De Christoffelberg, durf jij het aan?

De meest uitdagende toeristische activiteit van Curaçao is de beklimming van de Christoffelberg. Met 372 meter hoog niet extreem hoog, maar in het warme klimaat van Curaçao kan het toch best pittig zijn. Toch kun je met goed fatsoen niet een week lang alleen maar op het strand liggen zonder deze mooie Christoffelberg beklommen te hebben! Contributor Mark heeft handige tips voor je.

Christoffelberg Curaçao: schitterend uitzicht

Vergeet niet te genieten van het mooie uitzicht!

National Christoffelpark Curaçao

De Christoffelberg ligt in het National Christoffelpark Curacao, vernoemd naar Christopher Columbus. Het Christoffelpark ligt in het westen van Curacao, ongeveer 45 minuten rijden vanaf Willemstad. Als je de berg wilt beklimmen heb je twee opties om vanaf de ingang bij het park bij de berg te komen. Je kunt lopend het park in, of met de auto. Als je geen geoefend wandelaar bent, adviseer ik je om met de auto te gaan, dat scheelt al snel een half uur heen en ook weer een half uur terug lopen.
ZIE OOK: Leer het echte Curaçao kennen!

Bergroute

Als je met de auto gaat, moet je vanaf de receptie van het park de weg oversteken en door de slagboom (muntje kopen bij de receptie!). Je kunt de bergroute afrijden, of je neemt de verkorte route die je direct naar de Christoffelberg brengt. Zet je auto -als het kan- in de schaduw onder een boom en de klim kan beginnen!

De beklimming van de Christoffelberg

De Christoffelberg omhoog lopen is geen extreem zware uitdaging en duurt ongeveer een uurtje voor de gemiddelde wandelaar. Vrijwel het hele stuk kun je ‘gewoon’ wandelend afleggen. Wel zul je de dag erna de spieren in je bovenbenen kunnen voelen, omdat je vrij vaak een flink opstapje moet nemen, alsof je een trap met twee treden tegelijk omhoog loopt. Je loopt eigenlijk vooral tussen de bomen door, op een goed begaanbaar pad van stevige grond. Maar ongeveer elke 100 meter worden de opstapjes hoger, de steentjes liggen losser en de keien worden groter.

Beklimming Christoffelberg Curacao

Het pad om de Christoffelberg te beklimmen ligt vol met grote keien.

Stukje klauteren

In de buurt van de top wordt het pad steeds ruiger met rotsblokken en omgevallen bomen waar je overheen of onderdoor moet, maar dat is allemaal nog goed te doen. Leuk en stimulerend is sowieso ook dat de ‘afdalers’ die je tegenkomt stuk voor stuk bemoedigende opmerkingen zullen toeroepen. Het “Nog even, ga door!” en “Je bent er bijna!” zijn leuk om te horen, en natuurlijk ook leuk om om jouw terugweg naar de andere klimmers te roepen. En als je er dan bijna bent, moet je opeens toch nog echt een stukje klauteren als een aapje. Dit is een berucht punt waar mensen soms nog wel eens willen afhaken: Het wordt echt serieus, en omdat het pad in een bocht loopt kun je niet inschatten hoeveel je nog moet klauteren en hoe ver het nog is naar de top. Maar geloof mij: die 10 meter klauteren is het waard! Na deze uitdaging zijn de laatste 30 meter een eitje, en kun je trots zijn op jezelf: Je hebt het gehaald, je staat bovenop de Christoffelberg!

Schitterend uitzicht

Bovenop de Christoffelberg is het niet heel ruim, maar ruim genoeg om even rustig te zitten of om heerlijk om je heen te kijken met het weidse uitzicht. Je ziet zowel de noord- als zuidkust van Curaçao, en vooral heel veel mooi groen van het National Christoffelpark. Maak foto’s, rust even uit, geniet van de stilte om je heen, eet wat (afval weer mee naar beneden nemen!) en na een half uurtje ben je er weer klaar voor: de wandeling terug naar beneden!

Afdaling van de Christoffelberg

Je zou het misschien niet verwachten, maar de afdaling van de Christoffelberg is misschien nog wel zwaarder dan de beklimming. Veel mensen doen er ook langer over om weer beneden te komen dan de klim omhoog. Dit komt omdat diezelfde opstapjes die de weg omhoog pittig maken nu vaak net te groot zijn om in rustig wandeltempo af te stappen. Dus dan moet je echt even zoeken waar je het sprongetje kunt maken waarbij je jezelf kunt vasthouden, of je moet in een soort van draf-tempo naar beneden rennen. Alles bij elkaar niet heel moeilijk of zwaar, maar het gaat niet snel.

Weer beneden!

Als je na iets van een uur weer beneden bent, moe maar voldaan, stap je weer in de auto en rij je relaxed het park uit en weer terug naar Willemstad. De rest van de dag ga je welverdiend liggen op je ligbedje aan het strand of zwembad. Probeer nog wel een beetje te bewegen, als je alleen maar stil gaat liggen zal dat de spierpijn de volgende dag alleen maar erger maken. Gewoon een paar keer rustig wat zwemmen zal een stuk schelen!

 

 

De Christoffelberg – wie wel en wie niet?

Eigenlijk is de Christoffelberg wel door iedereen te beklimmen, tenzij je echt medische of fysieke problemen hebt. Ter vergelijk: Wij hebben de Christoffelberg beklommen met onze zoon die toen bijna 7 jaar oud was, en dat ging prima. Maar je moet wel wat ‘spelregels’ volgen om de beklimming (en afdaling!) veilig te volbrengen:

 • Draag stevige, sportieve schoenen. Je hoeft echt geen bergschoenen aan, maar ga zeker niet op je slippertjes. Met een paar sneakers aan je voeten is het goed te doen.
 • Vertrek vroeg! Het klimaat op Curaçao is niet in je voordeel als je midden op de dag een berg op- of af moet. Hoe eerder op de dag je vertrekt, hoe beter. Sowieso mag je na 11:00 ‘s morgens niet meer naar boven vanwege de hitte midden op de dag. Op maandag t/m zaterdag kun je vanaf 07:30 het park in, op zondag al vanaf 06:00.
 • Je hoeft echt niet drie dagen in trainingskamp, maar zorg wel dat je fris en uitgerust het ‘avontuur’ van de Christoffelberg aangaat.
 • Neem voldoende water mee! Reken op minimaal 1 liter per persoon. Zorg ook voor wat fruit of (energie-rijke) snacks.
 • Voor de meesten is dit echt wel een serieuze uitdaging. Ga dus niet stoer lopen doen, help elkaar waar het nodig is en ga niet rennen. Als je gewond raakt zul je waarschijnlijk toch gewoon zelf naar beneden moeten strompelen omdat de hulpdiensten niet zomaar de berg op kunnen komen.
 • Neem tijdens de klim en de afdaling gewoon af en toe pauze. Wij deden een uur over de beklimming (met 2 pauzes) en de afdaling deden wij in anderhalf uur.
 • Ongeveer 90% van de beklimming is goed te doen, de laatste 10% van de Christoffelberg is voor de meeste van ons toch echt wel even pittig. Maar daardoor kun je je na afloop terecht trots voelen dat je écht een prestatie hebt neergezet!
Beklimming van de Christoffelberg

Vlak onder de top wordt de klim wat lastiger. Even doorbijten, je bent er bijna!

De uitdaging

Als je van een echte uitdaging houdt: Er is een “levende legende van de Christoffelberg”, dat is Randhy Cuevas. Wat indrukwekkende cijfertjes van Randhy:

 • Snelste beklimming ooit: 8 minuten en 54 seconden (vanaf de parkeerplaats)
 • Snelste tijd naar boven én weer naar beneden: 18 minuten.
 • Het meest aantal keren de Christoffelberg beklommen op één dag: 11x
 • Totaal aantal beklimmingen: 3.852, maar dat zal ondertussen al weer een paar keer meer zijn geworden

Let op: Randhy is op en top sportman en hier goed voor getraind, plus hij kent na een kleine 4.000 beklimmingen vrijwel elk steentje op de berg. Denk niet dat je dit ook zomaar even kunt, hoe sportief je ook bent!

Doen!

Ik zou zeggen: gewoon van tevoren inplannen dat je tijdens je vakantie de Christoffelberg gaat beklimmen. Het geeft je vakantie net weer even dat extraatje waardoor het mee is dan ‘gewoon’ een zonvakantie. Doen dus!

Wil je meer weten over de Christoffelberg, bekijk dan de website van het Christoffelpark.

 

Meer reisverhalen en tips zoals deze ontvangen?

Vul je e-mailadres in om te genieten van nieuwe reisverhalen en tips van onze contributors.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *