenen met daarop de naam van de spot. Veel hiervan zijn uitermate geschikt om lekker te snorkelen, met vrienden, met je gezin, in alle rust en veiligheid.

Markering van een duikspot

Markering van een duikspot

Snorkelen is ideaal om kinderen een fascinatie voor water en de zee bij te brengen. Het veilige avontuur doet ze een andere wereld ontdekken en spelenderwijs doen ze fantastische ervaringen op. Zwemmen wordt met een duikbrilletje nog leuker en nog mooier voor ze en kan op den duur veranderen in een vanzelfsprekende tweede natuur.

Een engelvis

Speeltuin onder water

Scholen vis in allerlei kleuren komen je tegemoet zodra je je hoofd onder water steekt. Op het witte zand zie je koraal staan en wanneer je de tijd neemt ontdek je al snorkelend allerlei visjes die zich hier tussen verschuilen. Het is een ondiepe speeltuin voor kinderen en voor volwassenen waar je je verwondert over kleur, leven en beweging in dat blauwe water. Met wat geluk ontdek je zelfs een zeepaardje dat zich wat onhandig probeert vast te houden aan het koraal. Drijvend aan de oppervlakte gaat er een hele wereld onder je door en als je eens een hoekduikje maakt en wat tellen onder water verblijft hang je echt oog in oog met vissen die je nieuwsgierig observeren.

Een zeepaardje

Een zeepaardje

 

 

Klein Bonaire

Voor wie een unieke snorkelbelevenis mee wil mee bestaat er de mogelijkheid om vanuit Kralendijk met een bootje over te steken naar Klein Bonaire. Het kleine eilandje bevindt zich vlak voor de westelijke kust en bestaat uit stranden van zand, koraal of rots en een grote dorre vlakte met veel struiken. Hier kun je een aantal uren als Robinsons doorbrengen alsof je je op een onbewoond eiland bevindt, ver van alles, met de kust van het hoofdeiland aan de horizon. Het snorkelen is er absoluut fenomenaal. Vraag aan de schipper of hij je iets verder af wil zetten langs het eiland, waarna je je door de zachte stroming mee kunt laten drijven langs de kust. Terwijl je zelf helemaal niets hoeft te doen in het ondiepe water komen schildpadden en engelvissen aan je voorbij. Je hoeft enkel adem te halen en te kijken.

Klein Bonaire

Klein Bonaire

 

 

Zeeschildpad

Zeeschildpad

Mangrove-ervaring

Nog unieker is het om te snorkelen in het water van het mangrovebos op het eiland. Je kunt het natuurgebied ontdekken door er met kano’s doorheen te varen. Het mangrovebos is een kraamkamer voor jonge vissen die hier tussen de bomen, onder de wortelen, de kans hebben om veilig op te groeien totdat ze groot genoeg zijn om het bos te verlaten. Dan steken ze de ondiepe lagune over en via een opening in het koraalrif bereiken ze de zee. Slechts weinig visjes overleven die laatste etappe overigens omdat barracuda’s, haaien en tarpons bij het rif de nieuwe aanwas liggen op te wachten. Een uniek deel van de kanotocht is het snorkelen. Met duikbril en snorkel mag je dan een tijdje onder water kijken, tussen de boomwortels door, om al die kleuren en dat leven te ontdekken. Het wemelt er van de vis, waaronder de mangrove snappers, vaste bewoners van dit zoute gebied. Het stroomt er wel hetgeen het moeilijk maakt om stil te hangen en beter te kijken, maar feitelijk zie je het onderwaterleven daardoor aan je voorbij gaan.

Snorkelen in de mangrove

Snorkelen in de mangrove

Als een vis onder water

Snorkelen is laagdrempeliger dan duiken maar op vele plekken net zo leuk en interessant. Bonaire is daar een goed voorbeeld van. Urenlang kun je je hier al dobberend vergapen aan het leven dat zich in ondiep water aan je toont. Snorkelen is daarnaast ook een leuke activiteit voor het gezin. Je moet alleen even wennen aan het ademen door de snorkelpijp. Maar al snel voel je je als een vis in en onder water.

Kleuren bij het snorkelen

Kleuren bij het snorkelen

 

Meer reisverhalen en tips zoals deze ontvangen?

Vul je e-mailadres in om te genieten van nieuwe reisverhalen en tips van onze contributors.

 

 

Comments are closed.