Ellinikó: kunst, religie en schandalen

Hoe de monniken ontzet moesten worden door de ME en waar de weg naar het klooster geplaveid is met beeldhouwwerken. Annelies bracht een bezoek aan het dorpje Ellinikó dat ten zuiden van Ioánnina in het noord-westen van het Griekse vasteland (Épirus) ligt. Volgens Annelies is 1 ding zeker: dit dorp heeft veel meer te bieden dan je op het eerste oog zou denken!

De bloemetjes buiten

Het begint al op de rotonde die sinds 2015 de ingang van het dorp markeert. Hier staan drie moderne schulpturen. Middenop de rotonde een bos bloemen, naast de weg een aankondiging van het Papagiannis museum en bij de bron een vrolijke figuur die je de weg wijst naar óf het museum óf de afvalverwerking.

 

ZIE OOK: Griekenland tevreden op de 50plus beurs

 

Schande!

Zo’n 5 jaar geleden stond hier ook een schuurtje, voortdurend voorzien van boze oude mannen. Zij protesteerden! Het was een schande! Aangezien wij als verse Nederlandse immigranten geen idee hadden wat het probleem was, gingen we het maar eens vragen. Het viel niet mee om door het dialect te dringen, maar we begrepen de bedoeling. Aan het eind van het dorp staat het bewoonde klooster Tsouka, en de monniken moesten nu uitkijken op de vuilnisbelt van héél Epirus. Vuilniswagens werden tegengehouden en reden stiekem ’s nachts, als ze wisten dat de mannetjes thuis lagen te slapen. Na 3 jaar overleggen en gedogen greep de staat in: 6 bussen ME-ers veegden het kruispunt schoon, er kwam een asfaltweg buiten het dorp om, en de vrede was hersteld.

Gastvrij klooster

Het bewoonde Tsouka klooster is de commotie zeker waard. Het dateert uit 1190 en is gebouwd als een fort: ook toen verwachtte men al problemen. Op het plein kun je tot rust komen onder het genot van een (door jou) zelfgemaakt kopje koffie. Het Panagia kerkje, gewijd aan Onze Lieve Vrouwe, stamt uit de 17e eeuw en is voorzien van schitterende iconen. Het wordt elk jaar op de naamdag 6 september opnieuw omwikkeld met dunne kaars.

Vergeet vooral niet om naar buiten te gaan! “Tsouka” betekent “hoge rots”, en zo is het ook gebouwd. Vanaf de veranda heb je een prachtig uitzicht in de Arachthos-kloof. Wij komen er graag om even tot rust te komen.

Kunstweg

De hele weg vanaf de rotonde tot aan het klooster is voorzien van prachtige sculpturen, sommige van marmer, andere van schroot. Dit is een project van beeldend kunstenaar Theodoris Papagiannis. Hij is in Elliniko geboren en opgegroeid. Men bood hem een museum aan in Athene, wat hij weigerde. Een museum is goed, maar dan wél waar zijn wortels liggen en waar de bevolking dringend behoefte heeft aan aandacht en inkomsten.

Verrassend museum in de dorpsschool

Het museum is gevestigd in de dorpsschool waar hij zelf les heeft gehad. De halve benedenverdieping is nog steeds school, de rest museum. Op de bovenverdieping kun je zien hoe hij zijn school heeft beleefd. De speelplaats is omgeven door kunst. Een prachtig voorbeeld van deze integratie is de “kringloopslang”, gevuld met oude blikjes die de dorpskinderen hebben verzameld.

Kunst of natuur?

Ieder jaar organiseert Papagiannis een symposium, waar hij jonge kunstenaars uitnodigt om hun werken op locatie te komen maken. Deze komen deels in de museumtuin, maar vooral langs de toegangsweg naar het dorp en het klooster. Zijn eigen werk gaat vaak op in de omgeving: hij gebruikt de locale stenen en beeldt het Epirotische boerenleven uit. We moeten steeds maar raden of een aparte steenformatie nu van nature zo ligt, of is gearrangeerd door de kunstenaar!

Kijk, dát ben ik!

In het dorp en de omgeving zijn ze trots op Papagiannis, en hij kent ook iedereen. In beide dorpscafées hangen tekeningen van de inwoners, en desgevraagd wijst men graag aan welke tekening bij welke kop hoort.

Meer in de Tzoumerka

Je kunt hier elk jaar terugkomen, en dan zie je steeds weer nieuwe dingen. Wij nemen al onze bezoekers mee, en gaan ook zelf regelmatig weer eens kijken. Het verveelt nooit. En als je toch in de buurt bent: in dit Tzoumerka gebied is nog véél meer te doen! Wandelen, fietsen, watersport, watermolens en gewoon genieten van de authentieke dorpjes.

Praktische tips

Praktische tips om er te komen: zie de Greek Travel Pages. Je vliegt het makkelijkst op Ioannina via Athene (Transavia en Aegean Airlines), het goedkoopst op Korfoe (charters) en dan de veerboot en bus, of op Thessaloniki en dan een huurauto.

Het weer ter plekke: zie weerplaza.nl/wereldweer/Europa/Griekenland/Ioannina/11121.

Meer informatie: mail aan annelies@annahiking.nl of neem eens een kijkje op www.annahiking.nl.

 

Meer reisverhalen en tips zoals deze ontvangen?

Vul je e-mailadres in om te genieten van nieuwe reisverhalen en tips van onze contributors.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *