Kameleon ahoy!

Generaties lang al leven jongens en meisjes mee met de avonturen van de Friese tweeling Hielke en Sietse Klinkhamer en hun wonderlijke motorboot de Kameleon. Hotze de Roos schreef maar liefst 60 boeken over deze jongens en hun vrienden en na zijn dood werd zijn werk voortgezet door anderen. Royan bezocht het dorp waar de Kameleon tot leven kwam.

Kameleondorp in het Friese Terhorne

Kameleondorp in het Friese Terhorne

In het Kameleondorp van Terhorne komen alle belevenissen en jongensdromen van vroeger weer tot leven.

De ingang

De ingang

De Klinkhamers

Het Kameleondorp is ontstaan in en rond een grote boerderij. Onder het hoge dak is het fictieve dorpje Lenten uit de boeken nagebouwd, daar waar volgens het verhaal in de jaren 50 van de vorige eeuw de Klinkhamers woonden. Vader Klinkhamer was de dorpssmid en zijn twee zoons waren tussen de 12 en 14 jaar oud. Wanneer je door hun huisje aan de Dorpsstraat loopt zie je hoe het ingericht was en via een trap naar boven kom je in de wat rommelige kamer van de belhamels.

 

Meer reisverhalen en tips zoals deze ontvangen?

Vul je e-mailadres in om te genieten van nieuwe reisverhalen en tips van onze contributors.

 

Beneden hangen de blauwe overalls die zij het liefst aan hadden nog te drogen aan de waslijn en de houten klompen staan netjes voor de deur. Meteen naast het huis bevindt zich de smederij, vol met apparaten, een grote smidse en een oude benzinepomp aan de buitenkant. Het is allemaal echt, het is waarheidsgetrouw en je loopt zo de boeken in!

Dorpsstraat met het huis van de Klinkhamers en de smederij

Dorpsstraat met het huis van de Klinkhamers en de smederij

Slaapkamer van Hielke en Sietse

Slaapkamer van Hielke en Sietse

 

Lees ook dit artikel: Een levend Spoorwegmuseum

 

Gebouwen uit de verhalen

De windmolen met de naam de Woudaap van de wat luie Kees Dijkstra reikt tot aan het dak van de boerderij en staat tegenover het gemeentehuis. Je kunt overal in. In de molen kun je doorklimmen tot aan de nok en achter de wieken en in het gemeentehuis kun je achter het bureau van de burgemeester gaan staan. De krant ligt nog op het bureaublad, alsof de burgervader even een ommetje aan het maken is en ieder moment terug kan zijn. Daarnaast staat het politiebureau van veldwachter Zwart met een heuse cel.

De Woudaap

De Woudaap

Bureau burgemeester

Bureau burgemeester

Tegenover de familie Klinkhamer woonde Louw Vrolijk met zijn vader die in de boterfabriek werkte. Iets verder staat de stenen kerktoren die je kunt beklimmen totdat je via smalle gangen en steile trappetjes terechtkomt in het vogelparadijs, een kleine tentoonstelling. Vanaf de toren kun je uitkijken over dat wat onbeduidende dorpje waar zich zoveel avonturen afspeelden die tientallen jaren later nog steeds in ons geheugen zijn gegrift.

Smederij

Smederij

Sfeerfoto van het dorp Lenten

Sfeerfoto van het dorp Lenten

Kamelenjong

De boot de Kameleon werd door de boerenknecht Gerben Zonderland weleens spottend Kamelenjong genoemd. Eén exemplaar staat pontificaal voor de ingang van het Kameleondorp. Een ander exemplaar, compleet met motor, staat op een trailer achter de smederij, klaar om in het water gelaten te worden. Een rondvaart van een uur met een praam die wordt voortgeduwd door de Kameleon hoort bij de mogelijkheden. Dan vaar je over de Friese wateren langs plekken waar de speelfilm over de Kameleon is opgenomen. De stoere verhalen worden aan boord nog eens verteld.

Kameleon en smederij

Kameleon en smederij

 

 

Oud en jong

Het eerste Kameleon-boek verscheen in 1949, het meest recente boek afgelopen jaar. Voor zowel oud als jong is er iets te vinden en te herinneren in Terhorne dat zo lijkt op Lenten. Kinderen hebben hiernaast de kans om hun eigen avonturen te beleven, zowel op de klimtoestellen in het dorp als op het speciaal ingerichte avontureneiland. De activiteiten aldaar worden geheel op hen afgestemd.

Alle Kameleon-boeken

Alle Kameleon-boeken

Klimtoestel en smederij

Klimtoestel en smederij

Afsluiten doe je in Café Vrolijk, aan de voorkant van de boerderij. Het leven van Hielke en Sietse laat je dan weer achter je. Menig bezoeker zal bij thuiskomst toch nog even een blik werpen tussen zijn oude boeken om een exemplaar van de Kameleon tevoorschijn te toveren en even af te dwalen naar vroeger, naar die fantastische avonturen die heel even weer helemaal echt waren.

Café Vrolijk

Café Vrolijk

 

 

Meer reisverhalen en tips zoals deze ontvangen?

Vul je e-mailadres in om te genieten van nieuwe reisverhalen en tips van onze contributors.

 

Comments are closed.