Casa de Pilatos

Sevilla, de stad in het zuidelijkste zuiden van Spanje, staat mede bekend om haar mooie gebouwen. Het ene paleis is nog groter dan het andere en je kijkt je ogen uit, maar uiteindelijk gaat het niet alleen om de afmetingen. Royan neemt je mee naar het prachtige Andalusië.

Poncius Pilatus

Iets ten noordoosten van het historische centrum van Sevilla, in de voormalige joodse wijk, staat een huis dat veel weg heeft van een paleis. Van buiten gezien zou je niet verwachten dat er achter de muren een pareltje ligt, en veel toeristen gaan er gewoon aan voorbij. Het heet de Casa de Pilatos en is vernoemd naar de Romeinse politicus Poncius Pilatus.

Een blik in het huis

Een blik in het huis

Je komt binnen via een soort ingemetselde triomfboog waarna de belangrijkste binnenplaats van deze villa zich op indrukwekkende wijze aan je openbaart. Marmeren zuilen rondom de patio verlenen toegang tot een galerij waarin de borstbeelden van 24 Romeinse keizers staan. In de vier hoeken zijn antieke beelden opgesteld van godinnen: drie Romeinse en één Griekse. Een fontein in het midden maakt het plaatje compleet.

De grote patio

De grote patio

De hele villa bestaat uit patio’s, twee tuinen, gangen en prachtige zalen en salons. De rijke bewoners van weleer hebben eeuwenoud beeldhouwwerk uit heel Europa verzameld in dit riante optrekje en al deze kunst wordt vandaag nog steeds getoond. Van de twee tuinen is de grootste tevens de oudste en deze is de afgelopen eeuwen vrijwel onberoerd gebleven. De tuin met sinaasappelbomen, palmen, jasmijn en magnolia’s wordt gedomineerd door loggia’s met bogen en antieke beelden. Het is een verrassende oase van rust in de 700.000 inwoners tellende stad.

Tuin met loggia's

Tuin met loggia’s

 

ZIE OOK: Heel spectaculair: de Caminito del Rey in Spanje

 

Bogen en antieke beelden

Bogen en antieke beelden

Azulejos

De salons zijn versierd met azulejos, kunstige keramieken tegeltjes die kenmerkend zijn voor de streek Andalusië. De verschillende ruimtes stralen hiermee een ongekende rijkdom uit. De Salón del Pretorio is waarschijnlijk de mooiste van alle ruimtes. De zaal heeft een weelderig plafond waarin de wapenschilden van adellijke families zijn verwerkt. De muren zijn bedekt met azulejos en overal, werkelijk overal, ontdek je fijne details.

Salón del Pretorio

Salón del Pretorio

De kapel wordt gezien als één van de andere meesterstukken van de casa en de stijl ervan is sterk beïnvloed door de Gotiek. Een waar pronkstuk is de trap die naar de eerste verdieping leidt. Deze is volledig bedekt met de traditionele tegeltjes en is nog mooier dan die van het Alcazar, het koninklijk paleis. Op de eerste verdieping liggen vertrekken die nog volledig gemeubileerd zijn. Een rondleiding met gids doet je ze ontdekken. Ze zijn gedecoreerd met fresco’s, kostbare schilderijen en meubelstukken van verschillende generaties.

De royale trap

De royale trap

 

 

De eerste verdieping

De eerste verdieping

De Casa de Pilatos is dan wel minder groot dan de koninklijke verblijfplaats Alcazar, maar de schoonheid ervan is beslist vergelijkbaar. Daarnaast is het zeker niet zo druk als in het grote paleis. Het is een klein doolhof waar je graag in wilt verdwalen. Niet te missen dus, alhoewel velen dat uit onwetendheid wel doen.

 

Meer reisverhalen en tips zoals deze ontvangen?

Vul je e-mailadres in om te genieten van nieuwe reisverhalen en tips van onze contributors.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *