Beleef met Ivonne de Boedapest marathon 2016

Toen Ivonne een uitnodiging kreeg of ze mee wilde lopen met de Boedapest Marathon was ze gelijk enthousiast. Als echte sportfanaat met een actief leven wist Ivonne gelijk dat ze er bij moest zijn. Ivonne wordt namelijk enorm blij van de geladen, positieve sfeer die er rondom dit soort evenementen hangt.

budapest-marathon-agent-motor

Hoewel ik met gemak de vierdaagse van Nijmegen uitliep (4 dagen van 40 kilometer) is 42 kilometer hardlopen voor mij echt een brug te ver. De organisatie van het toernooi bood mij een geweldig alternatief. Ik mocht de race bekijken en nam, als echte VIP, een dagje plaats achterop de motor. Rijd je een paar uur met me mee?

 

ZIE OOK: De city guide van Ivonne voor Seattle

 

De Boedapest Marathon

De 31e editie van de Boedapest Marathon telt bijna 30.000 deelnemers uit 77 verschillende landen (waaronder 164 uit Nederland). De prachtige route neemt je mee door het hart van de stad en laat je de mooiste plekken van Boedapest zien. Deelnemers aan de marathon lopen langs de oever van de Donau, over diverse bruggen en door de brede straten van de binnenstad. Daarbij passeren ze bijzondere plekken als het parlementsgebouw, de opera en Heroes Square. Het centrum van de stad is speciaal voor de gelegenheid autovrij gemaakt en de lopers krijgen alle ruimte om te lopen en te genieten.

budapest-marathon2

De start

Op deze frisse ochtend in oktober verwarmt een stralend zonnetje de renners als zij zich voorbereiden op de start van de race. Er wordt ontspannen gekletst, nog wat gegeten en gedronken en een laatste stop gemaakt bij de toiletten. Na een gezamenlijke warming-up begeeft iedereen zich naar de start en dan is het aftellen geblazen. Minutenlang golft er een sliert van enthousiaste renners aan mij voorbij en ik krijg zo’n zin om mee te lopen! Wat een positieve sfeer!

budapest-marathon4

budapest-marathon6

budapest-marathon5

budapest-marathon7

Het parcour

Na de start is het tijd om de renners in actie te zien. Vanaf mijn luxe zitplaats achterop de motor kijk ik naar al die blije gezichten onderweg. Naast de deelnemers zelf genieten ook de inwoners van de stad met volle teugen van dit feestje. Op diverse plekken is er live muziek om het geheel nog gezelliger te maken. Ik krijg op deze manier ook nog een geweldige sightseeing tour door het centrum van Boedapest. We rijden door brede straten met statige panden en passeren al rijdend de ene mooie plek na de andere. Onderweg stap ik diverse keren af en mijn camera maakt overuren. Wat een prachtige stad is dit. Niet verkeerd hoor om in zo’n geweldig decor te mogen hardlopen!

budapest-marathon13

chain-bridge_budapestmarathon2016

budapest-marathon10

budapest-marathon

budapest-marathon14

budapest-marathon15

Tranen aan de finish

Na 2 uur en 22 minuten komt de 1e loper over de finish en na bijna 3 uur lopen de 1e Nederlandse deelnemer. Hoewel ik een enorm respect heb voor deze prestaties ben ik hier geen getuige van. Persoonlijk wordt ik meer geraakt door ál die andere deelnemers. Die bikkels die met vermoeide, maar super blije gezichten de laatste kilometers afleggen en met de armen in de lucht de finish over komen. Hand in hand, trots op zichzelf en op elkaar. En dan die ontlading; ik heb het gedaan! Mensen omhelzen elkaar en er vloeien tranen. Wat is dit toch altijd weer een enorm mooi moment om mee te maken! Die overwinning op jezelf en dat super trotse gevoel omdat je net de prestatie van je leven hebt neergezet. Naam na naam wordt omgeroepen als er weer iemand de finish passeert en het valt mij op hoe veel mensen voor de 1e keer mee hebben gelopen. Ik krijg een brok in mijn keel en tranen stromen minutenlang over mijn wangen. Zelfs nu ik dit schrijf moet ik die brok weer weg slikken.

budapest-marathon11

budapest-marathon18

budapest-marathon12

Wil je zelf een keer meedoen aan dit geweldige evenement? De datum voor 2017 is al bekend! Naast de hele marathon kun je ook diverse kortere afstanden lopen of deelnemen in een estafette vorm, waarbij je met 4 man ieder een deel van de route loopt.
Klik voor meer informatie over de 32e marathon op 14-15 oktober 2017 op de site van Run in Boedapest. Inschrijven voor de race kan nog tot kort van te voren!
Boedapest is een geweldige stad en in een volgend blog volgt zeker meer info over al die leuke plekken die je zeker niet moet overslaan bij een eerste bezoek!

 

Meer reisverhalen en tips zoals deze ontvangen?

Vul je e-mailadres in om te genieten van nieuwe reisverhalen en tips van onze contributors.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.