Het Alcazar van Sevilla

In het centrum van Sevilla staan torens en hoge muren met kantelen die bijna 1000 jaar oud zijn. In een roodgekleurd deel van deze muur bevindt zich een poort waarboven het oude koninklijke wapen prijkt. Ook wanneer deze toegangspoort gesloten is, besef je dat die grote deuren iets bijzonders verbergen. Onttrokken aan het zicht door de Leeuwenpoort ligt hier het Alcazar. Ga samen met Royan op ontdekkingstocht door Sevilla

De Leeuwenpoort

De Leeuwenpoort

Mudejar

Het Alcazar is het oudste koninklijk paleis van Europa dat nog als dusdanig in gebruik is. De koninklijke familie komt er nog steeds, zij het incidenteel. Al tijdens de bezetting door de Moren werd op deze plek gebouwd aan een kasteel. Nadat de Spanjaarden in de 14e eeuw de stad Sevilla veroverden onderging het complex een flinke verbouwing, en van de Moorse periode zijn enkel nog een patio en delen van de grote muur overgebleven.

 

ZIE OOK: Malta en de laatste inquisiteur

 

In de volgende eeuwen wisten de Spaanse koningen echter de Moorse stijl op prachtige wijze te combineren met de westerse en katholieke architectuur. Men noemt het de mudejarstijl. Vandaag de dag is het resultaat nog steeds een verbluffend paleis met oosterse zalen, kleine binnentuinen, luxe vertrekken en een prachtig aangelegd park. Oost en west ontmoeten elkaar hier in perfecte harmonie.

De koninklijke leeuw

De koninklijke leeuw

Eén van de patio's

Eén van de patio’s

Azulejos

De meest bekende salon van dit complex met communicerende paleisjes, is die van de Ambassadeurs. Dit was de troonzaal van koning Don Pedro I en hier ontving hij zijn officiële gasten. Deze zaal is ongeschonden gebleven sinds de 15e eeuw en is geheel opgetrokken in die karakteristieke Spaanse stijl die islamitische en christelijke vormen samenbrengt. De grote koepel boven dit vertrek dwingt tot ontzag. Hier en elders in het Alcazar vormen azulejos een onlosmakelijk en kunstig deel van de bouw. Dit zijn tegeltjes van keramiek die verschillende taferelen weergeven. Ze horen bij de streek Andalusië.

Salon van de Ambassadeurs

Salon van de Ambassadeurs

Het Maagdenhof

Het Maagdenhof

Het Maagdenhof is een binnenplaats die zeker niet onder doet voor de andere plekken in dit sprookjespaleis. Een waterpartij wordt hier omgeven door prachtige versierde bogen die toegang verschaffen tot de galerij daarachter. Het hele paleis is een doolhof vol met verbijsterende ruimtes en patio’s. Schilderingen, wandtapijten, houtwerk, marmer en zelfs een kapel verrijken deze koninklijke verblijfplaats. Een lange overdekte galerij (de groteske galerij genaamd) strekt zich uit vanaf de eerste verdieping en geeft je uitzicht over het fraai aangelegde park. Hierin is met bomen en struiken zelfs een labyrint aangebracht, mogelijk als knipoog naar die vele mensen die verdwalen in het paleis zelf.

De groteske galerij

De groteske galerij

Labyrint in het park

Labyrint in het park

Subtropische tuin

Een van de paviljoenen in het park werd voor keizer Karel V gebouwd, ter ere van zijn huwelijk met Isabella van Portugal. Het staat in een subtropische oase waar grote palmbomen het beeld bepalen en vogels die van een warm klimaat houden de stilte verbreken. Allerlei soorten beplantingen, van cipressen tot sinaasappelbomen, gedijen hier binnen de hoge muren die het paleis van de buitenwereld afschermen. De vele waterpartijen brengen een welkome verkoeling in de zon of in de schaduw. In het park kun je de drukte in het paleis verruilen voor een rust die opmerkelijk is in het centrum van de hoofdstad van Andalusië.

Paviljoen van Karel V

Paviljoen van Karel V

Fontein van Mercurius

Fontein van Mercurius

Het Alcazar is de parel van Sevilla. De stad zelf is een kunstwerk, mede dankzij de vele Moorse invloeden. Maar andere gebouwen en overige paleizen vallen in het niet bij de pracht van het oude, authentieke en unieke Alcazar.

Overzicht Alcazar complex

Overzicht Alcazar complex

 

Meer reisverhalen en tips zoals deze ontvangen?

Vul je e-mailadres in om te genieten van nieuwe reisverhalen en tips van onze contributors.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *