Curaçao voor beginners – Tip 5 activiteiten

Als je voor de eerste keer naar Curaçao gaat wil je toch ook wel een beetje het eiland leren kennen. Je zoekt online naar de tips, maar eigenlijk zie je alleen maar de nieuwe, unieke of onontdekte plekjes op Curaçao. Maar wat zijn nu de eerste “must do, must see”-plekken op Curaçao? Hierbij een overzicht van onze Top 5 voor als je voor het eerst op Curaçao komt.

Handelskade Curaçao

De wereldberoemde Handelskade op Curaçao met de gekleurde monumentale panden

Curaçao: zoveel meer dan alleen strand!

Curaçao is zoveel meer dan alleen een eiland voor een strand-vakantie. Er zijn tal van bezienswaardigheden op Curaçao . Zowel op cultureel als op sportief gebied is er genoeg te beleven. Bijna wekelijks is er wel een mooi evenement als bv. het Curaçao North Sea Jazz Festival, de KLM Curaçao Marathon, het Curaçao Rotterdam Film Festival of de Curaçao Baseball Week. Maar daarnaast zijn er ook heel het jaar door veel dingen te zien en te doen die je als toerist zeker niet mag overslaan op je eerste vakantie naar Curaçao. O.K., misschien een beetje “cheezy” om de tips te geven voor de plekken waar je bij wijze van spreken struikelt over de toeristen, maar hé, je kunt echt niet thuis komen zonder deze Top 5 gezien of gedaan te hebben!

Tip 1 – Binnenstad Curaçao

Punda

De binnenstad van Curaçao wordt gevormd door de twee wijken Punda en Otrabanda. Niet voor niets zijn deze wijken formeel erkend als Werelderfgoed, wat op zich natuurlijk al een argument is om er een kijkje te nemen. Wat is hier zoal te zien? Hier vind je de Handelskade, de wereldberoemde gekleurde pandjes waarbij iedereen direct weet “dit is Curaçao”. Aan de ene kant van de Handelskade heb je Fort Amsterdam, waar tegenwoordig de regering van Curaçao gevestigd is. Loop je -langs heerlijke terrasjes- naar de andere kant van de Handelskade en ga je de hoek om, dan ben je gelijk bij de Barkjes, de bootjes langs de kade waar je dagelijks heerlijk vers groente en fruit kunt kopen. Aan het einde van de Barkjes even 100 meter doorlopen en je loopt zo Plasa Bieu naar binnen, de lange hal waar je allerlei heerlijke lokale gerechten kunt krijgen voor lunch. Alleen al kijken naar hoe de vaak oudere Curaçaose dames de gerechten klaarmaken is al een attractie op zich!

Otrabanda

De andere wijk Otrabanda bereik je door vanaf de Handelskade de Koningin Emmabrug over te steken. Deze op 168 pontons drijvende houten draaibrug is de enige in zijn soort die nog actief in gebruik is in de wereld. De brug, tegenwoordig alleen nog toegankelijk voor voetgangers, is dan ook beter bekend als de Pontjesbrug. En als de Pontjesbrug vanwege een groot zeeschip naar de kant is gedraaid dan kun je oversteken met een gratis veerpont die net even verderop ligt.

 

 

Ben je in Otrabanda, dan kun je hier ook volop het Curaçaose verleden bekijken. Richting zee vind je het Riffort met allerlei barretjes en restaurants. Daarnaast heb je Renaissance Shopping Mall voor als je even lekker wilt shoppen tijdens je vakantie. Achter de Shopping Mall liggen de cruise-schepen die een paar keer per week Curaçao aan doen. Loop je vanaf de Pontjesbrug ongeveer 200 meter naar rechts, dan kom je bij Museum Kura Holanda, waar je de ontwikkeling kunt zien van Curaçao van de allereerste bewoners tot nu.

Tip 2 – Jan Thiel Beach & Mambo Beach

Mambo Beach Curaçao strand toerist

Het toeristische strand van Mambo Beach


Wil je even heerlijk toeristisch genieten op het strand, ga dan naar Jan Thiel Beach of Mambo Beach. Op deze kunstmatig aangelegde/aangepaste stranden zul je vrijwel alleen toeristen tegenkomen, maar het is wel gewoon allemaal prima in orde. Netjes verzorgd strand, Ligbedjes, een rustige golfslag waardoor ook kinderen makkelijk het water in kunnen, leuke activiteiten en direct aan het strand allerlei barretjes, restaurants en winkeltjes bieden je simpelweg alles wat nodig is voor een heerlijk relaxt stranddagje. Niet voor niets vind je rondom deze twee stranden de nodige toeristische accommodaties. Nee, dit is niet het échte Curaçao, maar stiekem wel gewoon lekker om met redelijke luxe op het strand te liggen met alles binnen handbereik.

Tip 3 – de stranden in Banda Abou

De hierboven genoemde stranden van Jan Thiel en Mambo zijn lekker, maar je ontkomt er niet aan om ook op zoek te gaan naar één van de vele kleinere maar o zo mooie stranden langs de zuidkust ten westen van Willemstad. Het gebied ten westen van Willemstad heet Banda Abou en kun je zien als het platteland van Curaçao met enkele dorpjes. Maar door heel Banda Abou vind je langs de zuidkust de mooie idyllische strandjes die je mag verwachten van een tropisch eiland. Bekend zijn o.a. Grote Knip, Cas Abou (alleen betaalde toegang) en Playa Lagun, maar ook andere strandjes als Daaibooi, Playa Santa Cruz of Playa Kalki zijn zeker de moeite waard. Je moet echt wel een dag inplannen om minimaal twee of drie van deze baaitjes te bezoeken. Elk strand heeft wel weer iets wat het de moeite waard maakt. En uiteraard: vergeet je duikbril en snorkel niet, want direct aan de kust kun je al veel mooie vissen en koraal zien. Of nog mooier: zeeschildpadden!

Tip 4 – rondje Westpunt

Als je dan toch die huurauto hebt geregeld voor de stranden in Banda Abou, plan dan een ‘rondje Westpunt’. Westpunt ligt -hoe verrassend….- helemaal in het meest westerse puntje van Curaçao. Vanaf Willemstad kun je de Weg naar Westpunt nemen (zo heet die weg officieel, wel zo duidelijk) en rij je vrijwel direct in een totaal andere omgeving dan je in Willemstad gewend bent met groene natuur en heuvels. De Weg naar Westpunt loopt rond: vanaf Willemstad langs de noordkust naar Westpunt en dan draai je vanzelf naar de zuidkust om weer terug naar Willemstad te rijden. Maar wat maakt dit rondje Westpunt nou de moeite waard? Meer dan genoeg!

Christoffelberg Christoffelpark Curacao

De Christoffelberg midden in het Christoffelpark (foto credits: www.christoffelpark.org)

Langs de noordkust

Rij je langs de noordkust richting Westpunt, dan moet je sowieso stoppen bij het Christoffelpark. Een mooi natuurgebied waar je met de auto rond kunt rijden. Dé uitdaging van jouw vakantie is wellicht de Christoffelberg. Een pittige maar mooie beklimming die echt de moeite waard is. Neem direct ook een kijkje in het Savonet Museum bij de ingang van het Christoffelpark, over de historie van dit gebied terug tot de tijd dat er nog indianen woonden. Het park kent een noordelijke en een zuidelijke route. Beide zijn nogal verschillend van elkaar, dus als je de tijd ervoor hebt, rij dan beide routes.

Heb je de groene natuur van het Christoffelpark gezien, dan kun je eventjes doorrijden en bij Shete Boka de rotsen en kliffen van de ruige noordkust bekijken. Beroemd bij de toeristen is Boka Pistol, een klif waar het water zó hard op kust klapt dat het meter omhoog schiet en het geluid geeft van een pistoolschot. Na dit natuurgeweld kun je voor je lunch weer een stukje verder naar Jaanchies. Een beroemd (toeristisch) restaurant die vooral bekend is door de ‘wandelende menukaart’, de eigenaar die aan je tafel komt vertellen wat er allemaal in de traditionele/lokale keuken voor je gemaakt kan worden. Uiteraard moet je hier dan wel leguaan eten, de lokale lekkernij.

Langs de zuidkust

Na de lunch wordt het tijd voor de zuidkust met alle mooie baaitjes zoals bij Tip 3 al besproken. Maar heb je even een dagje geen zin in strand, neem dan eens een kijkje bij Landhuis Groot Santa Martha of ga bij Williwood prachtige flamingo’s spotten. Of ga naar het resort Coral Estate om bij Rooftop Restaurant Koraal een middagje aan het zwembad te liggen en te genieten van misschien wel het mooiste uitzicht van Curaçao!

Tip 5 – Klein Curaçao

Klein Curacao catamaran Black & White

Heerlijk met een catamaran naar Klein Curaçao


Wat écht niet mag ontbreken op je vakantie naar Curaçao is een dagtocht naar Klein Curaçao, de nr.1 toeristische attractie van Curaçao. Dit kleine, onbewoonde, idyllische eilandje heeft het langste en witste zandstrand van heel Curaçao. Het ligt op zo’n 2 uur varen van Curaçao en de meeste boten bieden je hier een complete dag voor aan: ‘s ochtends stap je aan boord en aan het einde van de middag ben je weer terug op Curaçao. Als je tijdens een snorkeltocht zeeschildpadden wilt zien is de kans hierop bij Klein Curaçao vrij groot, maar sowieso zul je schitterende vissen voorbij zien komen. Meer paradijs dan op Klein Curaçao zul je niet vinden in de Caribbean.

Naast deze 5 tips is er nog zoveel meer moois te zien en te doen op Curaçao. Heb jij een aanvulling op deze tips? We lezen het graag in de reacties hieronder.

Comments are closed.